Σάββατο 25 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τα ... ωραριακά

Γρηγοριάδης Κώστας

ΤΕΛΙΚΑ, αυτό που περιγράφουν οι κυβερνώντες, εισηγούμενοι τη θεσμοθέτηση του «εθνικού ωραρίου», δεν είναι αγορά, είναι ένας μικρός παράδεισος, όπου όλοι ισότιμα θα απολαμβάνουμε τα αγαθά της «ελεύθερης» οικονομίας μας!

Οπως μας τα λένε, περιχαρείς καταναλωτές από τις 8 το πρωί έως και τις 9 το βράδυ σε κάθε γωνιά της Ελλάδας θα περιφέρονται στα καταστήματα και θα κάνουν με χαμόγελο τις αγορές τους.

Οι ευτυχισμένοι πελάτες θα εξυπηρετούνται από επίσης ευτυχισμένους υπαλλήλους - μια και θα ...δοθούν περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης - οι οποίοι θα αμείβονται πλουσιοπάροχα και θα απολαμβάνουν ήρεμοι το 8ωρο της εργασίας τους.

Μέσα στο καταναλωτικό αυτό πανηγύρι, οι μικρομεσαίοι έμποροι θα αναπτύσσουν όλο και περισσότερο το δημιουργικό τους πνεύμα και τις πρωτότυπες ιδέες τους, δίνοντας το δικό τους «τόνο» στην ελληνική οικονομία!!!

Πόση σχέση έχουν όλα αυτά με την πραγματικότητα; Προφανώς, όσο και οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, ο οποίος εκτιμούσε ότι στην αγορά δεν υπάρχει ακρίβεια...

Κι ένας ανόητος, φυσικά, καταλαβαίνει ότι καμιά αγορά δεν μπορεί να τονωθεί με τους μισθούς που υπάρχουν σ' αυτήν τη χώρα. Κι ακόμη ότι οι εργοδότες (ιδιαίτερα στο χώρο του εμπορίου), που σήμερα παραβιάζουν συστηματικά το ωράριο εργασίας, δεν πρόκειται να κάνουν προσλήψεις, αλλά να εντατικοποιήσουν τη δουλιά, αξιοποιώντας τις προωθούμενες «ευλύγιστες» εργασιακές σχέσεις, τις διευθετήσεις και τις «ανενεργές» περιόδους.

Οσο για τους μικρομεσαίους εμπόρους, θα ...αναπτύξουν φυσικά τις ιδέες τους, όπως και τα δάνεια που θα αναγκάζονται να πάρουν από την τραπεζική τοκογλυφία, προκειμένου να ανταποκριθούν στον (ακόμη πιο) ανηλεή ανταγωνισμό των μεγάλων αλυσίδων.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Βέβαια, θα ήταν πολύ επιεικές να αποδώσουμε όλη αυτήν την υπόθεση σε κυβερνητική άγνοια της αλήθειας και της πραγματικής ζωής. Ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν και τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν. Αλλωστε, γι' αυτό προσπαθούν να «χρυσώσουν» το χάπι με το συνήθη τρόπο: Μερικά ευρωενωσιακά προγράμματα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ