Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Δικομματική «σύμπραξη» στο ξεπούλημα των δημόσιων έργων

Ο. Κολοζώφ: Η αντιπαράθεση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ γίνεται για τη δημιουργία εντυπώσεων

Ο δικομματικός καυγάς, που για μια ακόμα φορά έλαβε χώρα χτες στη Βουλή, δεν μπόρεσε να κρύψει την επί της ουσίας συμφωνία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην ακολουθούμενη πολιτική. Η άσφαιρη «αντιπαράθεση» Γ. Παπανδρέου και Γ. Αλογοσκούφη έγινε σε ένα νομοσχέδιο όπως αυτό για τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με το οποίο παραδίδονται στους ιδιώτες τα δημόσια έργα και με τη λογική αυτή και τα δύο κόμματα είναι απολύτως σύμφωνα. Αλλωστε το ΠΑΣΟΚ και οι κυβερνήσεις του ήταν οι πρώτοι διδάξαντες των «συμπράξεων», αφού μεγάλα έργα όπως το Ρίο - Αντίρριο, η Αττική Οδός και το Αεροδρόμιο Αθήνας έγιναν σε συνεργασία με ιδιώτες, οι οποίοι και καρπώνονται τα - όχι και μικρά - οφέλη από τη χρήση αυτών των έργων.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην τοποθέτησή του ήταν ξεκάθαρος όσον αφορά τη θέση του κόμματός του, αφού υπερασπίστηκε την πολιτική των κυβερνήσεων του κόμματός του για την παράδοση των μεγάλων έργων στους ιδιώτες και είπε ότι σήμερα η ΝΔ υιοθετεί αυτήν τη λογική. «Δε σας έφταιξε (επί ΠΑΣΟΚ) η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, απλώς αυτό που σας έφταιξε ήταν ότι δεν ήσασταν εσείς κυβέρνηση για να διαχειριστείτε τα έργα αυτά» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, δείχνοντας έτσι ανάγλυφα τη συμφωνία των δύο κομμάτων στο ξεπούλημα των δημοσίων έργων. Μετά τα παραπάνω, οι αναφορές του σε νομοσχέδιο που έχει χαρακτηριστεί ως κοστούμι αδιαφάνειας και διαφθοράς μόνο ως προσχηματικές μπορούν να χαρακτηριστούν.

Την επί της ουσίας συμφωνία των δύο κομμάτων επιβεβαίωσε στην ομιλία του και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, αφού είπε ότι το ΠΑΣΟΚ το Γενάρη του 2004 είχε παρουσιάσει δικό του νομοσχέδιο για τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, το οποίο απλώς δεν πρόλαβε να ψηφίσει. Κάλεσε δε το ΠΑΣΟΚ να μην αρνείται τον ίδιο τον εαυτό του.

Η αντιπαράθεση των δύο κομμάτων γίνεται για τη δημιουργία εντυπώσεων, τόνισε στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ο. Κολοζώφ, υπογραμμίζοντας ότι οι πολιτικές και των δύο στους βασικούς άξονες της ακολουθούμενης πολιτικής πορεύονται στην ίδια κατεύθυνση. Η ουσία, είπε, είναι ότι και για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ συμφωνούν με τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Εχουν, συνέχισε, τους ίδιους στόχους και απλώς διαφέρουν οι επιμέρους προσεγγίσεις του θέματος, αφού η ταύτισή τους είναι πλήρης όσον αφορά την ανεξέλεγκτη και ασύδοτη δράση του κεφαλαίου και στον τομέα των δημόσιων έργων.

Στη χτεσινή συνεδρίαση δεν έλειψαν και οι αναφορές στη διαγραφή του κυβερνητικού βουλευτή Ε. Πολύζου, λόγω των αναφορών που έκανε για διαφθορά στο κόμμα της ΝΔ. Ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι η διαγραφή ήταν μια κίνηση πανικού, που δεν αντιμετωπίζει τη διαφθορά, αλλά έγινε για μη μιλάνε τα κυβερνητικά στελέχη για τη διαφθορά. Στον αντίποδα υπήρξε η διαφοροποίηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Π. Σγουρίδη, ο οποίος ψήφισε αρκετά από τα άρθρα του κυβερνητικού νομοσχεδίου. Χτες ο βουλευτής επιχείρησε να αναδιπλωθεί, λέγοντας ότι το νομοσχέδιο ευνοεί τη διαπλοκή για να λάβει την απάντηση από τον Γ. Αλογοσκούφη ότι η υπερψήφιση συγκεκριμένων άρθρων από τον Γ. Σγουρίδη ήταν μία «πράξη γενναιότητας».

Στο θέμα της διαγραφής του Ε. Πολύζου, αλλά και των καταγγελιών του Θ. Κοκκινούλη για χρηματισμό κυβερνητικών στελεχών, παρενέβη και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Α. Κακλαμάνης, ο οποίος με ανακοίνωσή του κατήγγειλε ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε τη διαγραφή του πρώτου και τη φίμωση του δεύτερου αντί να ζητήσει διερεύνηση των καταγγελιών και ενημέρωση της κοινής γνώμης για το βάσιμο ή το αβάσιμό τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ