Τετάρτη 30 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΜΑΛΙΑΔΑ
Ασθενούν και τα νούμερα

Αντιμέτωπη με τα οξυμένα προβλήματα του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Αμαλιάδας, που αντανακλούν τα γενικότερα προβλήματα του χώρου της υγείας στη χώρα μας, βρέθηκε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, η οποία, με επικεφαλής τον Δ. Αρβανιτάκη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και τον Δ. Κάγκουρα γραμματέα της ΝΕ Ηλείας, επισκέφθηκε πρόσφατα το Νοσοκομείο για να ενημερώσει τους εργαζόμενους γύρω από τις θέσεις του ΚΚΕ για το νομοσχέδιο - έκτρωμα για την υγεία.

Οι εργαζόμενοι αναφέρθηκαν στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, λόγω της έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Σημείωσαν πως το νοσοκομείο έχει δύναμη 100 κλινών. Από αυτές ανεπτυγμένες (δηλαδή πληρωμένες) είναι οι 65. Οι υπόλοιπες δεν πληρώνονται λόγω ελλείψεων στο νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς αν το νοσοκομείο αναγκαστεί να περιθάλψει 100 ασθενείς θα υπάρξουν προβλήματα. Μιλάμε για νοσοκομείο που καλύπτει μια υγειονομική περιφέρεια άνω των 60.000 κατοίκων στο νομό Ηλείας και εφημερεύει σε 24ωρη βάση κάθε μέρα. Ενώ οι οργανικές θέσεις του προσωπικού είναι 240 καλύπτονται οι 142. Από τις 27 προβλεπόμενες θέσεις γιατρών του ΕΣΥ καλύπτονται οι 15. Με βάση τα παραπάνω, αντιστοιχεί ένας γιατρός ανά 1.100 κατοίκους και μία κλίνη ανά 800 ασθενείς. Κάθε χρόνο νοσηλεύονται περίπου 4.500 ασθενείς με 13.500 μέρες νοσηλείας. Το ποσοστό κάλυψης είναι 60%, με μέσο όρο νοσηλείας τις τρεις μέρες. Στα εξωτερικά ιατρεία εξετάζονται περίπου 61.000 ασθενείς, εκτελούνται 165.000 εργαστηριακές εξετάσεις, χορηγούνται 1.600 φιάλες αίματος, πραγματοποιούνται 450 τοκετοί και εκτελούνται μικρές μεσαίες και μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις. Λειτουργούν κλινικές: παθολογική, χειρουργική, μαιευτική, ορθοπεδική, καρδιολογική με τα αντίστοιχα εξωτερικά ιατρεία καθώς και τμήματα - εργαστήρια (αναισθησιολογικό, μικροβιολογικό, ακτινολογικό, αιμοδοσίας, AIDS, μονάδα μεσογειακής αναιμίας, οδοντιατρικό, φαρμακευτικό).

Δε λειτουργούν, παρότι προβλέπονται, η παιδιατρική κλινική, το οφθαλμολογικό και το Ωτορινολαρυγγολογικό. Αιτία είναι η έλλειψη γιατρών καθώς προβλέπονται δύο θέσεις για κάθε κλινική. Ομως, είτε "έρχονται γιατροί οι οποίοι στο ένα χέρι έχουν το διορισμό και στο άλλο την απόσπασή τους σε νοσοκομεία της Αθήνας" - όπως σημείωναν κάποιοι εργαζόμενοι, είτε προκηρύσσεται διαγωνισμός για μια θέση και ο ενδιαφερόμενος αποθαρρύνεται, καθώς μαθαίνει πως θα μείνει μόνος να κρατά την κλινική και να κάνει καθημερινές εφημερίες. Κοινή ήταν η διαπίστωση πως οι δυνατότητες του νοσοκομείου είναι μεγάλες, αν καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις του προσωπικού και προστεθούν οι αντίστοιχες ιατρικές ειδικότητες που προβλέπονται. Ομως, οι εργαζόμενοι πρόσθεταν πως δεν υπάρχει στήριξη από το κράτος στα περιφερειακά νοσοκομεία και πως η υγεία στη χώρα μας πλήττεται.

Από την πλευρά της η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επανέλαβε την από 15ετίας θέση του Κόμματος για λειτουργία Νομαρχιακού Νοσοκομείου στην Ηλεία και δεσμεύτηκε να προωθήσει τα προβλήματα του νοσοκομείου στη Βουλή. Τόνισε επίσης πως η αναβάθμιση του νοσοκομείου, αλλά και οι αλλαγές στον τομέα της Υγείας, πρέπει να γίνει υπόθεση πάλης όχι μόνο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά όλων των εργαζόμενων και πως είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία η ανάπτυξη ενός ρωμαλέου μετώπου για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας.

Π. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ