Τρίτη 23 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σε ένα εξοπλισμένο νέο αστυνομικό σώμα, έτοιμο να αντικαταστήσει την ΕΛ.ΑΣ. σε πολλά καθήκοντά της, μετατρέπεται η λεγόμενη Δημοτική Αστυνομία. Οι αρμοδιότητές της ξεφεύγουν πλέον από το να ελέγχει απλά τα παρκόμετρα. Σκοπός τους, η κρατική Αστυνομία που ξέρουμε σήμερα να απελευθερώσει δυνάμεις για να επιτηρεί στενότερα το λαϊκό κίνημα. Στους δε υπαλλήλους της δημοτικής αυτής υπηρεσίας ξεκαθαρίζεται από πολύ νωρίς, από τις σχολές εκπαίδευσής τους ακόμα, ότι δεν έχουν το συνηθισμένο καθεστώς υπαλλήλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εξάλλου, πολλοί από τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - όπως θα δούμε στη σημερινή συνέχεια αυτού του μικρού αφιερώματος στη Δημοτική Αστυνομία - όχι απλά δεν αντιστέκονται στον αντιδραστικό κατήφορο όπου παρασύρεται ο θεσμός, αλλά πρωτοστατούν κιόλας, ωσάν νέοι μικροί σερίφηδες ή και επιθεωρητές στρατού...

Συγκεκριμένα, σήμερα λειτουργούν δύο σχολές Δημοτικής Αστυνομίας. Μια στο Δήμο Τσοτυλίου Κοζάνης και μια στο Δήμο Κόνιτσας Ιωαννίνων. Τη Διεύθυνση των σχολών έχει η ΕΛ.ΑΣ., δηλαδή διευθυντής της σχολής και εκπαιδευτές είναι ανώτεροι αξιωματικοί της. Εκεί εκπαιδεύονται νεοπροσληφθέντες σε διαφόρους ΟΤΑ για να αναλάβουν την εν λόγω υπηρεσία. `Η μετεκπαιδεύονται παλαιοί υπάλληλοι, οι οποίοι όταν προσλήφθηκαν η Δημοτική Αστυνομία δεν είχε επωμιστεί τις αστυνομικές αρμοδιότητες που της φόρτωσαν αργότερα.

Τα μαθήματα (είδαμε στο φύλλο του «Ρ» του περασμένου Σαββάτου τι περίπου διδάσκεται στις σχολές αυτές), η διαβίωση και ο προσανατολισμός των εκπαιδευτών είναι καθαρά στρατιωτικός. Καθημερινά γίνονται αναφορές, προσευχή και περιποίηση θαλάμου. Πραγματοποιούνται σκοπιές και έπαρση σημαίας. Επιβάλλονται οι χαιρετούρες στους ανωτέρους κλπ. Η εκπαίδευση επιδιώκει να τους καλλιεργήσει συνείδηση ότι δεν έχουν σχέση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους συναδέλφους τους στους ΟΤΑ. Αλλά ότι στέκονται ως μηχανισμός δίπλα στην ΕΛ.ΑΣ.

Σήμερα συνεχίζουμε με τις θέσεις της ΚΕΔΚΕ, του Δήμου Αθηναίων και της ΔΑΣ - ΟΤΑ για τη Δημοτική Αστυνομία.


Θ. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ