Παρασκευή 1 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αφετηρία για νέα αντεργατική επέλαση
  • Υποκριτική η χτεσινή δικομματική αντιπαράθεση
  • Δεν ψήφισε ο Μ. Εβερτ το άρθρο για το Ασφαλιστικό των τραπεζών

Με φραστικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που, όμως, δεν μπόρεσαν να κρύψουν την κοινή αντεργατική και αντιασφαλιστική αφετηρία των δύο κομμάτων, ψηφίστηκαν χθες στη Βουλή οι διατάξεις - χάρισμα στους τραπεζίτες και η συμφωνία για την «εθελούσια απόλυση» εργαζομένων στον ΟΤΕ. Μετά από ονομαστική ψηφοφορία, οι διατάξεις εγκρίθηκαν για μεν τις τράπεζες με 164 ψήφους των βουλευτών της ΝΔ υπέρ και 122 ψήφους της αντιπολίτευσης κατά, για δε τον ΟΤΕ με 165 ψήφους υπέρ (ΝΔ και Στ. Μάνος) και 121 κατά.

Το υποκριτικό στοιχείο της δικομματικής αντιπαράθεσης αποκάλυψαν στις ομιλίες τους οι βουλευτές του ΚΚΕ (δημοσιεύονται σε διπλανές στήλες), τονίζοντας ότι η σημερινή επίθεση στα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα στηρίζεται στην ύπαρξη διαδοχικών νόμων που ξεκινάνε από τη ΝΔ (νόμος Σιούφα το 1990) και φθάνουν στο ΠΑΣΟΚ (νόμος Ρέππα το 2002). Και τα δύο κόμματα, παρά τις υποσχέσεις τους ότι όταν γίνουν κυβέρνηση θα καταργούσαν τους αντίστοιχους νόμους, εν τούτοις όχι μόνο τους διατήρησαν, αλλά στηρίχτηκαν πάνω σε αυτούς για να συνεχίσουν την αντεργατική επίθεση.

Ετσι και στη χθεσινή ολοήμερη συζήτηση στη Βουλή, παρά τις φραστικές οξύνσεις, η κυβέρνηση σε όλους τους τόνους διαλαλούσε ότι οι διατάξεις για το Ασφαλιστικό των τραπεζών στηρίζονται στο σχετικό νόμο Ρέππα του ΠΑΣΟΚ, που προβλέπει την ένταξη των ειδικών ταμείων στο ΙΚΑ. Οι του ΠΑΣΟΚ ανταπαντούσαν ότι δε γίνεται σοβαρή εφαρμογή του δικού τους νόμου και η όλη αντιπαράθεση εξαντλήθηκε σε βολές εκατέρωθεν για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων.

Στην αρχή της χθεσινής συνεδρίασης, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Μ. Εβερτ δήλωσε ότι δε θα ψηφίσει τη διάταξη για το Ασφαλιστικό των τραπεζών, αφήνοντας αιχμές ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα. Είπε ότι για τα προβλήματα της Εμπορικής θα αρκούσε μια αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου και αναφερόμενος στη συμμετοχή της γαλλικής τράπεζας Credit Agricole στο 10% του κεφαλαίου της Εμπορικής αναρωτήθηκε εάν «τους Γάλλους θα τους πληρώσει ο ελληνικός λαός». Οσον αφορά στο ποσό που θα πληρώσουν οι τράπεζες σε 10 χρόνια, είπε ότι θα έπρεπε να υπήρχε πρόβλεψη για την καταβολή του ποσού «εντόκως».

Μετά την καταψήφιση του συγκεκριμένου άρθρου, ο Μ. Εβερτ δεν επέμεινε στη συζήτηση της σχετικής τροπολογίας που είχε καταθέσει, προκειμένου να μη δώσει χέρι βοήθειας στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο είχε δηλώσει ότι θα υπερψηφίσει την τροπολογία του. Αλλωστε, ο Μ. Εβερτ, καταψηφίζοντας το σχετικό άρθρο, είχε κατοχυρώσει την πολιτική του διαφωνία και δεν ήταν διατεθειμένος να εμφανιστεί ως στήριγμα του ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στην Ολομέλεια αντάλλαξαν βαριές κουβέντες ο Μ. Εβερτ με τον βουλευτή της ΝΔ Γ. Κεφαλογιάννη, ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση του πρώην προέδρου της ΝΔ.

Στην ομιλία του, ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας εμμέσως στον Μ. Εβερτ, είπε ότι με τις διατάξεις για το Ασφαλιστικό του νομοσχεδίου τα μόνα συμφέροντα που εξυπηρετούνται είναι αυτά του ελληνικού λαού και της ελληνικής κοινωνίας! Σχετικά με την κατηγορία για την έλλειψη διαλόγου, ο Γ. Αλογοσκούφης επικαλέστηκε επιστολή της ΟΤΟΕ προς τον ίδιο, με την οποία ζητούνταν η έναρξη διαλόγου, προκειμένου να αναζητηθεί συνολική λύση του Ασφαλιστικού με τη δημιουργία ενιαίου ταμείου ασφάλισης. Αυτό κάνουμε και εμείς, ισχυρίστηκε ο υπουργός, με τη διαφορά ότι το Ταμείο είναι δημοσίου δικαίου και όχι ιδιωτικού, όπως πρότεινε η ΟΤΟΕ. Ο υπουργός επικαλέστηκε δημοσίευμα εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο τα 273 δισ. δρχ. από την πώληση της Ιονικής Τράπεζας, χάθηκαν από το ταμείο της Εμπορικής γιατί επενδύθηκαν στο Χρηματιστήριο και «εξαερώθηκαν».

Απευθυνόμενος στους βουλευτές - «δεν εξετάζω από ποια πτέρυγα» (σ.σ. και στον Εβερτ;) - για τα υπονοούμενα περί εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, είπε ότι αυτοί «μπορεί να αντιμετωπίσουν τη Δικαιοσύνη».

Για το συνολικό ζήτημα του Ασφαλιστικού, επανέλαβε ότι θα είναι αντικείμενο «διαλόγου» σε βάθος χρόνου και ισχυρίστηκε ότι στην τρέχουσα τετραετία δε θα γίνει καμία αλλαγή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ