Τετάρτη 21 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Εφημερία ξανά σε «ανθρώπινες αποθήκες »

«Αποθήκη», στην οποία στοιβάζονται οι ψυχικά πάσχοντες κάτω από δραματικές συνθήκες, εξακολουθεί να αποτελεί το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ) δέκα μήνες μετά το σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη, που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στο νοσοκομείο και το έθεσε εκτός της ψυχιατρικής εφημερίας. Και ενώ είναι κοινό μυστικό ότι το Δαφνί με κατεστραμμένα τα 2/3 των κτιρίων του, με μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και 300 υπεράριθμους ασθενείς, αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των χρόνιων ασθενών του, το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να το θέσει σε εφημερία μια φορά τη βδομάδα, κάθε Τετάρτη, ξεκινώντας από σήμερα.

Οι παραπάνω πλευρές υπογραμμίστηκαν χτες σε κοινή συνέντευξη Τύπου των φορέων των εργαζομένων και των γιατρών στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο (ΨΝΑ).

Στην απόφαση του υπουργείου Υγείας - την οποία, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου, η ηγεσία του υπουργείου επιχείρησε να την παρουσιάσει ως αποτέλεσμα συναινετικών διαδικασιών με τους εργαζόμενους στα ψυχιατρεία και ψυχιατρικά τμήματα των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου - αντιδρούν ο Ενιαίος Σύλλογος των εργαζομένων και η Επιστημονική Επιτροπή του ΨΝΑ. Ετσι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε συνεχόμενες δίωρες στάσεις εργασίας (από 10.30 π.μ. έως 12.30 μ.μ.).

«Η κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο είναι πιο δραματική, απ' όσο με λόγια θα μπορέσουμε να σας περιγράψουμε», ήταν τα πρώτα λόγια του Αλέξανδρου Μιχαλακέα, προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής του ΨΝΑ. Η φρικτή πραγματικότητα επιβεβαιώνεται σε κάθε κτίριο, σε κάθε θάλαμο, στα πρόσωπα των ψυχικά ασθενών του ΨΝΑ, που νοσηλεύονται στα χτυπημένα απ' το σεισμό κτίρια του νοσοκομείου, σε συνθήκες που θυμίζουν άσυλο του περασμένου αιώνα, πέρα από κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Οι δεμένοι με ιμάντες στα κρεβάτια τους ασθενείς, οι φιγούρες ανθρώπων χαμένων που περιφέρονται και κοιμούνται σε ράντσα στους διαδρόμους, που νοσηλεύονται σε θαλάμους λίγων τετραγωνικών με στοιβαγμένα 11 κρεβάτια, που τρώνε πάνω στα κρεβάτια τους, η δυνατή αποφορά από τις τουαλέτες, είναι η πραγματικότητα εκατοντάδων ασθενών που νοσηλεύονται στο Μποδοσάκειο, στο Προκάτ 2Β, στο 7ο τμήμα του νοσοκομείου. Στο Μποδοσάκειο ψυχογηριατρικό τμήμα 35 ηλικιωμένοι ψυχασθενείς είναι στοιβαγμένοι στο σαλόνι του διαδρόμου, που πρόχειρα μετά το σεισμό μετατράπηκε σε «θάλαμο νοσηλείας» και «εξυπηρετούνται» σε μια μισοδιαλυμένη τουαλέτα. Στους διαδρόμους του Μποδοσάκειου, στενά κολλημένα στους τοίχους στριμώχνονται δεκάδες ράντσα. Στο τμήμα του νοσοκομείου που στεγάζεται στο Προκάτ 2Β δυναμικότητας 50 κλινών στεγάζονται σήμερα 112 ασθενείς.

Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης

Τις ευθύνες της κυβέρνησης για το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στην εφημερία του Λεκανοπεδίου, επισήμαναν, μιλώντας στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Α. Μιχαλακέας, η Κατερίνα Μάτσα, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και της τριμελούς ΕΙΝΑΠ του ΨΝΑ και ο Θόδωρος Μεγαλοοικονόμου, διευθυντής ψυχιατρικού τμήματος.

Οπως υπογράμμισαν, ο σεισμός και η άρση της εφημερίας του ΨΝΑ ήρθε να τινάξει στον αέρα και να αποδείξει τη γύμνια του συστήματος ψυχιατρικής περίθαλψης στη χώρα μας που λειτουργούσε οριακά. «Σήμερα προσπαθούν να κάνουν ξανά το Δαφνί "αποθήκη" ψυχασθενών», επισήμανε η Κ. Μάτσα και τόνισε ότι οι ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση βαρύνουν την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας, καθώς δεν έκαναν τίποτα απ' όσα μεγαλόστομα είχαν υποσχεθεί για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη το ΨΝΑ, αλλά και για τη λειτουργία της ψυχιατρικής εφημερίας.

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους του νοσοκομείου ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Στάθης Τσούκαλος και ο Γιάννης Χουρμουλάκης, εκ μέρους της Πανελλήνιας Ενωσης Νοσοκομειακών Ψυχολόγων (ΠΕΝΟΨΥ).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χωρίς κλιματισμό ασθενείς και εργαζόμενοι στο ΨΝΑ (2023-07-21 00:00:00.0)
Παραβιάζονται θεμελιακά δικαιώματα (2003-07-10 00:00:00.0)
«Εγκαύματα» με βήματα προς τα πίσω (2001-01-30 00:00:00.0)
Στάση εργασίας στο Ψυχιατρείο Αττικής (1997-05-15 00:00:00.0)
Στάση εργασίας στο Ψυχιατρείο Αττικής (1997-05-15 00:00:00.0)
Αναλγησία και παράκρουση (1997-05-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ