Τετάρτη 21 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Ομηροι των «ευκαιριών απασχόλησης» οι εργαζόμενοι

Τη λειτουργία των προγραμμάτων δήθεν «αντιμετώπισης της ανεργίας» του ΟΑΕΔ και του υπουργείου Εργασίας, καταγγέλλει η «Δημοτική Πρωτοβουλία» Ζωγράφου

Οι δημότες πληρώνουν και για την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων! Το παράδειγμα του Δήμου Ζωγράφου, όπως μας το μεταφέρουν οι σύμβουλοι της «Δημοτικής Πρωτοβουλίας» είναι αποκαλυπτικό των συνεπειών από τους τρόπους «αντιμετώπισης της ανεργίας», που ευαγγελίζεται και σχεδιάζει η κυβέρνηση, στα πλαίσια της ΟΝΕ. Με μια πρώτη διερεύνηση, οι συνέπειες συμπυκνώνονται στις ακόλουθες φράσεις: Μειωμένοι μισθοί. Κατάργηση του δικαιώματος της αποζημίωσης. Διαιώνιση της πολιτικής ομηρίας. Θεσμοθέτηση εργαζόμενων πολλών ταχυτήτων. Μετακύληση των κυβερνητικών υποχρεώσεων στις πλάτες των ίδιων των εργαζομένων.

Μια δεύτερη διερεύνηση κάνει πιο σοβαρά τα πράγματα για το ρόλο των λεγόμενων προγραμμάτων «αντιμετώπισης της ανεργίας» ή των «ευκαιριών απασχόλησης» του ΟΑΕΔ και του υπουργείου Εργασίας, που υλοποιούνται στους δήμους. Γιατί επιχειρούν να νομιμοποιήσουν στη συνείδηση του κόσμου τα χαμηλά μεροκάματα και τη μερική απασχόληση, την οποία μάλιστα πληρώνουν οι δήμοι, δηλαδή οι ίδιοι.

Η «Δημοτική Πρωτοβουλία» μας πληροφορεί: Στο Δήμο Ζωγράφου υλοποιούνται 25 από τα παραπάνω προγράμματα και έχουν προσληφθεί τουλάχιστον 81 εργαζόμενοι με σύμβαση ορισμένου χρόνου (11 ή 18 μήνες). Πληρώνονται με τον κατώτατο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη, ανεξάρτητα από τα επαγγελματικά τους προσόντα ή παραγωγικές ικανότητες. Το υπουργείο Εργασίας και ο ΟΑΕΔ επιδοτούν το Δήμο με 4.000 δραχμές ημερησίως ανά εργαζόμενο. Ο δε δήμος βάζει από την τσέπη του 3.000 δραχμές, χωρίς να λαμβάνει πρόσθετη επιχορήγηση. Χαρακτηριστικό είναι ότι η κυβέρνηση επιδοτεί το δήμο με 98 εκατ. δραχμές έναντι συνολικής επιβάρυνσης του τελευταίου με 155 εκατ. δραχμές.

Εργαζόμενοι με ημερομηνία λήξης

Οσο για τους 81 εργαζόμενους; Με τη λήξη των προγραμμάτων απολύονται, χωρίς να έχουν δικαίωμα αποζημίωσης ή επανεγγραφής στις λίστες ανεργίας του ΟΑΕΔ. Μάλιστα ο δήμος - υπογραμμίζει η παράταξη - εξαναγκάζεται να προσλαμβάνει ετησίως περίπου 90 εργαζόμενους με σύμβαση εποχιακής απασχόλησης, που καλύπτουν όμως πάγιες και διαρκείς ανάγκες. «Ενα πραγματικό δίκτυο πολιτικής ομηρίας, τσαλακώματος εργασιακών δικαιωμάτων, νομοθετικά κατοχυρωμένο με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ», σχολιάζει η «Δημοτική Πρωτοβουλία».

Την κατάσταση αυτή η «Δημοτική Πρωτοβουλία» δηλώνει αποφασισμένη να αντιπαλέψει. Και καλεί εργαζόμενους και δημότες να διεκδικήσουν από κοινού:

  • Διαμόρφωση οργανογράμματος προσωπικού, με κριτήριο την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών των δημοτών.
  • Αμεση κάλυψη των περίπου 90 κενών οργανικών θέσεων.
  • Μονιμοποίηση, με ενιαία σχέση εργασίας, των εργαζομένων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
  • Στελέχωση της τεχνικής και πολεοδομικής υπηρεσίας με επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό.
  • Επέκταση - αναβάθμιση του εργατοτεχνικού συνεργείου με πρόσληψη προσωπικού. Αύξηση του αριθμού των έργων με επιστασία που αναλαμβάνει η τεχνική υπηρεσία, κάτι που θα επιτρέψει τη μείωση του κόστους πολλών έργων κατά 45-50%.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ