Τετάρτη 30 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πλούτος το αμπέλι στα μικρά νησιά

Εκκληση διεθνούς συμποσίου να στηριχτεί η αμπελοκαλλιέργεια που εγκαταλείπεται...

Τη μεγάλη σημασία και, επομένως, τη μεγάλη ανάγκη στήριξης της αμπελοκαλλιέργειας στα μικρά νησιά της Μεσογείου, υπογράμμισε το Διεθνές Συμπόσιο για τα κρασιά των μικρών νησιών της Μεσογείου, που έγινε πρόσφατα (5-6 Ιούλη) στη Σαντορίνη, με τη συμμετοχή αρμοδίων των διοικητικών και υπηρεσιακών αρχών και των επαγγελματικών φορέων - ιδιωτικών και συνεταιριστικών - του αμπελοοινικού τομέα και πρωτοβουλία της ΚΕΟΣΟΕ.

Στα μικρά νησιά της Μεσογείου - όπως τονίζεται στα συμπεράσματα του συνεδρίου - η αμπελουργία έχει μεγάλη ιστορική, οικολογική, τουριστική, οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική αξία και δεν μπορεί να αντικατασταθεί από εναλλακτική καλλιέργεια. Στα μικρά νησιά του Αιγαίου η αμπελοκαλλιέργεια - σε ορισμένες περιπτώσεις μαζί με την ελαιοκαλλιέργεια - είναι μοναδική καλλιέργεια, που στηρίζει την αγροτική οικονομία των νησιών. Και η καλλιέργεια του αμπελιού συνδέεται με την ίδια την πολιτιστική ανάπτυξη των μικρών νησιών και με την πολιτιστική ταυτότητα που δημιούργησαν ανά τους αιώνες όσον αφορά την ενασχόληση και τον τρόπο διαβίωσης των κατοίκων τους. Ωστόσο, η αμπελοκαλλιέργεια στα μικρά νησιά γίνεται ασύμφορη οικονομικά και εγκαταλείπεται τα τελευταία χρόνια, λόγω της αντιαγροτικής πολιτικής που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση, που στηρίζει τα υποβαθμισμένα ποιοτικά κρασιά των βόρειων χωρών και περιοχών της Ευρώπης σε βάρος των ποιοτικών κρασιών όπως αυτά που παράγονται στα νησιά της Μεσογείου.

Επισημαίνεται ότι ο αμπελώνας των μικρών νησιών συμβάλλει, εκτός των άλλων, στη διαμόρφωση των περιβαλλοντικών συνθηκών των νησιών και η εγκατάλειψη της καλλιέργειας εγκυμονεί σοβαρούς περιβαλλοντικούς κινδύνους. Ενώ η καταστροφή του περιβάλλοντος θα επηρεάσει ακόμα και την τουριστική ανάπτυξη των νησιών. Σημειώνεται πως στα μικρά νησιά της Μεσογείου καλλιεργούνται παλιές ντόπιες ποικιλίες που συμβάλλουν στη διατήρηση της "βιοποικιλιακής" και της διεθνούς οινολογικής διαφοροποίησης. Ακόμα, τα κρασιά των μικρών νησιών, με παράδοση χιλιετιών, διαθέτουν ποιοτικούς χαρακτήρες, γνήσιους και αντιπροσωπευτικούς τύπους που εκτιμώνται ιδιαίτερα, λόγω των μοναδικών ιδιομορφιών των οικοσυστημάτων που χαρακτηρίζουν τα νησιά αυτά.

Πέρα, λοιπόν, από τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αμπελοκαλλιέργεια σαν ξεχωριστή αγροτική παραγωγή και τα οποία οξύνονται, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ειδικότερο πρόβλημα με την αμπελοκαλλιέργεια στα μικρά νησιά, οι συμμετέχοντες στο Διεθνές Συμπόσιο αποφάσισαν να συγκροτήσουν μόνιμη Διεθνή Επιτροπή με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων κρατών - μελών της ΕΕ. Ο στόχος είναι η διατήρηση και προστασία της αμπελουργίας και της οινολογίας των μικρών νησιών με την προώθηση της συνεργασίας όλων αυτών των νησιών και τη διεκδίκηση μέτρων από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Στην κατεύθυνση αυτή ζητείται:

Η ΕΕ να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για μια ευνοϊκή νομοθεσία που να δίνει διέξοδο σε νομικά, φορολογικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το κρασί στα μικρά νησιά.

Τα κράτη - μέλη να διεκδικήσουν προστατευτικά και αναπτυξιακά μέτρα που να αντιμετωπίζουν τη δραματική κατάσταση της αμπελουργίας στα νησιά. Επίσης καλείται η Ουνέσκο να αναγνωρίσει την ιδιαίτερη αξία των αμπελουργικών περιοχών των νησιών του Αιγαίου μεταξύ των διεθνών ζωνών όλου του κόσμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ