Τετάρτη 30 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αυτόπτης μάρτυς ενός πνιγμού

Λουτρά Αιδηψού. Εντεκα παρά δέκα, χτες το πρωί στην κεντρική παραλία της λουτρόπολης, δίπλα ακριβώς στον κεντρικό δρόμο. Ο υπογράφων γίνεται αυτόπτης μάρτυς ενός πνιγμού. Περνώντας από κει βλέπω ένα γυναικείο σώμα μπρούμυτα να επιπλέει στο νερό 10 έως 15 μέτρα μόλις από την ακτή. Δίπλα του σε απόσταση τρία έως πέντε μέτρα μερικοί κολυμπούν αμέριμνοι δεν έχουν πάρει χαμπάρι τίποτα. Πλησιάζω στην ακτή. Ειδοποιώ και τότε κάποιοι διαπιστώνουν ότι η γυναίκα πνίγεται και τη βγάζουν στην ακτή. Φωνάζουμε να έρθει κάποιος γιατρός, ενώ μερικοί προσπαθούμε να τη συνεφέρουμε περνούν έξι έως οκτώ λεπτά και βλέπουμε να έρχονται δυο άντρες του λιμενικού, (το λιμεναρχείο βρίσκεται 100 - 150 μέτρα από κει), όμως κι αυτοί, όπως όλοι εμείς, ανήμποροι να βοηθήσουν ουσιαστικά, αφού δεν είναι ειδικευμένοι. Περνούν άλλα δέκα λεπτά περίπου αγωνίας και τότε εμφανίζεται ένας ιδιώτης γιατρός. Προσπαθεί να τη συνεφέρει αλλά μάταια. Σε λίγο διαπιστώνει το θάνατό της. Μετά από λίγη ώρα, η σορός μεταφέρεται στο Κέντρο Υγείας. Η 72χρόνηΣτυλιανή Αραμπουσάκη από τη Θεσσαλονίκη είναι νεκρή. Πήγε να κάνει τα καλοκαιρινά μπάνια της στην Αιδηψό και γυρίζει πίσω στο φέρετρο.

Μερικοί θα πουν: Εντάξει είναι λυπηρό να χάνεται μια ζωή, αλλά καλοκαίρι είναι πολλοί άνθρωποι πάνε στις θάλασσες, έχουμε και πνιγμούς. Από μακριά, όταν ακούς μια τέτοια είδηση ίσως και να μην σε αγγίζει τόσο. Ο υπογράφων όμως που έζησε από κοντά το πέρασμα ενός ανθρώπου από τη ζωή στο θάνατο δεν μπορεί να το ξεπεράσει.

Δεν μπορώ να μην επισημάνω ότι αν σε ολόκληρη αυτή την παραλία, που μάλιστα βρίσκεται στο κέντρο της πόλης υπήρχε ένας ναυαγοσώστης τότε μπορεί και να σώζονταν η άτυχη γυναίκα. Ομως ναυαγοσώστης δεν υπάρχει. Οι λιμενικοί μπορεί να έφτασαν έγκαιρα, αλλά είναι ανήμποροι να προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια. Και η ιατρική βοήθεια μάλλον έφτασε αργά.

Ποιος ευθύνεται για αυτή την κατάσταση; Κάνοντας ρεπορτάζ σε υπηρεσίες και μιλώντας με κατοίκους και παραθεριστές διαπίστωσα ότι κανείς αρμόδιος δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες ποιος εποπτεύει αυτό το χώρο της παραλίας; Το Λιμενικό, που όμως δε διαθέτει ναυαγοσώστες; Ο δήμος; Ο ΕΟΤ; Οποιος και να 'ναι σημασία έχει ότι ο χώρος δεν επιτηρείται. Και να φανταστεί κανείς ότι σε αυτή την περιοχή παραθερίζουν κατά το πλείστον ηλικιωμένοι άνθρωποι που έχουν και προβλήματα υγείας και ως εκ τούτου αν πάσα στιγμή μπορεί να κινδυνεύσουν στο νερό. Να σημειωθεί δε ότι στην ίδια περιοχή είχαμε φέτος και άλλους πνιγμούς.

Το ρεπορτάζ όμως έβγαλε και άλλα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι ηλικιωμένοι άνθρωποι που πάνε στην Αιδηψό για τα λουτρά τους αντιμετωπίζονται σαν παρακατιανοί και παραπεταμένοι, ενώ ταυτόχρονα υπόκεινται και σε οικονομική εκμετάλλευση. Σε ξενοδοχεία με τα όποια έχει σύμβαση ο ΕΟΤ - για όσους πάνε με τον κοινωνικό τουρισμό ή με οικονομική συνδρομή των ασφαλιστικών ταμείων τους - οι συνθήκες διαμονής είναι απαράδεκτες. Στριμωγμένοι σε δωμάτια χωρίς αερισμό, με φαγητό λειψό και σχεδόν καθημερινά ίδιο μενού. Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια απλησίαστα βέβαια αφού το νοίκι φτάνει μέχρι και 12.000 δραχμές τη μέρα για μια γκαρσονιέρα. Αλλά και οι παραλίες πλήρως υποβαθμισμένες ακαθάριστες, ούτε χώρος για να ξεντυθεί κάποιος, ούτε ντουζ. Ισως κάποιοι στον ΕΟΤ ή και άλλοι "αρμόδιοι" να σκέφτονται ότι οι γέροντες δε θέλουν πολυτέλειες. Μα δε θέλουν πράγματι πολυτέλειες, αν και θα έπρεπε να τις έχουν, αφού είναι άνθρωποι που ξόδευσαν μια ζωή προσφέροντας στην κοινωνία και το κράτος και κάποτε θα πρέπει αυτό να τους αναγνωριστεί έμπρακτα από την πολιτεία. Δε ζητούν πολυτέλειες λοιπόν. Ζητούν απλώς να τους φέρονται σανανθρώπους και όχι σαν ζώα. Και εν πάση περιπτώσει απαιτούν να μην πνίγονται αβοήθητοι στα ρηχά όπως η άτυχη Στυλιανή Αραμπουσάκη.

Τα ερωτήματα προς τον ΕΟΤ, το Λιμενικό, το δήμο Λουτρών Αιδηψού και όποιον άλλο αρμόδιο είναι αμείλικτα:

  • Γιατί, αφού στα Λουτρά Αιδηψού παραθερίζουν κατά το πλείστον ηλικιωμένοι και εν πολλοίς φιλάσθενοι άνθρωποι δε λαμβάνονται μέτρα επιτήρησης και προστασίας τους όταν κολυμπούν;
  • Γιατί δεν υπάρχουν ναυαγοσώστες και γιατροί κοντά στους χώρους κολύμβησης;
  • Γιατί οι ηλικιωμένοι υπόκεινται σε οικονομική εκμετάλλευση και σε βάναυση προσβολή της αξιοπρέπειας τους;

Πελώρια "γιατί", τα οποία αν εξηγηθούν μπορεί να εξηγήσουν και γιατί η Στυλιανή Αραμπουσάκη πήγε να κάνει τα μπάνια της και γύρισε στο φέρετρο.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ