Σάββατο 25 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μητροπολιτικά σενάρια για «ανταγωνιστική» Αυτοδιοίκηση

Σενάρια μητροπολιτικής διακυβέρνησης των πολεοδομικών συγκροτημάτων της χώρας αναλύθηκαν και χτες - δεύτερη μέρα των εργασιών του σχετικού συνεδρίου που διοργάνωσαν η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, οι Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής και Θεσσαλονίκης και οι Δήμοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης - πάντα κάτω από το πρίσμα της δημιουργίας ενός λειτουργικού, για τις ανάγκες της δράσης του κεφαλαίου, οργανωτικού σχήματος.

Οι εισηγήσεις Ελλήνων και ξένων τεχνοκρατών που παρουσιάστηκαν, στηρίχτηκαν πάνω σε αυτή την «ανάγκη» και όχι στην πραγματική ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων των εργαζομένων. Με αυτή την έννοια και η χτεσινή μέρα του συνεδρίου επιβεβαίωσε τη ρότα, στην οποία κινούνται τα τελευταία χρόνια κυβερνήσεις και συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να μετατραπούν δηλαδή οι δήμοι σε επιχειρησιακές μονάδες, ώστε να ανταποκριθούν στο πνεύμα ανταγωνιστικότητας που «επιτάσσει» η εποχή, όπως δηλώθηκε.

Ολες οι εισηγήσεις συνέκλιναν - με επιμέρους, τεχνικού περιεχομένου, διαφοροποιήσεις - στη λειτουργία ενός σχήματος που ουσιαστικά θα υποκαθιστά την αιρετότητα, αφού αυτό το σχήμα θα αποφασίζει για τον τρόπο άσκησης υπερτοπικών αρμοδιοτήτων και οι δήμοι ή οι όποιοι φορείς Αυτοδιοίκησης το αποτελούν, θα πρέπει να το υλοποιούν, επιβάλλοντας μάλιστα τοπική φορολογία.

Τα σενάρια που παρουσιάστηκαν είναι πέντε και προβλέπουν:

  • Τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού δήμου μετά από αναγκαστική συνένωση άλλων δήμων (π.χ. Θριάσιο και Μεσόγεια στην Αττική).
  • Τη δημιουργία μητροπολιτικού συνδέσμου, στο Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου θα εκπροσωπούνται δήμοι και νομαρχίες.
  • Τη δημιουργία μητροπολιτικής περιφέρειας με αναβαθμισμένη τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Περιφέρειας.
  • Τη δημιουργία μητροπολιτικής νομαρχίας, με αιρετό πρόεδρο και άμεσα εκλεγμένο Συμβούλιο. Θα υποδιαιρείται σε νομαρχίες που θα διευθύνονται από νομάρχες. Αυτοί θα εκλέγονται άμεσα και θα συμμετέχουν στο μητροπολιτικό συμβούλιο.
  • Τη δημιουργία μητροπολιτικού περιφερειακού συμβουλίου που θα απαρτίζεται: Κατά το ένα τρίτο από εκλεγμένα από τους πολίτες της περιφέρειας μέλη. Το άλλο ένα τρίτο από εκπροσώπους των νομαρχιών και των μεγάλων δήμων. Το τελευταίο ένα τρίτο από εκπροσώπους διαφόρων κοινωνικών φορέων. Ο πρόεδρος του συμβουλίου θα εκλέγεται έμμεσα από τα αιρετά μέλη του, είτε θα επιλέγεται από τη Βουλή.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ