Τετάρτη 21 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διαβαλκανική εμπορία της υγείας

Δύο χιλιάδες προσκεκλημένοι γιόρτασαν το Σάββατο το βράδυ την κολοσσιαία σε όλα τα μεγέθη εισβολή του μεγάλου ιδιωτικού κεφαλαίου στο χώρο της υγείας, με την έναρξη λειτουργίας του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου (ΙΔΚ) στη Θεσσαλονίκη. Την ίδια ώρα διαδηλωτές, μερικοί από τους οποίους είχαν ντυθεί κλόουν, μοίραζαν έξω από το ΙΔΚ προκήρυξη, με την οποία καταδικαζόταν η εισβολή του μεγάλου κεφαλαίου στο χώρο της υγείας.

Το Κέντρο αυτό φιλοδοξεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους πλέον εύπορους της Ελλάδας και των γειτονικών μας χωρών. Φυσικά στην εκδήλωση που έγινε στα εγκαίνια του ιδιωτικού θεραπευτηρίου, οι υπουργοί Υγείας χωρών της Βαλκανικής, που χαιρέτισαν, δεν το είπαν αυτό τόσο απροκάλυπτα, αλλά μίλησαν για φιλία των (προνομιούχων) των λαών των περιοχής. Ο πρόεδρος του ΙΔΚ Γ. Αποστολόπουλος τόνισε στο χαιρετισμό του ότι «καταργούμε τα σύνορα στην υγεία, καθιστούμε τη Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα της ιατρικής στη Νοτιανατολική Ευρώπη». Πιο ξεκάθαρα τα είπε χτες ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γ. Πασχαλίδης, όταν δήλωνε ότι «η Θεσσαλονίκη εξελίσσεται σε διεθνές κέντρο ιατρικών υπηρεσιών στη ΝΑ Ευρώπη μ' ένα σωστό μείγμα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα»!

Στην εκδήλωση «συνέβαλε» με τον προβληματισμό του και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος, που δήλωσε ότι «το ΙΔΚ απέδειξε τις επιδόσεις της ιδιωτικής πρωτοβουλίας!» Τέλος ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ - που έκοψε και την κορδέλα - σημείωσε ότι «η πρωτοβουλία του Γ. Αποστολόπουλου δείχνει ότι αλλάζουν οι καιροί και ευχαριστώ το θεό που έγινε έτσι!».

Εξω από το ΙΔΚ διαδηλωτές κρατούσαν πανό και φώναζαν συνθήματα, καταδικάζοντας τη μετατροπή της υγείας σε εμπόρευμα. Οπως τόνιζαν και στις προκηρύξεις που μοίραζαν σ' όσους προσέρχονταν στην εκδήλωση, η υγεία δεν μπορεί να παζαρεύεται, δεν πρέπει να πάψει να είναι κοινωνικό αγαθό που η παροχή της αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας κι όχι των επιχειρηματιών που εισβάλλουν σ' αυτό τον ευαίσθητο χώρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ