Παρασκευή 11 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΤΟΠΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΣΑΜΟΥ
Ζητά λύσεις για ακτοπλοΐα και οικονομικά

Το αίτημα για φθηνές συγκοινωνίες σε όφελος του λαού, προβάλλει η ΤΕΔΚ Σάμου

Εφημερίδα «Χαραυγή» Σάμου

Το αίτημα για φθηνές συγκοινωνίες σε όφελος του λαού, προβάλλει η ΤΕΔΚ Σάμου
Την άμεση απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων που έχουν εισπραχθεί από το κράτος από το 1989, με παράλληλη νομοθετική κατοχύρωση της μη παραγραφής των χρεών του κράτους προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ζητά η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) Νομού Σάμου στα ψηφίσματα του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της. Παράλληλα, διεκδικεί την εφαρμογή μιας πολιτικής που θα αντιλαμβάνεται τις συγκοινωνίες και τις μεταφορές ως κοινωνικό αγαθό.

Τα ζητήματα που θέτει στα ψηφίσματά της η ΤΕΔΚ είναι και σημαντικά θέματα που αφορούν γενικότερα την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και ιδιαίτερα το νομό. Μεταξύ αυτών, είναι:

  • Η νομοθετική ρύθμιση των χρεών των Δήμων.
  • Αμεση, συνεχής και νομοθετημένη χρηματοδότηση των αρμοδιοτήτων που μεταφέρθηκαν στην ΤΑ, καθώς και των νέων αρμοδιοτήτων που μεταβιβάζονται στην ΤΑ.
  • Η οικονομική επάρκεια της ΤΑ να στηρίζεται στον κρατικό προϋπολογισμό, με αύξηση του σημερινού ανεπαρκούς ποσοστού του 2,7% άμεσα σε 5,5% με προοπτικό στόχο το παλαιότερο αίτημα της ΚΕΔΚΕ για 8%.

Οσον αφορά στην ακτοπλοΐα ζητά ασφαλή και σύγχρονα πλοία, αξιοπρεπείς συνθήκες ταξιδιού, απρόσκοπτη καθημερινή σύνδεση των νησιών του νομού χειμώνα καλοκαίρι με τον Πειραιά και μεταξύ αυτών, φθηνούς ναύλους μεταφοράς επιβατών, οχημάτων και εμπορευμάτων, βελτίωση των λιμενικών υποδομών με ευθύνη του κράτους, διατήρηση των εκπτώσεων, των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, διασφάλιση των δικαιωμάτων και της εργασίας ναυτεργατών. Για όλα τα προηγούμενα να σχεδιάζονται και να εκτελούνται από έναν «εθνικό φορέα ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών».

Για τις αερομεταφορές διεκδικεί τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της «Ολυμπιακής», φθηνά εισιτήρια, δημόσιες επενδύσεις που θα εξασφαλίζουν τον εκσυγχρονισμό του στόλου της, αύξηση δρομολογίων, διατήρηση του υπάρχοντος προσωπικού, πρόσληψη άμεσα του απαιτούμενου προσωπικού για τη διατήρηση του υψηλού ποσοστού ασφαλείας πτήσεων, βελτίωση των αεροδρομίων της χώρας από το ελληνικό δημόσιο, την ένταξη του νομού στο εκπτωτικό πρόγραμμα για νέους, τη σταθερή δρομολόγηση αεροπλάνων. Σε ό,τι αφορά τις τοπικές συγκοινωνίες διεκδικούν την εξασφάλιση τοπικών συγκοινωνιών εφάμιλλών των αστικών κέντρων.

Τα υπόλοιπα ψηφίσματα αφορούν ζητήματα για την πολιτιστική προστασία, τα λιμενικά ταμεία, την εκπροσώπηση στο ΔΣ της ΚΕΔΚΕ, το εκλογικό σύστημα και τους ελαιοπαραγωγούς των νησιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ