Παρασκευή 1 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Πακτωλός κερδών με αύξηση 58,4%!

Συνεχίστηκε η ...«αποκλιμάκωση των δαπανών προσωπικού», ομολογεί η διοίκηση της ΕΤΕ

Αμύθητα ποσά από τον κοινωνικά παραγόμενο πλούτο και εκρηκτική άνοδο της κερδοφορίας αρπάζει και φέτος το τραπεζικό κεφάλαιο, σε μια περίοδο κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής, των διαρθρωτικών αλλαγών και ταυτόχρονα υποβάθμισης του ασφαλιστικού συστήματος των τραπεζοϋπαλλήλων. Απτό παράδειγμα είναι η περίπτωση του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, η οποία στο α΄ τρίμηνο του 2005 πέτυχε αύξηση κερδών σε ποσοστό 58,4%, δηλαδή 18 και πλέον φορές πάνω από τον επίσημο πληθωρισμό. Χαρακτηριστικό, επίσης, είναι το γεγονός ότι η μάζα των καθαρών κερδών (προ φόρων) εκτοξεύτηκε στα 218 εκατ. ευρώ (από 140,5 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2004). Είναι φανερό το γεγονός ότι με την κυοφορούμενη συρρίκνωση των ασφαλιστικών εισφορών πάνω από το 27% σήμερα στο 13% σημαίνει πρόσθετο πακτωλό κερδών ή πρόσθετα διαθέσιμα κεφάλαια για την τράπεζα, σε βάρος των εργαζομένων και του ΙΚΑ. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η εφαρμογή των «διεθνών λογιστικών προτύπων» είχε «περιορισμένη επίδραση στα ίδια κεφάλαια του ομίλου και απορροφήθηκε χωρίς ουσιαστικές επιπτώσεις».

Τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου 2005 του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας εμφανίζουν τα παρακάτω:

  • Τα καθαρά κέρδη (προ φόρων) εκτινάχτηκαν στα 218,0 εκατ. ευρώ (από 140,5 εκατ. ευρώ το 2004) με ποσοστό αύξησης 55,1%. Σε ημερήσια βάση, πετυχαίνουν κέρδη πάνω από 2,4 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη (μετά τους φόρους) διαμορφώνονται στα 146,9 εκατ. ευρώ (92,8 εκατ. ευρώ πέρσι) με αύξηση 58,4%.
  • Οι λειτουργικές δαπάνες καταγράφουν μείωση σε ποσοστό 4%, γεγονός που όπως ομολογείται αντανακλά «την αποκλιμάκωση των δαπανών προσωπικού», μετά την εφαρμογή των «εθελούσιων» απολύσεων εργαζομένων που υλοποιήθηκε μέσα στο 2004.
  • Εσοδα τόκων: Η μεγέθυνση της χρυσοφόρας πίτας των καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων έδωσε σημαντική ώθηση στα κέρδη τους. Οι καθαροί τόκοι που απέσπασαν (δηλαδή, μετά τις πληρωμές τόκων σε καταθέτες) εκτοξεύτηκε στα 397,9 εκατ. ευρώ (από 338,8 εκατ. πέρσι) με αύξηση 17,4%.
  • Διείσδυση στα Βαλκάνια: Η κερδοφορία τους από την επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή εμφανίζει εκρηκτική άνοδο σε ποσοστό 129% και αποτελεί το 9,1% της συνολικής κερδοφορίας του Ομίλου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ