Παρασκευή 11 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνεχίζεται ο εμπαιγμός από τους Αμερικανούς

Το μαύρο άσπρο συνεχίζουν να κάνουν οι ΗΠΑ περί το Κυπριακό. Δήθεν δεν αναγνωρίζουν το ψευδοκράτος, αλλά επιμένουν να συναντώνται με την κατοχική ηγεσία, να την αναβαθμίζουν πολιτικά και να διατηρούν στο προσκήνιο το καταστροφικό για τις δύο κοινότητες «σχέδιο Ανάν».

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ανταμ Ερελι υποστήριξε χτες ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν αλλάξει πολιτική γύρω από τη μη αναγνώριση του κατεχόμενου βόρειου τμήματος της Κύπρου, ούτε προτίθενται να το πράξουν. «Δεν υπάρχει αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής. Δεν υφίσταται ντε γιούρε ούτε ντε φάκτο αναγνώριση οποιουδήποτε πράγματος», είπε.

Περιέγραψε δε την πρόσφατη συνάντηση της Κας Ράις με τον κατοχικό ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ «ως συνεπή με την παλαιότερη πρακτική, στο πλαίσιο της οποίας η ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πιστεύει ότι είναι χρήσιμο και εποικοδομητικό να ανταλλάσσει απόψεις με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας».

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ολοκλήρωσε, λέγοντας: «Το πράξαμε στο παρελθόν και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε στο μέλλον. Αυτό είναι συνεπές και υποστηρικτικό των προσπαθειών μας για την προώθηση της συμφιλίωσης στο νησί στη βάση του "σχεδίου Ανάν"».

Στο μεταξύ, ο διορισθείς από τον Μπους ως νέος πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Ρόναλντ Σλίκερ, δεσμεύτηκε να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την επανέναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με σκοπό τη λύση του Κυπριακού, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, η οποία, σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, θα πρέπει να εγκρίνει το διορισμό του.

Ο Σλίκερ υποστήριξε ότι στην αναζήτηση της λύσης τον πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχουν τα Ηνωμένα Εθνη, και όχι η ΕΕ η οποία κινείται υποστηρικτικά της διαδικασίας του ΟΗΕ. Τόνισε, δε, ότι ο ίδιος θα επικεντρωθεί στην υπερπήδηση των όποιων δυσκολιών υπάρχουν και εργαζόμενος με τις δύο κοινότητες, τον ΟΗΕ και την ΕΕ, θα προσπαθήσει να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Υπενθύμισε, πάντως, ότι στους κόλπους του ΟΗΕ δεν επικρατεί ιδιαίτερη αισιοδοξία σε ό,τι αφορά τις προοπτικές άμεσης επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Είπε ότι στόχος των ΗΠΑ είναι η επανένωση της νήσου μέσω μιας συμφωνίας που θα είναι αποδεκτή από την πλειοψηφία και των δύο κοινοτήτων. Ξεκαθάρισε, πάντως, κι αυτός με τη σειρά του ότι το θέλουν οι Αμερικανοί λέγοντας πως η Ουάσιγκτον θα ενθαρρύνει τις δυο κοινότητες να εισέλθουν σε διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για να πετύχουν λύση που θα βασίζεται στο «σχέδιο Ανάν».

Ενέταξε την οικονομική βοήθεια που προσφέρει η Ουάσιγκτον στους Τουρκοκύπριους στο πλαίσιο μιας προσπάθειας για τη βελτίωσης της τουρκοκυπριακής οικονομίας, έτσι ώστε να είναι αυτή έτοιμη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που θα προκύψουν από την προσδοκώμενη επανένωση.

Δήλωσε ότι ως νέο μέλος της ΕΕ η Κύπρος αναλαμβάνει νέους ρόλους και ευθύνες, και στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι Ουάσιγκτον και Λευκωσία συνεργάζονται για την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων όπως είναι η διακίνηση ατόμων και ναρκωτικών, και η καταπολέμηση της «διεθνούς τρομοκρατίας». Ανέφερε, δε, ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει λάβει σημαντικά μέτρα για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και την παρεμπόδιση της χρηματοδότησης «τρομοκρατών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ