Παρασκευή 11 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
«Τα πλαστικά οράματα της ΕΕ καίγονται στους δρόμους του Παρισιού»

Χαιρετισμό εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ απηύθυνε ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ

Για τα «πλαστικά οράματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που "καίγονται" σήμερα στους δρόμους του Παρισιού» μίλησε στο χαιρετισμό του, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.

Με αυτό τον τρόπο συμπύκνωσε την πραγματικότητα της χρονικής στιγμής που εξελίσσεται το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ. Παράλληλα, αναφέρθηκε αναλυτικά στην πραγματικότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία, όπως σημείωσε, «"αναβαθμίζεται" στην κατεύθυνση της καλύτερης εξυπηρέτησης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και σε βάρος των συμφερόντων του λαού». Πρωτεργάτες σε αυτή την κατεύθυνση - όπως είπε - είναι τα «στελέχη των κομμάτων του ευρωπαϊκού μονόδρομου που κατέχουν την πλειοψηφία των οργάνων της ΤΑ, δηλαδή της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ».

Αναφερόμενος στις γενικότερες εξελίξεις, είπε πως «τα τελευταία χρόνια πολλά οράματα, διάφορα έντονα χρώματα ζωγράφισαν τα ΕΟΚικά προγράμματα και από την Αυτοδιοίκηση. Ολα αυτά, ύστερα από το γαλλικό και ολλανδικό "όχι" στην ευρωπαϊκή συνθήκη, άρχισαν να χλομιάζουν. Σήμερα, όλα αυτά τα πλαστικά οράματα καίγονται στους δρόμους του Παρισιού και άλλων γαλλικών πόλεων».

Οσον αφορά τις εξελίξεις στα Βαλκάνια με τις παρεμβάσεις των Αμερικανών και Ευρωενωσιακών ιμπεριαλιστών, σημείωσε πως το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ «το ελάχιστο που μπορεί και πρέπει να κάνει είναι να πάρει μια απόφαση, ένα ψήφισμα, που να ζητά να μην αλλάξουν τα σύνορα γιατί τα σύνορα αλλάζουν με αίμα των λαών».

Φορομπηχτικοί μηχανισμοί

Ο Σπύρος Χαλβατζής στην ομιλία του αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν σήμερα την ΤΑ, συνδέοντάς τα με τη γενικότερη πολιτική που υπάρχει από τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά και τις προηγούμενες. Μίλησε για τα «παρανόμως παρακρατηθέντα απ' τις κυβερνήσεις των τελευταίων 15 χρόνων», τα οποία «δε διεκδίκησαν αγωνιστικά τα όργανα της ΤΑ».

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο νόμο για τις «Συμπράξεις του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα», ο οποίος χαρακτηρίστηκε από τα όργανα της Αυτοδιοίκησης σαν το μαγικό κλειδί, σαν το νομοθέτημα που θα λύσει τα χέρια, αλλά και τα προβλήματα της ΤΑ. «Η εμπειρία - είπε χαρακτηριστικά - δείχνει ότι το μεγάλο κεφάλαιο ενδιαφέρεται αποκλειστικά για να κερδοσκοπήσει από την ασύδοτη εκμετάλλευση των κοινόχρηστων χώρων και των πλουτοπαραγωγικών πηγών των ΟΤΑ. Τα κέρδη που θα καρπωθεί θα προέρχονται σε κάθε περίπτωση από την τσέπη των εργαζομένων κάθε δήμου».

Ακόμα, μίλησε για τη μετατροπή των δήμων σε φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς. «Είναι - είπε - ομόφωνη η εισήγηση του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ, στην οποία υπογραμμίζεται ότι, στο όνομα της σύγκλισης της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, απαιτείται να μεταφερθούν στην ΤΑ μια σειρά αρμοδιότητες, όπως Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, κοινωνική πρόνοια, Πυροσβεστική, Πρωτοβάθμια Υγεία και προληπτική ιατρική. Λειτουργίες οι οποίες - τόνισε - όπως λέτε, πρέπει να χρηματοδοτούνται από "δυναμικούς πόρους" που βασίζονται σε "εκ των προτέρων γνωστά φορολογικά έσοδα και όχι σε επιχορηγήσεις αμφιβόλου δυναμικότητας". Ζητάτε δηλαδή - συμπλήρωσε ο Σπ. Χαλβατζής - την ολοκλήρωση της μετατροπής των ΟΤΑ σε φορομπηχτικούς μηχανισμούς που θα χαρατσώνουν τους εργαζόμενους για κάθε υπηρεσία που προσφέρουν».

Εργασιακές σχέσεις και απλή αναλογική

Ο Σπ. Χαλβατζής σημείωσε ακόμα ότι η ΚΕΔΚΕ έχει αποδεχτεί την προώθηση της αλλαγής των εργασιακών σχέσεων και πως η ΤΑ αναλαμβάνει να ανοίξει το δρόμο στο γκρέμισμα των ασφαλιστικών κατακτήσεων των εργαζομένων.

Μιλώντας για την απλή αναλογική, είπε πως αυτό που μέχρι τώρα αντιλαμβάνεται ο λαός, ο οποίος περιμένει καθαρές απαντήσεις απ' το συνέδριο, «είναι ότι τα όργανα της ΤΑ αποφασίζουν ενάντια στην απλή αναλογική. Αποδέχονται μέτρα που περιορίζουν την αντιπροσώπευση». Και σχολίασε το γεγονός «πως η ΚΕΔΚΕ αποδέχτηκε το προεδρικό διάταγμα που προωθεί τη μετεξέλιξη της Δημοτικής Αστυνομίας σε παρακλάδι και συμπλήρωμα της ΕΛ.ΑΣ.».

Η πρόταση του ΚΚΕ

Απέναντι σε όλα αυτά ο Σπύρος Χαλβατζής τόνισε πως το ΚΚΕ «με τις όποιες δυνάμεις του στην ΤΑ, προσπάθησε όλα αυτά τα χρόνια ώστε οι αιρετοί στην Αυτοδιοίκηση να παίξουν έναν τελείως άλλο ρόλο. Να συμβάλλουν και οι ίδιοι στην ανάπτυξη της πάλης μαζί με τους εργαζόμενους για τα μεγάλα προβλήματα που επηρεάζουν αρνητικά τη ζωή τους. Να αγωνίζονται για μια ΤΑ, η οποία θα βρίσκεται δίπλα και μαζί με τους εργαζόμενους. Θα αντιπαλεύει τις αντιλαϊκές πολιτικές. Θα αγωνίζεται για την ειρήνη, ενάντια στην ιμπεριαλιστική νέα τάξη πραγμάτων, στους πολέμους και τις κάθε είδους επεμβάσεις της. Είναι φανερό ότι για να γίνει αυτό απαιτούνται γενικότερες ανακατατάξεις και αλλαγές στο συσχετισμό δυνάμεων στο μαζικό κίνημα και σε πολιτικό επίπεδο. Σε αυτή την κατεύθυνση, θα συνεχίσει τις προσπάθειες για τη συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ