Σάββατο 3 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΩΝ ΑμΕΑ
Αγωνιστικός και διεκδικητικός γιορτασμός

Σήμερα το πρωί οι συγκεντρώσεις και πορείες στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη

Στους δρόμους του αγώνα, αντιδρώντας στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων που σπρώχνει τους αναπήρους και τις οικογένειές τους στην εξαθλίωση και στο περιθώριο, αλλά και διεκδικώντας τα δικαιώματά τους, θα γιορτάσουν φέτος το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα, οι εργαζόμενοι στην ειδική αγωγή, οι γονείς και κηδεμόνες την 3η του Δεκέμβρη, Παγκόσμια Μέρα των Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμΕΑ).

Το αγωνιστικό ραντεβού έχει δώσει η «Ενιαία Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των ΑμΕΑ και των Εργαζομένων» για την Αθήνα στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα γίνει σήμερα στις 11.30 π.μ. στην αίθουσα συγκεντρώσεων της Χαλκονδύλη 37 στον 5ο όροφο και στην πορεία που θα ακολουθήσει στη Βουλή.

Στη Θεσσαλονίκη η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων πραγματοποιεί σήμερα κινητοποίηση στις 11 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

«Επετειακή» ευαισθησία

Πλήθος κυβερνητικών - τέως και νυν - άρχισαν από χτες να αναλώνονται σε δηλώσεις ευαισθησίας για τα ΑμΕΑ.

Ετσι ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος επαίρεται για «την αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται προς τους πολίτες με αναπηρία και την αποτροπή κάθε είδους κοινωνικού αποκλεισμού τους από την ισότιμη συμμετοχή τους στην εργασία...». Ο υπουργός επικαλείται το ΠΔ 164/2004 που πολύ εύστοχα έχουν αποκαλέσει οι συμβασιούχοι «Διάταγμα των αποκλεισμών και των εξαιρέσεων» και το οποίο όχι μόνο στερεί το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλιά από τη συντριπτική πλειοψηφία των συμβασιούχων, άρα και των αναπήρων, αλλά αναπαράγει το καθεστώς πολιτικής και εργασιακής ομηρίας τους. Ακόμα επικαλείται το Ν. 3250/2004 για τη μερική απασχόληση, παρουσιάζοντας θρασύτατα ως επίτευγμα το δικαίωμα στη μερική ζωή.

Αποκάλυψη του «ευχάριστου κλίματος»

Την οικτρή πραγματικότητα πίσω απ' το «ευχάριστο κλίμα» που προσπάθησε να παρουσιάσει η Διοίκηση του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) στη χτεσινή εκδήλωση αποκάλυψαν με διπλή παρέμβασή τους οι εργαζόμενοι στο Κέντρο.

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος των Εργαζομένων στο ΚΕΑΤ υπογραμμίζει ότι εκτός απ' τα 40 τυφλά παιδιά που φοιτούν στο ΚΕΑΤ, η πραγματικότητα «καταδικάζει την πλειοψηφία των τυφλών παιδιών, που οι γονείς τους δεν μπορούν να πληρώσουν τα πανάκριβα δίδακτρα για την κατ' οίκον διδασκαλία τους, στην αμάθεια και το περιθώριο».

Στη χτεσινή εκδήλωση στο ΚΕΑΤ παραβρέθηκαν η γενική γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιάννα Δεσποτοπούλου και η Νατάσα Καραμανλή (αλήθεια, με ποια ιδιότητα;). Παίρνοντας το λόγο οι εκπρόσωποι των εργαζομένων χαρακτήρισαν φιέστες τέτοιες εκδηλώσεις που δεν μπορούν να συγκαλύψουν τη σημερινή κατάσταση και κάλεσαν τους εργαζόμενους στη σημερινή συγκέντρωση και πορεία προς τη Βουλή.

Συγκινητική ...υποκρισία απ' το ΠΑΣΟΚ

Σε εσωκομματική αβροφροσύνη μετατράπηκε τελικά η συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, που - συνοδευόμενος απ' τον Ευάγγελο Βενιζέλο - επισκέφτηκε τη Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΣΑΕΑ).

Ετσι ο Γ. Παπανδρέου δεν έκανε καμιά αναφορά σε κανένα απ' τα καυτά προβλήματα των αναπήρων και πρόσφερε απλόχερα την «έννοια της συμμετοχής» που - όπως είπε - «ξεκινά απ' τα άτομα με αναπηρία». Απ' τη μεριά του ο πρόεδρος της ΕΣΑΕΑ Γιάννης Βαρδακαστάνης - στέλεχος του ΠΑΣΟΚ - ευχαρίστησε τον Γ. Παπανδρέου για την προσφορά του στη γραφή Μπρέιγ - που διαβάζουν και γράφουν οι τυφλοί - του «καταστατικού και των πολιτικών θέσεων του ΠΑΣΟΚ» (!).

Ανάμεσα σε αυτά που περιέχει το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ - που ψηφίστηκε στις 3 Μάρτη του 2004 - είναι «να αξιολογήσουμε από μηδενική βάση την κοινωνική αποδοτικότητα των δαπανών» και ότι η «αρχή της καθολικότητας των παροχών, αγαθών ή υπηρεσιών» δεν «μπορεί να εφαρμόζεται ισοπεδωτικά και ανεξάρτητα προς όλες τις κατευθύνσεις».

Η συνάντηση έκλεισε με αφήγηση προσωπικών περιστατικών του Γ. Βαρδακαστάνη και το Γ. Παπανδρέου να δηλώνει: «Μας συγκινήσατε με τις ιστορίες...».

ΣΥΝ οι... αοριστολογίες!

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου Συνασπισμού επικεντρώνει την κριτική του μόνο στη διακυβέρνηση της ΝΔ - ξεχνώντας το βίο και την πολιτεία του ΠΑΣΟΚ στα ΑμΕΑ. Ενώ καταδικάζει στα λόγια το «άνοιγμα στη λογική της αγοράς και του ιδιωτικού κεφαλαίου», εντούτοις δεν καταδικάζει συνολικά την εμπορευματοποίηση στο χώρο της Υγείας και της Πρόνοιας που διενεργείται και με τη συμμετοχή του δημόσιου τομέα και έχει ως θύματα και τα ΑμΕΑ με τις οικογένειές τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ