Σάββατο 3 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Οι αντιασφαλιστικές μεθοδεύσεις θα πάρουν απάντηση

Με κοινή τους ανακοίνωση καταγγέλλουν τη διορισμένη διοίκηση του ΙΚΑ για τις αντιδραστικές προτάσεις και καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα, στις 11 το πρωί στα γραφεία του Ιδρύματος

Σε προειδοποιητική παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του ΙΚΑ (Αγίου Κωνσταντίνου 8), τη Δευτέρα, 5 Δεκέμβρη, στις 11 το πρωί, καλούν με κοινή τους ανακοίνωση οκτώ Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, καταγγέλλοντας τις βαθιά αντιδραστικές προτάσεις για το Ασφαλιστικό, που η διοίκηση του Ιδρύματος έθεσε προς συζήτηση στην τελευταία της συνεδρίαση.

Το κάλεσμα υπογράφουν η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών, η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων, η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου και η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ.

Η ανακοίνωση των Ομοσπονδιών

Στην κοινή τους ανακοίνωση οι οκτώ ταξικές Ομοσπονδίες αναφέρουν:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΑ, στην τακτική του συνεδρίαση την Πέμπτη, 24 Νοέμβρη 2005, έθεσε για συζήτηση - με στόχο την υλοποίηση - τις πιο αντιδραστικές προτάσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και των άλλων διεθνών ιμπεριαλιστικών οικονομικών οργανισμών (ΟΟΣΑ, ΔΝΤ κλπ).

Με τις προτάσεις αυτές επί της ουσίας συμφωνεί και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο όταν ήταν στην κυβέρνηση, όποιες μπόρεσε τις υλοποίησε και τις άλλες τις έθεσε για συζήτηση.

Τα ΔΣ των Ομοσπονδιών μας καταγγέλλουμε τη διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση του ΙΚΑ και τον πρόεδρό της και τους προειδοποιούμε. Το ΙΚΑ δεν τους ανήκει και ούτε οι εργαζόμενοι είναι διατεθειμένοι να παρακολουθούν ως απλοί θεατές παρεμβάσεις και εισηγήσεις που χειροτερεύουν τα ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων.

Το ΔΣ του ΙΚΑ με την εισήγησή του:

Α) Βάζει στο στόχαστρο ό,τι απόμεινε από τις κατώτερες συντάξεις του ΙΚΑ, συμπαρασύροντας φυσικά όλες τις υπόλοιπες συντάξεις.

Β) Επαναφέρει παλαιότερες προτάσεις του ΟΟΣΑ από το 1997, σύμφωνα με τις οποίες η σύνταξη όχι μόνο δε θα υπολογίζεται με τις αποδοχές του τελευταίου έτους ή της καλύτερης πενταετίας - που ισχύει σήμερα - αλλά θα υπολογίζεται στο σύνολο των ημερών εργασίας και των ασφαλιστικών αποδοχών. Σημειωτέον ότι τις προτάσεις αυτές έθεσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, επί πρωθυπουργίας κ. Σημίτη, με τον υφυπουργό κ. Σπυρόπουλο και το σύμβουλο του πρωθυπουργού κ. Τήνιο.

Τα επιχειρήματα περί αντιμετώπισης της εισφοροδιαφυγής μ' αυτό τον τρόπο δεν ξεγελούν κανέναν, καθώς ο ίδιος ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι μ' αυτό το σύστημα «επιτυγχάνεται μείωση του ποσού αναπλήρωσης», δηλαδή μείωση των συντάξεων. Τα «παπαγαλάκια» λοιπόν της δήθεν αντιμετώπισης της εισφοροδιαφυγής έχουν δύσκολη δουλιά, καθώς ο καθοδηγητής τους από τον ΟΟΣΑ ομολογεί ότι πραγματικός στόχος αυτού του μέτρου είναι η μείωση των συντάξεων.

Γ) Κάνει λόγο για ομαδοποίηση ασφαλίστρων. Αλλα ας δούμε τι μπορεί να σημαίνει αυτό στην πράξη: Στα κυβερνητικά επιτελεία απ' όσα γίνονται γνωστά, συζητείται η εξίσωση των εισφορών για τα βαριά και ανθυγιεινά μ' αυτές τις εισφορές που ισχύουν στο ΙΚΑ - ΜΕΙΚΤΑ. Με το μέτρο αυτό θα επιδιωχτεί:

-- Η σταδιακή κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών, και

-- Οι εισφορές να μην υπολογίζονται με βάση τις αποδοχές που προκύπτουν από τις συλλογικές συμβάσεις.

Τις θέσεις αυτές απ' ό,τι φαίνεται θα θέσει η κυβέρνηση στο λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο». Και έτσι αποδεικνύεται πόση ζημιά για τους εργαζόμενους έχει η συμμετοχή σε ένα τέτοιο κοινωνικό διάλογο.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ αποχώρησε από τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΚΑ, αφού πρώτα ζήτησε να αποσυρθεί η συγκεκριμένη εισήγηση με τις παραπάνω θέσεις που αναφέραμε.

Οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΚΕ και του ΣΥΝ από τη ΓΣΕΕ, που συμμετέχουν στο ΔΣ, παρέμειναν... για να ξεκινήσει ουσιαστικά ο διάλογος, αφού τους δόθηκαν... υποσχέσεις ότι θα κάνουν ελεύθερη συζήτηση. Η εισήγηση φυσικά δεν αποσύρθηκε. Είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Καλούμε τους εργαζόμενους των κλάδων μας, τους συνταξιούχους, όλη την εργατική τάξη να δώσουν στις 14 Δεκέμβρη με τη μαζική τους συμμετοχή στην πανελλαδική πανεργατική απεργία και τις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ αποφασιστική ταξική απάντηση σε όλους.

Η προβολή και η πάλη για την ικανοποίηση αιτημάτων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες είναι μονόδρομος για την επίθεση που δεχόμαστε.

Τα αιτήματά μας είναι απόλυτα ρεαλιστικά, γιατί εμείς είμαστε οι παραγωγοί του πλούτου και οι εργαζόμενοι δικαιούνται να τον απολαμβάνουν.

Σε αυτό στοχεύουμε με την ανάπτυξη των αγώνων μας, την αλλαγή των συσχετισμών σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο, την κοινή μας δράση με τους αυτοαπασχολούμενους, μικροεπαγγελματίες, μικροβιοτέχνες και εμπόρους, το μικρό και μεσαίο αγρότη.

Απαιτούμε:

-- Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες (55 και 50 αντίστοιχα για τα βαρέα και ανθυγιεινά).

-- Ολοκληρωμένη σύνταξη ανεξαρτήτως ηλικίας στα 30 χρόνια συμπληρωμένης εργασίας ή στα 9.000 ένσημα.

-- Αύξηση στις κατώτερες συντάξεις στα 1.050 ευρώ.

-- Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Παλεύουμε:

-- Για αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης (σύνταξη - υγεία - πρόνοια)».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ