Τετάρτη 30 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πέραμα

Η Μαργαρίτα η Μαργαρώ, βαρκούλα στο Σαρωνικό.., σ' εκείνον το Σαρωνικό τον αμόλευτο, που γέμιζε ψαριές τα γρι - γρι και χόρταιναν φτηνό ψαράκι οι φαμίλιες του Περάματος.

Το Πέραμα, το είπαν εξορία του Αδάμ και τόπο κατατρεγμένων. Ανθρωποι από κάθε γωνιά της Ελλάδας αγόρασαν ή καταπάτησαν ένα κομμάτι γης, να στήσουν την παράγκα τους, το αυθαίρετο, πάνω στο βράχο, στο κοκκινόχωμα. Ολονυχτίς το χτίζανε, τη μέρα γκρεμιζόταν, από τα συνεργεία της αστυνομίας, που είχαν ιδιαίτερη ευχαρίστηση να περιποιούνται τα χτίσματα των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. Φοβέριζαν τις γυναίκες, έβριζαν, κατέστρεφαν τα υλικά με μανία και χλεύαζαν ξεδιάντροπα τον κόπο του ανθρώπου που ήθελε ν' αποκτήσει κάτι δικό του, κι όλα αυτά το πρωί, όταν έλειπαν οι άνδρες στο μεροκάματο.

Μεροκάματο στην οικοδομή, στα προάστια της Αττικής, να θέλει ο εργαζόμενος δυο και τρεις συγκοινωνίες για να φτάσει, κι εκεί στο περίμενε στη στάση, να συναντά γείτονες που έτρεχαν κι αυτοί να προλάβουν το πρώτο τρενάκι με το φτηνό εργατικό εισιτήριο. Για τη δουλιά στο εργοστάσιο, στις καπνοβιομηχανίες, μακαρονοποιίες, στα λιπάσματα της Δραπετσώνας, στο λιμάνι του Πειραιά...

Οι υπόλοιποι, στα καρνάγια, στην παραλία κι οι άλλοι στο μπάρκο. Στα ποντοπόρα...

Γκαπ - γκουπ οι σφυριές από τα ναυπηγεία της παραλίας, από την Ψαρού μέχρι το Τέρμα. Χτύπος μονότονος ολημερίς, που σταματούσε τ' απόγευμα, ναυαγούσε στα νερά θαρρείς, να κρυφτεί στα κουφάρια του Ξέρξη.

Κάτω στο Πέραμα, οι παράγκες έγιναν πολυκατοικίες, τα κεραμίδια τσιμέντο κι η παραλία, η πανέμορφη, με τα κεντράκια, τους λουόμενους από κάθε γωνιά του Πειραιά, αυτούς που απολάμβαναν μαριδάκι και κρασάκι μαζί με την πενιά, τους ναύτες που χόρευαν στους ρυθμούς του ζεϊμπέκικου πριν πάρουν το τελευταίο μέσον για το ναύσταθμο, η παραλία εκείνη έγινε ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη. Για να έχει ο κόσμος δουλιά, για ένα κομμάτι ψωμί...

Απόηχος από σφυρίγματα πλοίων, από φωνές γυρολόγων της δεκαετίας του '60, από τις σειρήνες, όταν έγινε η μεγάλη έκρηξη στη ΣΕΛ, όταν τα κομμάτια από τις μπουκάλες υγραερίου εκσφενδονίζονταν στον αέρα, πύρινες γλώσσες σε νύχτα κόλασης, σπάζοντας τζάμια, τρυπώντας στέγες. Απόηχος από τον εσπερινό της καμπάνας του Αϊ - Νικόλα με τον θρυλικό εφημέριο παπα - Γιώργη, που είχε κάνει εξόριστος στη Μακρόνησο. Απόηχος από τη μουσική της μικρής μπιζουτιέρας με τα συρταράκια, δώρο του ναυτικού στη γυναίκα του. Είναι και κάτι άλλοι ήχοι, που σημαδεύουν ακόμα πιο βαθιά, όπως αυτοί από τα μοιρολόγια, κάθε που κάποιο κακό μαντάτο έφτανε στη συνοικία. Κι έτρεχε ο κόσμος να συμπαρασταθεί στο σπίτι του θαλασσοπνιγμένου, να προσφέρει από το υστέρημά του.

Κι έτρεχε ο κόσμος ορμητικός, συνειδητοποιημένος, σπίτι - σπίτι, να βγάλει βουλευτή στη Β Πειραιώς τον Μίκη Θεοδωράκη και τραγουδούσε η νεολαία των Λαμπράκηδων και διοργάνωνε εκδηλώσεις κι εκδρομές κι ήταν παντού παρούσα η νεολαία του Περάματος. Εκεί και στην κηδεία του Λαμπράκη, εκεί και στην κηδεία του Σωτήρη Πέτρουλα, ακόμη κι άσχετοι με την ιδεολογία του ΚΚΕ άνθρωποι γέμισαν λεωφορεία και πήγαν, γιατί ήξεραν και τους θείους του Σωτήρη, έλεγαν μια καλημέρα στη γειτονιά.

Σαρωνικέ μου, τα κυματάκια σου, Ψυττάλεια με το φάρο σου και το σημερινό βιολογικό καθαρισμό, γειτονιές του Περάματος, χωρίς το σφύριγμα του τρένου, το βλέπετε τώρα σαν είδος μουσειακό. Ποιος είπε ότι ανακάλυψε τελευταία το Πέραμα; Ποιοι δείχνουν αμέριστο ενδιαφέρον στους αγώνες της δημοτικής αρχής; Ποιοι συναγωνίζονται στα κροκοδείλια δάκρυα, όταν ένας εργάτης πέφτει θύμα της εργοδοσίας στη Ζώνη;..

Καλοκαίρι 1997. Χρυσώνει ο ήλιος το όρος Αιγάλεω, φυσάει το μελτεμάκι από τη θάλασσα, μένουν οι προβολείς στη Ζώνη. Πίσω από τα εκτυφλωτικά φώτα, από τις χρυσωμένες υποσχέσεις, είναι η ψυχή των κατοίκων, των πεισματάρηδων. Αυτών που ακόμη περιμένουν τους τίτλους για το παραχωρητήριο οικοπέδου, αυτούς που λένε "όχι" στις ορέξεις των αφεντικών. Καλοκαίρι 1997. Μακρινή ιστορία τα θερινά τα σινεμά, κατά πού πέφτει το "Αστεράκι", το "Ολυμπιάς", το "Κύμα", η "Αύρα";

Ισως ρωτήσουν κάποιο άσχετοι. Στάσεις Μπλαζάκη, Παπαδοπούλου, ΙΚΑ, Αύρα, Τέρμα. Κι οι βενζινάκατες Πέραμα - Παλούκια και το πανηγύρι της Φανερωμένης στη Σαλαμίνα, αποδράσεις για τον τότε κάτοικο. Πέραμα. Μη λυπάσαι Βικτωρούλα, μη χάνεις την αισιοδοξία σου, αγωνίσου με τους άλλους, όλοι μαζί, ακριβή η άνοιξη, μα, ο δρόμος δικός σου, δικός μας, για τον αγώνα, για την αξιοπρέπεια, τη ζωή, τον πολιτισμό, το Πέραμα.

Κούλα ΚΑΡΑΜΗΝΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ