Σάββατο 3 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Μπουνάτσα τα ... 9 μποφόρ!

Την απαράδεκτη τροποποίηση των κανόνων για την απαγόρευση του απόπλου των πλοίων καταγγέλλουν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία

Την επικίνδυνη για τη ζωή των ναυτεργατών και των επιβατών απόφαση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Μ. Κεφαλογιάννη, η οποία τροποποιεί τους κανόνες για την απαγόρευση του απόπλου των πλοίων της ακτοπλοΐας, καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους τα σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ».

Συγκεκριμένα, με τη με αρ. πρωτ. 4311-5/27/2005 απόφασή του στις 23/11/2005, ο υπουργός, υποκύπτοντας στην απαίτηση των εφοπλιστών και αδιαφορώντας για τους τεράστιους κινδύνους που αυτή δημιουργεί στην ασφάλεια των πλοίων και των επιβαινόντων σε αυτά, επιτρέπει τον απόπλου των πλοίων για περιοχές που επικρατούν άνεμοι άνω των 9 μποφόρ, εφόσον υπάρχει υπεύθυνη δήλωση του πλοιάρχου ότι θα ακολουθήσει διαφορετική από την κανονική πορεία με μικρότερης έντασης ανέμους.

Με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο μεταθέτει την ευθύνη στον πλοίαρχο, που τον καθιστά ευάλωτο στις πιέσεις των εφοπλιστών.

Αξίζει να σημειώσουμε πως ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, στην προχτεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε, αναφερόμενος σε αυτή του την πρόθεση, προσπάθησε να την αιτιολογήσει λέγοντας πως η ΕΜΥ, λόγω έλλειψης προσωπικού στην απογευματινή βάρδια, δεν μπορεί εγκαίρως να προβλέψει τις αλλαγές του καιρού!

Στη χώρα μας η απαγόρευση απόπλου λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών επιβλήθηκε με λαϊκή απαίτηση ως ελάχιστο αναγκαίο μέτρο προστασίας της ζωής των ναυτεργατών και των επιβατών και αφού πρώτα θρηνήσαμε εκατόμβες αθώων θυμάτων στο βωμό του εφοπλιστικού κέρδους.

Οι λόγοι που επέβαλαν αυτό το ελάχιστο μέτρο προστασίας, επισημαίνεται στην ανακοίνωση των σωματείων ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», διατηρούνται στο ακέραιο (κατάσταση περισσότερων πλοίων, επικίνδυνες λιμενικές εγκαταστάσεις) και προστέθηκαν νέοι, όπως μείωση των οργανικών συνθέσεων, εντατικοποίηση της δουλιάς των ναυτεργατών, οι οποίοι κάνουν αναγκαία τη λήψη πρόσθετων μέτρων που επανειλημμένα έχουν προτείνει.

Απαιτούμε, καταλήγει η ανακοίνωση, την ανάκληση της επικίνδυνης απόφασης του υπουργού και την ενίσχυση των μέτρων για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Παράλληλα, τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία καλούν τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους να συντονίσουν τη δράση τους για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και του διαλυτικού Κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που απελευθερώνει την ασυδοσία των εφοπλιστών. Να διεκδικήσουν ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες ασφαλείς, με φτηνά εισιτήρια, με καθημερινή σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα και μεταξύ τους, με βελτίωση της θέσης των ναυτεργατών σε αυτά. Να παλέψουν για μια άλλη πολιτική, που στο κέντρο της θα έχει την εξυπηρέτηση των εργατικών, λαϊκών αναγκών, κόντρα στις επιλογές του μεγάλου κεφαλαίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σαράντα οκτώ ώρες στους καταπέλτες (2011-06-28 00:00:00.0)
Αποφασισμένοι να πάρουν τα λεφτά τους (2009-05-27 00:00:00.0)
Νέα σύγκρουση πλοίων (2008-08-02 00:00:00.0)
«Προετοιμάζουν» νέα ναυάγια (2003-02-06 00:00:00.0)
Σε απολογία και ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ (2001-10-16 00:00:00.0)
Τεράστιες ευθύνες (1996-12-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ