Τετάρτη 30 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΣΤΑΜΕΛΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ
Τορπίλη στη ΔΕΗ

- Τι σημαίνει η ομόφωνη απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής για την προώθηση - μέχρι τέλος του 1997 - του νομοθετικού πλαισίου για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας για τη ΔΕΗ και τον ελληνικό λαό;

- Η απόφαση αυτή, όπως ομολόγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημαίνει την είσοδο των ιδιωτών σ' όλους τους τομείς δραστηριοτήτων της ΔΕΗ. Τόσο δηλαδή στην παραγωγή όσο και στη μεταφορά και τη διανομή ηλεκτρισμού. Στη λογική αυτή κινείται και η τροπολογία που ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες στη Βουλή και δίνει τη δυνατότητα παράδοσης στους ιδιώτες κερδοφόρων δραστηριοτήτων της επιχείρησης. Η υπουργός Ανάπτυξης, μάλιστα, στην παρέμβασή της στη Βουλή, έκανε συγκεκριμένη αναφορά στη Διεύθυνση Ανάπτυξης Υδροηλεκτρικών Εργων, ενώ ήδη κυκλοφορούν ονόματα και άλλων διευθύνσεων.

Οι θιασώτες της απελευθέρωσης της αγοράς και της καθιέρωσης συνθηκών ανταγωνισμού ισχυρίζονται ότι θα μειωθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Ψεύδονται συνειδητά. Τυχόν μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ θα αφορά 300 μεγάλους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας που θα έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν από πού θα αγοράζουν ηλεκτρική ενέργεια.

Η ΔΕΗ, για να πουλήσει το ρεύμα σε τιμή φτηνή σ' αυτούς τους μεγάλους καταναλωτές, θα μεταφέρει το κόστος στη λαϊκή κατανάλωση. Αυτό έκανε και στο παρελθόν, π. χ. στην περίοδο '93 - '96 η τιμή της KWH στην οικιακή κατανάλωση αυξήθηκε κατά 21%, στους μεγάλους καταναλωτές 4% με βάση τα επίσημα στοιχεία.

- Τι επιπτώσεις θα έχουν όλα αυτά στη ΔΕΗ;

- Μεγάλες θα είναι οι συνέπειες στην εθνική οικονομία. Τα όποια αναπτυξιακά και κοινωνικά χαρακτηριστικά στη λειτουργία της ΔΕΗ θα δώσουν τη θέση τους σε ιδιωτικο - οικονομικο - κερδοσκοπικά κριτήρια. Είναι κι αυτός, εκτός των άλλων, απαραίτητος όρος για να γίνει ελκυστική η ΔΕΗ στο χρηματιστήριο σ' επόμενη φάση.

Τα κερδοσκοπικά κριτήρια θα επικρατήσουν και στην επιλογή καυσίμου με προοπτική τη σταδιακή υποκατάσταση του εγχώριου λιγνίτη από το εισαγόμενο φυσικό αέριο. Γίνεται αδύνατος ο μακροχρόνιος ηλεκτρενεργειακός σχεδιασμός. Αυτές οι επιλογές, που είναι κατευθύνσεις της ΕΕ, θα εξυπηρετήσουν τελικά τα μεγάλα μονοπώλια, είτε καταναλωτές είτε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.

- Ποια θα πρέπει να είναι η απάντηση του προσωπικού της ΔΕΗ στην έκκληση της κυβέρνησης να στηρίξουν την αναδιοργάνωση της επιχείρησης;

- Η υλοποίηση αυτής της πολιτικής θα έχει σοβαρές συνέπειες στους εργαζόμενους της ΔΕΗ. Από μια πρώτη εκτίμηση προκύπτει: Μείωση του προσωπικού κατά 30%. Αυτό σημαίνει απολύσεις, μεταθέσεις, κατάργηση ειδικοτήτων κλπ.Διάλυση εργασιακών σχέσεων (γενίκευση μερικής απασχόλησης). Κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, μείωση μισθών, σύνδεση της αμοιβής μισθών - παραγωγικότητας, χτύπημα ασφαλιστικού συστήματος και ασφαλιστικών κατακτήσεων. Η απάντηση των εργαζομένων στην έκκληση της κυβέρνησης να στηρίξουν αυτή την πολιτική είναι η δημιουργία μετώπου πάλης, έτσι ώστε να μην περάσει αυτή η πολιτική.

Οι εργαζόμενοι έχουν κάθε λόγο να απομονώσουν όλους εκείνους (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ- ΣΑΔ) που τους καλούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Εμείς σαν ΕΣΚ καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουν πρωτοβουλίες, να ξεπεράσουν τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, να αναπτύξουν δράση, να φτιάξουμε το δικό μας μονόδρομο, το μέτωπο πάλης που θα ανατρέψει αυτή την πολιτική.

Μ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ