Τετάρτη 21 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Υποβαθμισμένα τα νομαρχιακά νοσοκομεία

Γονατισμένα τα Κέντρα Υγείας και υπό εξαφάνιση τα Περιφερειακά Ιατρεία

Το Πανεπιστημικό Νοσοκομείο αστράφτει απ' έξω και από μέσα, αλλά δυστυχώς μπήκε σε λειτουργία για προεκλογικούς λόγους κι όχι για την εξυπηρέτηση των ασθενών
Το Πανεπιστημικό Νοσοκομείο αστράφτει απ' έξω και από μέσα, αλλά δυστυχώς μπήκε σε λειτουργία για προεκλογικούς λόγους κι όχι για την εξυπηρέτηση των ασθενών
Παρά το γεγονός ότι τυπικά από το Σεπτέμβρη ξεκίνησε τη λειτουργία του το Πανεπιστημιακό Περιφερειακό Νοσοκομείο Λάρισας, τα στοιχεία που αποτυπώνουν την απελπιστική κατάσταση της παροχής υπηρεσιών υγείας από το δημόσιο τομέα στη Θεσσαλία, είναι σχεδόν τα ίδια μ' αυτά που υπήρχαν πριν. Ετσι, σε κάθε 1.000 κατοίκους, εξακολουθούν ν' αντιστοιχούν περίπου μόνο 1,3 κλίνες δημόσιες, όταν σε πανελλαδικό επίπεδο η ανάλογη αντιστοιχία είναι 3,4 δημόσιες κλίνες ανά 1.000 κατοίκους και στην Αττική 4,4 κλίνες ανά 1.000 κατοίκους. Γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα να διακομίζονται κάθε χρόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη πάνω από 30.000 κατοίκους, για να θεραπευτούν και πάρα πολλοί ν' αναγκάζονται να καταφεύγουν σε ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλίας, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Στη Λάρισα, το Νομαρχιακό Νοσοκομείο υποβαθμίζεται συνεχώς ύστερα και από τη μεταφορά κλινικών του στο Περιφερειακό Πανεπιστημιακό. Οι γιατροί και οι άλλοι εργαζόμενοι σ' αυτό, εκφράζουν τις έντονες ανησυχίες για το ενδεχόμενο συγχώνευσης του Νομαρχιακού και Περιφερειακού Νοσοκομείου Λάρισας. Μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα υποβάθμισης είναι, ότι το 22% των οργανικών θέσεων των γιατρών παραμένει κενό, τα κρεβάτια της χειρουργικής κλινικής μειώθηκαν από 44 σε 33, στην κλινική δεν υπάρχουν γραφεία για τους γιατρούς, στο νοσοκομείο έχουν να γίνουν πάνω από ένα χρόνο αυτοψίες και ότι μια σειρά υπηρεσιών παραδίδεται σε ιδιώτες, όπως για παράδειγμα η φύλαξη του κτιρίου και η καθαριότητα.

Αλλωστε, ένας από τους θιασώτες της συγχώνευσης των δύο νοσοκομείων είναι ο Λαρισαίος υφυπουργός Ν. Φαρμάκης. Η αναβάθμιση του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Λάρισας, προϋποθέτει κτιριακή αναδιάρθρωση και βελτίωση της υποδομής, που θα γίνει με την ολοκλήρωση της Β` φάσης της συνδετήριας πτέρυγας και με την ανακαίνιση τμημάτων του υπάρχοντος κτιρίου, καθώς και με την κάλυψη των κενών θέσεων σε νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό.

Επίσης, το Νοσοκομείο Χρονίων Παθήσεων στον Αμπελώνα, δε λειτουργεί εδώ και 5 χρόνια, αν και σε κάθε προεκλογική περίοδο η κυβέρνηση δεν ξεχνά να εξαγγέλλει την έναρξη της λειτουργίας του.

Τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα Κέντρα Υγείας Τυρνάβου, Ελασσόνας, Φαρσάλων και Αγιάς, που υπολειτουργούν, εξαιτίας των ελλείψεων σε ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και σε τεχνολογικό εξοπλισμό, της περικοπής των εφημεριών, ενώ τα Περιφερειακά Ιατρεία είναι σχεδόν ανύπαρκτα και οι υγειονομικές υπηρεσίες του ΙΚΑ υποβαθμίζονται συνεχώς.

Στο Βόλο

Αντικείμενο προεκλογικής υποσχεσιολογίας, έχει γίνει από την κυβέρνηση και η κατασκευή της νέας πτέρυγας του Νομαρχιακού Νοσοκομείου στο Βόλο και η λειτουργία της καθυστερεί σημαντικά, οι υπηρεσίες παροχής περίθαλψης, υποβαθμίζονται εξαιτίας και της περικοπής των εφημεριών των γιατρών κατά 60%, ενώ υπάρχουν μεγάλης και ζωτικής σημασίας ελλείψεις σε επιστημονικά όργανα, τεχνολογική και κτιριακή υποδομή.

Αντιμέτωποι με την άθλια κατάσταση που επικρατεί στην πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη βρίσκονται και οι κάτοικοι της Μαγνησίας, καθώς στα Κέντρα Υγείας Σκοπέλου, Αλοννήσου, Σκιάθου, Αργαλαστής, Αλμυρού και Βελεστίνου υπάρχουν πολλές ελλείψεις σε γιατρούς, ιδιαίτερα ειδικούς, νοσηλευτικό προσωπικό, ασθενοφόρα, ενώ η τεχνολογική υποδομή είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Στην Αλόννησο, για παράδειγμα, οι κάτοικοι αναγκάζονται να μεταφέρουν τους ασθενείς σε καρότσες αγροτικών αυτοκινήτων, γιατί δεν υπάρχει ασθενοφόρο. Στη Σκιάθο, το Κέντρο Υγείας στεγάζεται σε ένα κτίριο που είναι υπό κατάρρευση κ.ά. Και στη Μαγνησία τα Περιφερειακά Ιατρεία είναι «είδος προς εξαφάνιση», ενώ τα πολυϊατρεία του ΙΚΑ αδυνατούν ν' ανταποκριθούν στις υγειονομικές ανάγκες των ασφαλισμένων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Βόλου, όπου για τους 64.000 ασφαλισμένους του Ιδρύματος, υπάρχουν μόνο 110 γιατροί.

Στα Τρίκαλα

Στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Τρικάλων εξακολουθούν να παραμένουν ίδιες στον αριθμό οι θέσεις των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των κλινικών διπλαστιάστηκε, ενώ δεν ολοκληρώθηκε ακόμα το νέο κτίριο επέκτασης του νοσοκομείου.

Αθλια κατάσταση επικρατεί και στα Κέντρα Υγείας του νομού - Φαρκαδώνας, Πύλης, Καλαμπάκας - που υπολειτουργούν λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό, σε τεχνολογική και κτιριακή υποδομή, ενώ ελάχιστα είναι τα Περιφερειακά Ιατρεία που λειτουργούν στοιχειωδώς.

Στην Καρδίτσα

Και στην Καρδίτσα αντιμετωπίζει προβλήματα το Νομαρχιακό Νοσοκομείο, που είναι και το πιο καινούριο στη Θεσσαλία. Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι στα πλυντήρια - σιδερωτήρια αντιμετωπίζουν άμεσα προβλήματα υγείας λόγω υψηλής θερμοκρασίας που επικρατεί στο χώρο εργασίας, παρά το γεγονός ότι υπάρχει υποδομή για εξαερισμό. Στο ακτινολογικό τμήμα δεν έχουν ληφθεί μέτρα ακτινοπροστασίας, υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό καθαριότητας κ.ά., ενώ έχουν περικοπεί οι εφημερίες των γιατρών.

Τα Κέντρα Υγείας του Νομού - Μουζακίου, Παλαμά και Σοφάδων - ουσιαστικά λειτουργούν σαν Περιφερειακά Ιατρεία. Και τα Περιφερειακά Ιατρεία, είναι σαν να μην υπάρχουν...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ (2008-05-07 00:00:00.0)
Αγώνας για το κοινωνικό δικαίωμα της Υγείας (2003-10-26 00:00:00.0)
Αφορμή οι εφημερίες, αιτία οι ελλείψεις... (2003-02-27 00:00:00.0)
Χωρίς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό (1999-04-14 00:00:00.0)
"Ηταν στραβό το κλήμα, το 'φαγε κι ο γάιδαρος"... (1998-08-25 00:00:00.0)
Ασθενούν και τα νούμερα (1997-07-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ