Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Απλοί αριθμοί...

Ισως η παρακμή ενός συστήματος - στην προκειμένη περίπτωση του καπιταλιστικού - να μην μπορεί να αποδοθεί περισσότερο γλαφυρά από τις παρακάτω δύο ειδήσεις.

Η πρώτη ήρθε από το Λονδίνο του καταλόγου των ...«αντιτρομοκρατικών» «απαράδεκτων συμπεριφορών». Πριν λίγες μέρες λοιπόν, ο ζωολογικός κήπος του Λονδίνου «φιλοξένησε» ...«δείγματα» του ανθρώπινου γένους, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του. Συγκεκριμένα, οι επικεφαλής του ζωολογικού πάρκου, «προτείνουν στους επισκέπτες ένα "ιδιαίτερο θέαμα" που συγκεντρώνει "ένα κοπάδι Homo Sapiens"». Μια ομάδα εθελοντών (σ.σ. να το «μεγαλείο» του αστικού «εθελοντισμού») άνδρες και γυναίκες παρουσιάστηκαν στο κοινό μόνο με ένα φύλλο συκής (σ.σ. αυτό τους «μάρανε») και υπό φύλαξη. Η πρωτοβουλία ανήκει στη Ζωολογική Εταιρία του Λονδίνου (ZSL) και στοχεύει να αποδείξει ότι «ο άνθρωπος είναι μέρος του ζωικού βασιλείου και ότι ο πολλαπλασιασμός του αποτελεί μάστιγα για τα άλλα είδη»!

Η δεύτερη είδηση έρχεται από τις ΗΠΑ. «Ενδιαφερόμαστε για υποψήφιους που θέλουν να υποβληθούν στις παρακάτω επεμβάσεις: μεταμόσχευση του κερατοειδούς χιτώνα, εμφυτεύματα στο έσω ους, χειρουργική στο πρόσωπο», γράφουν οι παραγωγοί του τηλεοπτικού «ριάλιτι» «Θαυματοποιοί» του δικτύου ABC. Παρεμφερής εκπομπή στο ίδιο κανάλι αναζητά άτομα που «πρέπει να κάνουν επέμβαση προσθετικής, που επέζησαν του καρκίνου ή εγκαταλείφθηκαν από το ταίρι τους για έναν πιο γοητευτικό άνδρα ή πιο ελκυστική γυναίκα. Οι υπεύθυνοι ζητούν επίσης ένα μελλόνυμφο ζευγάρι που προτίθεται να καταφύγει στην πλαστική χειρουργική προκειμένου να αλλάξει όψη». Το αντάλλαγμα: «Ενας γάμος που θα αναμεταδοθεί σε μια από τις πιο δημοφιλείς εκπομπές της αμερικανικής τηλεόρασης, χρήματα και, βεβαίως, μια εμφάνιση εντελώς νέα».

Και το τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου συμπλήρωνε: «Είναι ατέλειωτος ο κατάλογος με τις προσκλήσεις ενδιαφέροντος και τις προσφορές που δημοσιεύονται στις ιστοσελίδες, τα κανάλια ή άλλες ειδικευμένες "πύλες". Μπορεί αυτές να μοιάζουν δελεαστικές για όσους θέλουν να δώσουν νέα πορεία στη ζωή τους ή να γίνουν διάσημοι για ένα τέταρτο της ώρας», όπως έλεγε ο Αντι Γουόρχολ. Στην ουσία οι εκπομπές αυτές σημειώνουν εντυπωσιακή τηλεθέαση, ενώ τα τηλεοπτικά κανάλια ουδεμία δυσκολία έχουν να προσλάβουν τον οποιοδήποτε για να «δουλέψει» σε τέτοιες τηλεοπτικές παραγωγές, επισημαίνουν Αμερικανοί τηλεκριτικοί.

Με κάτι τέτοιες «ψιλές» ειδήσεις μπορεί να αντιληφθείς αμεσότερα πώς γίνεται να εξακολουθεί να βρίσκει «κρέας» για τα κανόνια ο ιμπεριαλισμός, παρά τις συνεχιζόμενες απώλειές του. Αλλωστε, ως γνωστόν, για τον ιμπεριαλισμό, οι στρατιώτες είναι απλοί αριθμοί, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο καταχωρημένοι όπως και οι υποψήφιοι των παραπάνω «ριάλιτι», ή, όπως οι ακόμη πιο πάνω εθελοντές, οι οποίοι, ούτε λίγο ούτε πολύ, διαμαρτύρονται για τον πολλαπλασιασμό του ανθρώπινου είδους!

Εκτός όμως από απλά παραδείγματα μαζικής χειραγώγησης, τα παραπάνω αποτελούν και ενδείξεις πως η επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού μεγαλώνει συνεχώς όσο εντείνονται τα φαινόμενα σήψης του. Ουσιαστικά, από το πλήθος τέτοιων ειδήσεων μπορεί κανείς να εξάγει σχεδόν ασφαλή συμπεράσματα για το πότε θα πέσουν οι πρώτοι πύραυλοι στο Ιράν. Υπερβολή; Ελπίζουμε να παραμείνει ως τέτοια, αν και η ελπίδα ποτέ δεν ήταν αρκετή από μόνη της...


Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ