Σάββατο 3 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟΥΣΣΑΣ
Να κλείσουν τα λιμάνια στις 14 Δεκέμβρη

Με τους λιμενεργάτες της Θεσσαλονίκης και τους σπουδαστές της ΑΕΝ Μηχανιώνας συζήτησε χτες ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, επικεφαλής κλιμακίου της ΚΟΘ του Κόμματος

Από τη συζήτηση με τους λιμενεργάτες της Θεσσαλονίκης
Από τη συζήτηση με τους λιμενεργάτες της Θεσσαλονίκης
Να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα, να καταδικάσουν την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και τα κόμματα που την υλοποιούν. Ατομικά ο καθένας, αλλά και συλλογικά, να συμβάλουν για να αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης στο εργατικό κίνημα. Αυτό το κάλεσμα απηύθυνε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας, μιλώντας σε εργαζόμενους στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε σπουδαστές την Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στη Μηχανιώνα, όπου περιόδευσε χτες επικεφαλής κλιμακίου της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

Οι λιμενεργάτες αυτή την περίοδο παλεύουν για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και αγωνίζονται να αποκρούσουν την προσπάθεια της εργοδοσίας να μειώσει τις αποδοχές τους και να καταργήσει κεκτημένα δικαιώματά τους. Από το περασμένο Σάββατο ξεκίνησαν και πραγματοποιούν αποχή από τις εργασίες το Σαββατοκύριακο, τις υπερωρίες και τα κλαρκ.

Στο ξεκίνημα της πρωινής βάρδιας, τους επισκέφθηκε χτες ο Γ. Τούσσας.

Τους ενημέρωσε για την πολιτική απελευθέρωσης των λιμενικών υπηρεσιών που προωθείται από την ΕΕ, την κατάπτυστη οδηγία Μπολκενστάιν, που ουσιαστικά διαλύει μισθολογικά, εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων. Και τους κάλεσε να συμμετέχουν μαζικά στην 24ωρη απεργία της 14ης Δεκέμβρη κάτω από το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ. «Να κλείσουν τα λιμάνια, τα εργοστάσια, τα γιαπιά, τα σχολεία, τα πάντα και να εκφραστεί συνολικά η αντίθεση των εργαζομένων ενάντια στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική», είπε.

Στην ΑΕΝ Μηχανιώνας

«Θέλουμε καπετάνιους και μηχανικούς με γνώσεις, με εργασιακά δικαιώματα και όχι να σέρνονται, να υποτάσσονται στις απαιτήσεις των εφοπλιστών». Ετσι καθαρά, μίλησε ο Γ. Τούσσας στους σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Μηχανιώνας. Εσπασε στην πράξη την τρομοκρατία και τον αποκλεισμό της φωνής του ΚΚΕ, που σταθερά επιχειρείται από συνδικαλιστές της σχολής, στο όνομα του να μένουν τα κόμματα έξω από την ΑΕΝ. Απάντησε και σ' αυτό το επιχείρημα ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, σημειώνοντας πως και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αλλά και το εφοπλιστικό κεφάλαιο είναι καθημερινά μέσα στη σχολή με την πολιτική υποβάθμισης, υποχρηματοδότησης και ιδιωτικοποίησης της ναυτικής εκπαίδευσης και των εργασιακών δικαιωμάτων των αποφοίτων.

Ο Γ. Τούσσας κάλεσε τους σπουδαστές της ΑΕΝ να παλέψουν συντονισμένα με τους σπουδαστές όλων των σχολών, για να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που απαξιώνει και υποβαθμίζει παραπέρα τη Δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση και Μετεκπαίδευση. Που την παραδίδει στα χέρια των ιδιωτών και δημιουργεί ναυτεργάτες πολλών ταχυτήτων. Τους κάλεσε να διεκδικήσουν Ενιαία Ανώτατη Δημόσια και Δωρεάν Ναυτική Εκπαίδευση και Μετεκπαίδευση, διπλώματα ισότιμα με τα αντίστοιχα της στεριάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ