Σάββατο 3 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
15ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΣΟ
Μπροστά σε σύνθετα καθήκοντα

Ολοκληρώνονται αύριο στην Αβάνα οι εργασίες του Συνεδρίου, με την εκλογή νέας ηγεσίας της συνδικαλιστικής οργάνωσης

Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Γραφείου της ΠΣΟ στην αντιιμπεριαλιστική πορεία στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής το 2003
Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Γραφείου της ΠΣΟ στην αντιιμπεριαλιστική πορεία στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής το 2003
Για τρίτη μέρα συνεχίζονται σήμερα στην Αβάνα της Κούβας οι εργασίες του 15ου Συνεδρίου της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) και ολοκληρώνονται αύριο Κυριακή με την εκλογή της νέας ηγεσίας. Την επίσημη έναρξη του Συνεδρίου (προχτές το πρωί) κήρυξε ο ΓΓ της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Κούβας, Πιέντρο Ρος, ο οποίος υπογράμμισε την αναγκαιότητα να αναπτυχθεί και να ενισχυθεί η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία. Ο συνδικαλιστής αναφέρθηκε στο ρόλο του συνδικαλιστικού κινήματος της Λατινικής Αμερικής και στην ανάγκη συνεργασίας και αλληλεγγύης της εργατικής τάξης των χωρών αυτών. Στην ομιλία του, παρουσίασε τις επιτυχίες της κουβανέζικης επανάστασης, αλλά και τις δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει ο λαός της Κούβας. Τον απολογισμό της απερχόμενης ηγεσίας παρουσίασε ο μέχρι τώρα ΓΓ της ΠΣΟ, Αλεξάντρ Ζάρικοφ.

Χαιρετισμούς στο Συνέδριο απηύθυναν ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας και ο αντιπρόεδρος της Πανεθνικής Ομοσπονδίας Κινέζικων Συνδικάτων, της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής οργάνωσης στον κόσμο. Στη συνέχεια το λόγο πήραν εκπρόσωποι από την Ασία, την Αφρική, την Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική, τη Μ. Ανατολή και την Αυστραλία. Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Γραφείου της ΠΣΟ στο Συνέδριο μίλησε ο Γιώργος Μαυρίκος, στέλεχος του ΠΑΜΕ. Οι εργασίες του Συνεδρίου συνεχίστηκαν χτες με τις ομιλίες αντιπροσώπων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνομοσπονδίες της Κούβας, του Βιετνάμ, της Συρίας και η ΠΕΟ της Κύπρου, επρόκειτο - όπως απαιτεί και το καταστατικό της ΠΣΟ - να καταθέσουν την υποψηφιότητα του Γιώργου Μαυρίκου, για τη θέση του γενικού γραμματέα της ΠΣΟ.

Απάντηση στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα

Αποψη από τις εργασίες του Συνεδρίου της ΠΣΟ στην Αβάνα της Κούβας
Αποψη από τις εργασίες του Συνεδρίου της ΠΣΟ στην Αβάνα της Κούβας
Την «ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα που σφραγίζει το σύγχρονο κόσμο μας» κατήγγειλε στην ομιλία του ο Γιώργος Μαυρίκος, αναφερόμενος «στους πολέμους στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, την επιθετικότητα των στρατοκρατών στην Κολομβία. Τις επεμβάσεις των αντιδραστικών δυνάμεων στη Βενεζουέλα, την επιθετικότητα του Ισραήλ σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, τις συκοφαντικές επιθέσεις που δέχονται οι λαοί στη Συρία, στο Ιράν, στη Βόρεια Κορέα, στο Σουδάν και αλλού. Είμαστε όλοι - σημείωσε ο ομιλητής - μάρτυρες του εμπάργκο που εδώ και πολλά χρόνια έχουν επιβάλει οι Αμερικανοί και ΝΑΤΟικοί ιμπεριαλιστές σε βάρος του λαού της Κούβας. Βλέπουμε τα έργα του ιμπεριαλισμού στην Αφρική και τους λαούς της.

Αυτός είναι ο σύγχρονος κόσμος των ιμπεριαλιστών. Βάσανα για τους λαούς και κέρδη μεγάλα για τα μονοπώλια.

Ζούμε σ' έναν κόσμο που βασικά εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα αφαιρούνται. Αντί να προχωράμε μπροστά, πάμε πίσω. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι άνεργοι είναι 19,5 εκατομμύρια και στην Ελλάδα 500.000. Την ίδια περίοδο στην Ευρώπη, η κρατική βία, ο αυταρχισμός, ο περιορισμός των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών ελευθεριών δυναμώνουν, όπως δυναμώνουν και πυκνώνουν τα φαινόμενα αντικομμουνισμού και μισαλλοδοξίας.

Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση για την εργατική τάξη στις χώρες της Ευρώπης που μέχρι την περίοδο 1990 ακολουθούσαν το δρόμο του σοσιαλισμού. Η φτώχεια, η αθλιότητα, η πορνεία, τα ναρκωτικά, η μη καταβολή μισθών, η εργοδοτική και κρατική βία οργιάζουν. Οπως οργιάζει η προκλητική συσσώρευση κερδών σε μια χούφτα ανθρώπων στις χώρες αυτές!

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση που επικρατεί σε όλον τον κόσμο, η παγκόσμια εργατική τάξη και το συνδικαλιστικό της κίνημα έχουν να αντιμετωπίσουν σύνθετα και σοβαρά ζητήματα.

Ομως, όπως υπογράμμισε ο συνδικαλιστής, «Η στρατηγική της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ελεύθερων Συνδικάτων (ICFTU) και της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Εργασίας (WCL) είναι αντικειμενικά ευθυγραμμισμένη με τις κεντρικές επιλογές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και της λίγκας των πλουσίων. Οι ηγεσίες των οργανώσεων αυτών έχουν μείνει ακόμα κολλημένες στην εποχή του «ψυχρού πολέμου».

Σχετικά με τις αποφάσεις του Συνεδρίου, το στέλεχος του ΠΑΜΕ σημείωσε πως «το Κεντρικό Πολιτικό Ντοκουμέντο που ετοίμασε το Προεδρικό Συμβούλιο της ΠΣΟ. Νομίζουμε ότι είναι μια πολύ καλή βάση για τη δουλιά μας» και κάλεσε τα μέλη και τα στελέχη της ΠΣΟ «να σταθούν στο ύψος των σύγχρονων αναγκών. Ενωμένοι, δυνατοί, αγωνιστικοί και με δράση να προχωρήσουμε».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιτυχημένη η προσυνεδριακή συζήτηση στη Λατινική Αμερική (2010-08-01 00:00:00.0)
Στην Αθήνα το 16ο Παγκόσμιο Συνέδριο (2010-02-27 00:00:00.0)
Μαζικά σήμερα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (2006-09-10 00:00:00.0)
Ανοίγει νέα σελίδα στη δράση της (2005-12-11 00:00:00.0)
VIVA ΠΑΜΕ! (2005-11-15 00:00:00.0)
Η κατάσταση στο διεθνές εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα (2004-08-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ