Τρίτη 25 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΠΝΕΡΓΑΤΕΣ «ΝΤΑΪΑΜΟΝ»
Από την εποχιακή στη μόνιμη ανεργία

Προγράμματα διαχείρισης της φτώχειας προανήγγειλε η κυβέρνηση, σε συνάντηση που έγινε το Σάββατο

Στα γνωστά προγράμματα κατάρτισης και επιδότησης των επιχειρήσεων, δήθεν για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, δηλαδή στα προγράμματα διαχείρισης της φτώχειας και της ανεργίας, παρέπεμψε τους καπνεργάτες ο γγ του υπουργείου Απασχόλησης Τ. Κοντός, στη διάρκεια σύσκεψης που έγινε το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη με αφορμή το επικείμενο κλείσιμο του καπνεργοστασίου «ΝΤΑΪΑΜΟΝ», όπου απασχολούνται 450 καπνεργάτες μόνιμοι και εποχιακοί. Οι καπνεργάτες ζήτησαν να μην κλείσει το εργοστάσιο και να μη χαθούν άλλες θέσεις εργασίας, αλλά και μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους και τους άνεργους του κλάδου.

Θυμίζουμε ότι η πολυεθνική (αμερικάνικων συμφερόντων) εργοδότρια εταιρία «ΝΤΑΪΑΜΟΝ», ανακοίνωσε ότι θα κλείσει το καπνεργοστάσιο με τη λήξη της περιόδου επεξεργασίας του καπνού, δηλαδή σε λιγότερο από 20 ημέρες. Αυτό σημαίνει πως ακόμη 450 καπνεργάτες θα περάσουν στη μόνιμη ανεργία.

Στη σύσκεψη, συμμετείχαν εκπρόσωποι του «Παγκαπνεργατικού» Συνδικάτου, του Συνδέσμου Τεχνικών Υπαλλήλων Καπνού Ελλάδας και του εργοστασιακού σωματείου, οι οποίοι κατήγγειλαν πως η πολιτική της ΚΑΠ οδηγεί σε εγκατάλειψη της καπνοκαλλιέργειας στη χώρα μας και σε κλείσιμο των εργοστασίων, προκαλώντας δραματικές επιπτώσεις τόσο σε βάρος των αγροτών όσο και σε βάρος των εργατών. Επίσης, στο πλευρό των καπνεργατών, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, και ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, ο οποίος, σημείωσε πως η κυβέρνηση μπορεί - όμως δε θέλει - να πάρει μέτρα για να σταματήσει η αιμορραγία της παραγωγικής βάσης, δημιουργώντας ένα πλαίσιο επενδύσεων τέτοιο που θα δυσκολεύει το κλείσιμο και τη μετεγκατάσταση των επιχειρήσεων σε άλλες χώρες.

Ο γγ του υπουργείου Απασχόλησης, επιβεβαιώνοντας τη διαπίστωση του βουλευτή του ΚΚΕ, ανέφερε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να απαιτήσει από μια επιχείρηση να μην κλείσει τα εργοστάσιά της. Για το μόνο που δεσμεύτηκε, ήταν πως θα προσπαθήσει να οριστεί τριμερής συνάντηση μέσα στη βδομάδα που διανύουμε.

Απέναντι σ' αυτή την πολιτική που βλέπει μόνο την εξυπηρέτηση του κεφαλαίου, οι καπνεργάτες ξεκαθάρισαν πως θα σταθούν αγωνιστικά. Και θα οργανώσουν την πάλη τους σε συντονισμό με τη φτωχομεσαία αγροτιά που πλήττεται εξίσου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ