Τετάρτη 21 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ»
Αγώνας για επαναλειτουργία

Ο Σπ. Στριφτάρης συναντήθηκε χτες με αντιπροσωπεία του Σωματείου Εργαζομένων στο ογκολογικό νοσοκομείο

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνάντηση στα γραφεία της ΚΕ του ΚΚΕ
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνάντηση στα γραφεία της ΚΕ του ΚΚΕ
Προεκλογικές υποσχέσεις αποδείχτηκαν τελικά οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την έναρξη εργασιών ανέγερσης νέου ογκολογικού νοσοκομείου στην Κηφισιά, μετά την καταστροφή του ογκολογικού των «Αγίων Αναργύρων» (ΓΟΝΚ) απ' το σεισμό της 7.9.1999. Η κυβέρνηση, εκτός του ότι αρνήθηκε την -προσωρινά - ενιαία μεταφορά των «Αγίων Αναργύρων», τώρα αρνείται την - έστω - ενιαία λειτουργική οικονομική και διοικητική διασύνδεση των τμημάτων που μεταφέρθηκαν σε άλλα σημεία.

Οι παραπάνω πλευρές επισημάνθηκαν χτες σε συνάντηση του Σπ. Στριφτάρη, μέλους του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ, και αντιπροσωπείας του Σωματείου Εργαζομένων στους «Αγίους Αναργύρους». Την αντιπροσωπεία του σωματείου αποτελούσαν η Λ. Μεθωνιού, πρόεδρος, ο Ηλ. Σαΐνης, αντιπρόεδρος, ο Κ. Τσαλίκης, γενικός γραμματέας, και η Κ. Κοφινά, ταμίας. Επίσης, στη συνάντηση πήρε μέρος και η Μ. Λαμπρινού, υπεύθυνη του Τμήματος Υγείας-Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Από έγγραφα που κοινοποίησαν κατά καιρούς οι εργαζόμενοι προκύπτει η εξής οδυνηρή εικόνα:

  • Η κυβέρνηση μεθόδευσε τη μεταφορά τμημάτων του νοσοκομείου σε άλλα νοσοκομεία, εντάσσοντάς τα σε αυτά λειτουργικά με παράνομες διαδικασίες. Το υπουργείο αρνείται επίσης να προβεί σε μελέτη αποκατάστασης των ζημιών, οδηγώντας τη διοίκηση του ΓΟΝΚ σε ιδιωτικές τεχνικές εταιρίες με έξοδα που θα επιβαρύνουν το νοσοκομείο και όχι τον προϋπολογισμό του υπουργείου.
  • Προκύπτουν σοβαρά ερωτηματικά για τη διασφάλιση των απαραίτητων οικονομικών πόρων για την ανέγερση του νέου ογκολογικού, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι τονίζουν πως η κ. Βαρδινογιάννη επιταχύνει τις προσπάθειές της για την ανέγερση Παιδιατρικού Ογκολογικού Νοσοκομείου στο χώρο του ΓΟΝΚ, κάνοντας το σωματείο να αναρωτιέται ποια πολιτική επιβάλλει στο υπουργείο Πρόνοιας αυτή τη στάση, το οποίο στο παρελθόν αρνούνταν την προσφορά του συλλόγου φίλων του νοσοκομείου με το επιχείρημα ότι δεν ήθελε τότε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου να επιβάλουν οι εθελοντές την πολιτική στον υπουργό. Στο σημείο αυτό, το σωματείο επισημαίνει ότι σε συνάντηση με την τέως γενική γραμματέα του υπουργείου Υγείας η τελευταία αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη του υπουργείου και της κυβέρνησης.
  • Προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι με υποχρεωτικές αποσπάσεις σε μη ογκολογικά νοσοκομεία, που συνοδεύονται με μειώσεις αποδοχών, απώλεια κεκτημένων δικαιωμάτων κλπ.

Ο Σπ. Στριφτάρης εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα των εργαζομένων στο ΓΟΝΚ για την επαναλειτουργία και την αναβάθμιση του νοσοκομείου. Επίσης, υπογράμμισε την ταύτιση απόψεων που υπήρξε στο γεγονός ότι τα δημόσια νοσοκομεία πρέπει να βελτιώσουν τη λειτουργία τους, τις υποδομές και την ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας σε όλο το λαό δωρεάν, με ταυτόχρονα μέτρα κατάργησης της δράσης του ιδιωτικού κεφαλαίου στον τομέα της υγείας.

Γι' αυτό στα σχέδια που απεργάζεται η κυβέρνηση για παροχή μεγαλύτερου μεριδίου, απ' ό,τι έχει σήμερα, στο ιδιωτικό κεφάλαιο, με το «εκσυγχρονιστικό» επιχείρημα της «ειρηνικής συνύπαρξης» ιδιωτικού και δημόσιου τομέα υγείας, πρέπει να υπάρξει σθεναρή αντίσταση των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, με πρωτεργάτες τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας που ξέρουν τα προβλήματα από πρώτο χέρι, κατέληξε ο Σπ. Στριφτάρης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλλοιώνεται ο αντικαρκινικός χαρακτήρας του νοσοκομείου (2008-07-18 00:00:00.0)
Μετατροπή και επαναλειτουργία μετά 3,5 χρόνια (2001-11-13 00:00:00.0)
Νέες αποσπάσεις εργαζομένων (2001-06-19 00:00:00.0)
Θύμα επιχειρηματικών συμφερόντων; (2000-11-18 00:00:00.0)
Ανάγκη δράσης σε δύσκολους καιρούς (2000-10-27 00:00:00.0)
Συγκέντρωση για την επαναλειτουργία των «Αγίων Αναργύρων» (2000-09-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ