Τετάρτη 21 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Οι «πανηγυριώτες» της ΟΝΕ...

Τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, βρέθηκα στο χωριό μου. Κυριακή, αργά το μεσημέρι και κάθομαι στην αυλή του σπιτιού, κάτω από τον ίσκιο της μουριάς. Απέναντι, η κυρα-Μαρία σκουπίζει με μια ειδική σκούπα - τη «φουκαλίτσα» - τη ρούγα της. Στο διπλανό σπίτι, η κυρα-Κωστάντω, καθισμένη σ' ένα κούτσουρο, πλέκει. Οι δυο γυναίκες, χωρίς να σταματήσουν τη δουλιά τους, αρχίζουν τη συζήτηση, την οποία παρακολουθώ μ' ενδιαφέρον.

- Τα 'μαθες τα νέα, Κωστάντω; Μπήκαμε στην ΟΝΕ.

- Και τι είν' τούτο;

- Να, εκεί που μας έβαλε ο Σημίτης. Το 'πε πριν από λίγο η τηλεόραση.

- Δεν είχε επανάληψη τη Λουζ Μαρία η τηλεόραση;

- Το 'κοψε στη μέση και είπε έκτακτο δελτίο. Εδειξε το Σημίτη να λέει ότι τώρα που μπήκαμε στην ΟΝΕ θα πάμε καλύτερα.

- Ολο έτσι λέει ο Σημίτης κι όλο στα χειρότερα πάμε.

- Τι να πεις; Αυτό που ξέρω εγώ είναι ότι, αυτές τις μέρες, μια με το ποδόσφαιρο, μια με το Χριστόδουλο, μια με το Σημίτη, σταματάνε το πρόγραμμα στην τηλεόραση και δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τη Λουζ Μαρία και τ' άλλα σίριαλ.

Ησυζήτηση ανάμεσα στις δυο γειτόνισσες σταμάτησε εκεί. Σκέφτομαι ότι αυτό που είπε η κυρα-Κωστάντω - «όλο έτσι λέει ο Σημίτης κι όλο στα χειρότερα πάμε» - είναι και η ουσία του θέματος. Οτι, δηλαδή, με την ένταξη στην ΟΝΕ έρχονται τα χειρότερα.

Θα συνεχιστεί και θα ενταθεί η λιτότητα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και θ' αυξηθούν ακόμα περισσότερο τα κέρδη της πλουτοκρατίας. Θα ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα - από την ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες, την αμυντική βιομηχανία, μέχρι τη Δημόσια Υγεία, την Πρόνοια και την Παιδεία - και θα αυξηθεί η ανεργία, θα ξεκληριστούν μαζικά από τη γη τους οι αγρότες, θα βάλουν λουκέτο χιλιάδες μικρομάγαζα. Θα ανατραπούν οι εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό σύστημα και θα ενταθεί ο κρατικός αυταρχισμός για την αντιμετώπιση του λαϊκού κινήματος. Θα προχωρήσει ο δήθεν εκσυγχρονισμός με την απάλειψη του θρησκεύματος από τις αστυνομικές ταυτότητες και θα φακελωθούν όλοι οι Ελληνες στην ταυτότητα της Σένγκεν.

Αυτά εννοεί «χειρότερα» η κυρα-Κωστάντω και τα καταλαβαίνει, παρά το γεγονός ότι καταναλώνει πολύ χρόνο για να βλέπει τη Λουζ Μαρία και το σίριαλ της αντιπαράθεσης ανάμεσα στον Αρχιεπίσκοπο και τον Πρωθυπουργό.

Τα «χειρότερα», που μας περιμένουν, επιχειρούν ν' αποκρύψουν από τον ελληνικό λαό οι κυβερνώντες - αλλά και οι «αντιπολιτευόμενοι», που «έβαλαν πλάτη» για να περάσει η προπαγάνδα περί της «σωτηρίου ΟΝΕ» - όταν εμφανίζονται, σαν τους «πανηγυριώτες του καλοκαιριού», να γλεντούν για την ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη του ΕΥΡΩ. Μόνο που για να το καταφέρουν, θα πρέπει να ζοριστούν πολύ. Γιατί ο ελληνικός λαός ξέρει ποιος πλήρωσε πανάκριβα τα «ναύλα» και τα «διόδια» στο δρόμο προς την ένταξη και ποιος θα πληρώνει το άγριο «χαράτσι» για την παραμονή της χώρας μας στην ΟΝΕ.

Και δεν πρόκειται να παραδοθεί αμαχητί στα ευρωπαϊκά μονοπώλια, που πέφτουν σαν τους λύκους για να ξεκοκαλίσουν τον πλούτο της Ελλάδας, που παράγουν, με ιδρώτα, οι εργαζόμενοι της χώρας μας. Ας το σκεφτούν καλά αυτό οι «πανηγυριώτες»...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ