Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στήνουν εξελιγμένο σύστημα ηλεκτρονικού φακελώματος

Αρχισαν προχτές στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης οι διαδικασίες υλοποίησης του έργου δημιουργίας δεύτερης γενιάς του πληροφοριακού συστήματος Σένγκεν, δηλαδή για το φακέλωμα των πολιτών της ΕΕ. Αφορά την προμήθεια εξοπλισμού και την κατασκευή υποδομών για τη μετεξέλιξη ενός συστήματος το οποίο από το 1990 έχει φακελώσει χιλιάδες ανθρώπους. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ανάπτυξη του συστήματος πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το Μάρτη του 2007. Ολα αυτά, με πρόσχημα την ένταξη σε αυτό των νέων χωρών - μελών της ΕΕ, τον εκσυγχρονισμό του και την επέκτασή του στους τομείς των μετακινήσεων, αλλά και του εμπορίου, αφού θα καταχωρεί βιομηχανικά εξαρτήματα και εμπορευματοκιβώτια.

Εκτός από την ΕΛ.ΑΣ. και την ΕΥΠ θα «εξυπηρετούνται» τα υπουργεία Δικαιοσύνης, Εξωτερικών, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εμπορικής Ναυτιλίας, Μεταφορών και Επικοινωνιών. Ολα για την ...επιβολή της τάξης και την αντιμετώπιση της λεγόμενης τρομοκρατίας. Ως τέτοια η ΕΕ θεωρεί, ακόμα, τις πράξεις που θέλουν να «εξαναγκάσουν αδικαιολόγητα τις δημόσιες αρχές ή ένα διεθνή οργανισμό να εκτελέσουν οποιαδήποτε πράξη ή να απόσχουν από την εκτέλεσή της ή να αποσταθεροποιήσουν σοβαρά ή να καταστρέψουν τις θεμελιώδεις πολιτικές, συνταγματικές, οικονομικές ή κοινωνικές δομές μιας χώρας ή ενός διεθνούς οργανισμού». Ορισμός - λάστιχο που μπορεί να ποινικοποιήσει συνδικαλιστικές, πολιτικές και κοινωνικές δραστηριότητες που δεν ανέχεται η κατεστημένη τάξη.

Το ελληνικό σύστημα της Σένγκεν συνδέεται με το αντίστοιχο κεντρικό σύστημα της Γιουροπόλ, με το οποίο ανταλλάσσει τα δεδομένα που καταχωρούνται. Παρά τον εκσυγχρονισμό του πριν έξι χρόνια, κρίθηκε ότι χρειάζεται να προστεθούν κι άλλες κατηγορίες πληροφοριών. Το παλιό σύστημα έδινε πληροφορίες για αναζητούμενα πρόσωπα για σύλληψη και έκδοση, για πρόσωπα που αγνοούνται, για αναζητούμενα οχήματα, όπλα και έγγραφα, για ανεπιθύμητους αλλοδαπούς, για πρόσωπα που χρήζουν «ειδικής παρακολούθησης και ειδικού ελέγχου», για πρόσωπα που αναζητούνται στο πλαίσιο ποινικής διαδικασίας, για πλαστά χαρτονομίσματα και πλαστά διαβατήρια.

Με τον εκσυγχρονισμό θα πραγματοποιούνται επιπλέον καταχωρήσεις για μηχανές σκαφών, εμπορευματοκιβώτια (κοντέινερ), βιομηχανικά εξαρτήματα, άδειες κυκλοφορίας οχημάτων, αριθμοί κυκλοφορίας οχημάτων, αεροπλάνα, πλεούμενα σκάφη και το σπουδαιότερο θα «υποστηρίζει την εισαγωγή, αποθήκευση, ανάκτηση φωτογραφιών, δακτυλικών αποτυπωμάτων και ψηφιοποιημένων εγγράφων». Παράλληλα, ο έλεγχος θα περιλαμβάνει πρόσβαση και σε βιομετρικά στοιχεία της βάσης δεδομένων. Δηλαδή, θα φακελώνεται κάθε έμψυχο και άψυχο που ζει και κινείται στην ΕΕ. Στο άμεσο μέλλον αναμένονται τα διαβατήρια με τα βιομετρικά δεδομένα...

Το σύστημα πληροφοριών της συνθήκης Σένγκεν έχει ως αντικείμενο την προστασία της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, περιλαμβανομένης και της κρατικής ασφάλειας και την εφαρμογή διατάξεων για την κυκλοφορία στην επικράτεια των συμβαλλόμενων χωρών, χρησιμοποιώντας πληροφορίες που διαβιβάζονται μέσω αυτού. Προϋπόθεση για να υποστούν οι πολίτες τόσο το ηλεκτρονικό της φακέλωμα, όσο και άλλες συνέπειες, είναι εκτός από τη βεβαιωμένη διάπραξη αξιόποινων πράξεων, να θεωρηθούν ύποπτοι διάπραξης στο... μέλλον τέτοιων πράξεων, καθώς και επικίνδυνοι για τη δημόσια τάξη και την κρατική ασφάλεια.

Το 1992 η Ελλάδα προσχώρησε στη συνθήκη, 1994 έγινε η προμήθεια, η εγκατάσταση τεχνολογικού εξοπλισμού, ενώ το 1997 η συνθήκη Σένγκεν έγινε νόμος (2514) του ελληνικού κράτους. Οι εφάπαξ δαπάνες της σύμβασης ξεπερνούσαν τα 30 δισ. δραχμές. Ετσι, το εκσυγχρονισμένο σύστημα της Σένγκεν θα εξακολουθήσει να βάζει στο ηλεκτρονικό του μικροσκόπιο τη ζωή των «επιβλαβών», και όχι μόνο, πολιτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ