Παρασκευή 1 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Ικανοποίηση σε Λευκωσία και Αγκυρα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης εξέφρασε ικανοποίηση για το προσχέδιο του κειμένου για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι το κείμενο ανταποκρίνεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 17ης Δεκέμβρη, 2004, με τα οποία συμφώνησε η κυπριακή κυβέρνηση.

Ο κ. Χρυσοστομίδης χαρακτήρισε σημαντικό το ότι καλείται η Τουρκία να δεσμευτεί να συνεχίσει να στηρίζει τη λύση του Κυπριακού στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών και των θεμελιωδών αρχών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να προβεί σε βήματα για ομαλοποίηση των σχέσεών της και να επεκτείνει την τελωνειακή της ένωση με όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εξ άλλου, ο εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού Τάσος Μητσόπουλος εξέφρασε ικανοποίηση για το πλαίσιο διαπραγματεύσεων για την Τουρκία, και για τις δηλώσεις του Επιτρόπου για τη διεύρυνση Ολι Ρεν σχετικά με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας.

Ο κ. Μητσόπουλος επισήμανε επίσης τη δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ότι η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Τουρκίας.

Στην Αγκυρα

«Ενδειξη ότι το χρονοδιάγραμμα ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ προχωρεί στα πλαίσια που καθορίστηκαν στις 17 Δεκεμβρίου 2004», θεωρεί το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών το Εγγραφο - Πλαίσιο των Διαπραγματεύσεων που υπέβαλε προχτές η Επιτροπή της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ανακοίνωση που εκδόθηκε στην Αγκυρα εκφράζει ικανοποίηση για την εξέλιξη που σημειώνεται, «παρά τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει η Ενωση». Το έγγραφο επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι «κοινός στόχος των διαπραγματεύσεων είναι η πλήρης ένταξη», και προσθέτει ότι το έγγραφο που στηρίχτηκε στην έκθεση της Επιτροπής της 6ης Οκτωβρίου 2004 και τα συμπεράσματα της Συνάντησης Κορυφής Βρυξελλών της 17ης Δεκεμβρίου 2004, θα μελετηθεί αναλυτικά τις προσεχείς μέρες.

Την ίδια ικανοποίηση αποτυπώνει και το σύνολο του τουρκικού Τύπου που εκτιμά ότι «οι Βρυξέλλες έδωσαν απάντηση στα σχόλια που λένε ότι «η ΕΕ γύρισε την πλάτη της στην Τουρκία»». «Στόχος η πλήρης ένταξη», επαναλαμβάνουν όλες σχεδόν οι εφημερίδες που χαρακτηρίζουν το Εγγραφο ως τον «Τελευταίο οδικό χάρτη».

Δηλώσεις Ολι Ρεν

Η Τουρκία πρέπει να υιοθετήσει τις ευρωπαϊκές αξίες «σε όλους τους τομείς», δήλωσε χτες ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC.

«Οι ευρωπαϊκές αξίες πρέπει να γίνουν πραγματικότητα σε όλους τους τομείς της ζωής, σε όλες τις γωνιές της χώρας, πριν η Τουρκία μπορέσει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε ο Ρεν, επικαλούμενος ιδιαίτερα τις εν εξελίξει μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό τομέα.

Ο Ρεν είχε δηλώσει προχτές πως δεν εξετάζει το ενδεχόμενο οι ηγέτες της ΕΕ να αναβάλουν την προβλεπόμενη για τις 3 Οκτώβρη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

«Ο κοινός στόχος των διαπραγματεύσεων είναι η πλήρης ένταξη της Τουρκίας», επανέλαβε ο Ρεν στο BBC.

«Θα είναι σίγουρα ένας πολύ μακρύς και δύσκολος περίπλους και οι διαπραγματεύσεις είναι από τη φύση τους ανοιχτές», διευκρίνισε ο επίτροπος, δηλώνοντας πως «δε θα υπάρξει αυτοματισμός» στην ένταξη της Τουρκίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ