Τετάρτη 21 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προεκλογική υπολειτουργία του Πανεπιστημιακού

Εδώ και πολλά χρόνια οι φορείς και οι κάτοικοι της Θεσσαλίας πάλευαν για τη δημιουργία του Πανεπιστημιακού Περιφερειακού Νοσοκομείου, που θα έλυνε προβλήματα τριτοβάθμιας περίθαλψης σε μια ευρύτερη περιοχή με πάνω από 1.000.000 κατοίκους. Η κυβέρνηση για προεκλογικούς λόγους, ξεκίνησε πρόχειρα και βεβιασμένα, τη δήθεν λειτουργία του από τα τέλη του περσινού Σεπτέμβρη, με «μπαλώματα» και πάρα πολλές ελλείψεις, οδηγώντας, ταυτόχρονα, σε παραπέρα υποβάθμιση το Νομαρχιακό Νοσοκομείο Λάρισας, με τη μεταφορά πέντε κλινικών του, στο Πανεπιστημιακό.

Εμπνευστής και οργανωτής της πρόχειρης λειτουργίας του, ήταν ο τότε Λαρισαίος υφυπουργός Υγείας Νίκος Φαρμάκης, ο οποίος ήθελε να τη χρησιμοποιήσει ως προεκλογικό χαρτί προς άγραν ψήφων.

Ποιος δε θυμάται τις βαρύγδουπες κυβερνητικές δηλώσεις περί άμεσης και πλήρους λειτουργίας του νοσοκομείου κι αναβάθμισης της παροχής υπηρεσιών υγείας στην περιοχή, κατά τις προεκλογικές επισκέψεις στο νοσοκομείο, τόσο του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, όσο και του τότε υπουργού Υγείας Λ. Παπαδήμα. Και ποιος Θεσσαλός έχει ξεχάσει τις συνεχείς υποσχέσεις του Λαρισαίου, τότε υφυπουργού Υγείας, Ν. Φαρμάκη ότι όλα θα εξελιχτούν κανονικά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Σήμερα στο Πανεπιστημιακό Περιφερειακό Νοσοκομείο Λάρισας, λειτουργεί, με πολλά προβλήματα, το 1/3 των υπηρεσιών του. Από τις 643 κλίνες που προβλεπόταν, έχουν ανοίξει μόνο 210, τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Από τις 2000 προσλήψεις που προβλέπονταν δεν έγιναν ούτε οι μισές, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα δεν έγιναν, λόγω κωλυσιεργίας του υπουργείου Υγείας, οι προσλήψεις των 136 ατόμων, που διορίστηκαν, μέσω ΑΣΕΠ, από τον περασμένο Φλεβάρη. Δε διαθέτει, επίσης, μέσα επείγουσας περίθαλψης και ειδικά τμήματα όπως για παράδειγμα λοιμωδών, μεταμοσχεύσεων κ.ά. Η κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο δεν επιτρέπει και τη σωστή λειτουργία των πανεπιστημιακών κλινικών, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στην ιατρική έρευνα και εκπαίδευση των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Από την ημέρα της υποτιθέμενης λειτουργίας του Πανεπιστημιακού, καθημερινά διαδραματίζονται τραγελαφικές καταστάσεις, όπως για παράδειγμα η μεταφορά ασθενών από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, θέτοντας πολλές φορές σε κίνδυνο την υγεία τους, ενώ εξακολουθούν «στρατιές» ασθενών να φεύγουν καθημερινά από τη Θεσσαλία προς την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη...


Ρεπορτάζ:
Ελένη ΤΖΗΚΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ