Τετάρτη 30 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΘΗΝΑ
Τρεις παιδικοί σταθμοί για "κλάματα"

Σοβαρά προβλήματα λειτουργίας αντιμετωπίζουν τρεις παιδικοί σταθμοί του Δημοτικού Βρεφοκομείου της Αθήνας, αφού στεγάζονται σε άκρως ακατάλληλα κτίρια. Λόγος γίνεται για τον 5ο Παιδικό Σταθμό στο Γκύζη, τον 22ο και τον 17ο στα Πετράλωνα. Ετσι, σε τρεις παιδικούς σταθμούς που βρίσκονται μάλιστα σε πολύ πυκνοκατοικημένες και φτωχές γειτονιές της Αθήνας, πολλοί γονείς κάθε χρόνο, με "βαριά καρδιά", αναγκάζονται να αφήνουν τα παιδιά τους, αλλά και δεκάδες παιδάκια μένουν κάποιες ώρες της μέρας σε χώρους, που κάθε άλλο παρά παιδικοί σταθμοί, θα έπρεπε να ήταν.

Αξίζει, όμως, να σημειωθεί ότι οι παραπάνω σταθμοί μπορούν και δέχονται παιδιά χάρη στην υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι, που φροντίζουν τους σταθμούς σαν να είναι σπίτια τους. Από την πλευρά τους, αυτοί που θα έπρεπε να ενδιαφέρονται, δηλαδή οι αρμόδιοι, αδιαφορούν πλήρως για τα κτίρια και την κατάσταση που επικρατεί σε αυτά, καθώς και στα αιτήματα των γονιών, αλλά και των εργαζομένων για μεταφορά σε καλύτερους χώρους. Αυτό που συνηθίζουν να κάνουν είναι να κωφεύουν ή επικαλούνται την έλλειψη χώρων και όταν αυτό το καταρρίπτουν οι εργαζόμενοι, προτείνοντας κάποιους χώρους, η απάντηση των αρμοδίων είναι ότι δεν υπάρχουν χρήματα.

Ο 5ος Παιδικός Σταθμός του Δημοτικού Βρεφοκομείου στο Γκύζη λειτουργεί χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού να τον διατηρήσουν όσο γίνεται πιο καλά. Πρόκειται για έναν παιδικό σταθμό ημιυπόγειο, που στην ταράτσα του βρίσκεται μια παιδική χαρά. Αποτέλεσμα, να υπάρχει πολλή υγρασία το χειμώνα και ανυπόφορη ζέστη το καλοκαίρι. Να σημειωθεί ότι είναι ο μοναδικός δημοτικός σταθμός στην περιοχή, με συνέπεια πολλά παιδιά να μην γίνονται δεκτά. Ηδη, φέτος το χειμώνα φιλοξενούσε 55 παιδιά, ενώ οι προδιαγραφές του είναι για 40 με 45 παιδιά. Ο σταθμός είχε δύο τάξεις, προνήπιο και νήπιο και το προσωπικό, όπως και στους περισσότερους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, δεν επαρκεί. Συγκεκριμένα, αν και θα έπρεπε να υπάρχουν 9 άτομα, φέτος υπήρχαν 7, από τα οποία μια εργαζόμενη, λόγω εγκυμοσύνης, έλειπε τον περισσότερο καιρό, χωρίς να καλυφθεί η θέση της.

Στα Ανω Πετράλωνα, ο 22ος Παιδικός Σταθμός με 60 περίπου παιδιά, βρίσκεται σε ένα παμπάλαιο διώροφο κτίριο, με χώρους που δεν είναι καθόλου λειτουργικοί. Τα παιδιά είναι συνεχώς στριμωγμένα στα μικρά δωμάτια του κτιρίου, ενώ πολύ επικίνδυνες είναι και οι εσωτερικές σκάλες που έχει. Προβλήματα, όμως, αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι. Στο σταθμό δεν υπάρχει αποθήκη, ενώ και η κουζίνα και το γραφείο της διευθύντριας είναι τόσο μικρά, που δε χωρούν πάνω από τέσσερα άτομα. Την ατμόσφαιρα χειροτερεύουν τα έπιπλα - "αντίκες" που υπάρχουν. Οσον αφορά την αυλή, αυτή είναι ανύπαρκτη. Ετσι, τα παιδιά χειμώνα - καλοκαίρι είναι κλεισμένα στους τέσσερις τοίχους. Και αν αυτό το χειμώνα είναι υποφερτό λόγω του κρύου, το καλοκαίρι δεν υποφέρεται, αφού η ζέστη μετατρέπει το σταθμό σε θερμοθάλαμο.

Ο 17ος Παιδικός Σταθμός, που βρίσκεται στα Κάτω Πετράλωνα, είναι σε καλύτερη μοίρα. Αν και το κτίριο στο οποίο στεγάζεται δεν είναι παλιό, έχει όμως τη δική του ιδιαιτερότητα. Βρίσκεται στον 3ο όροφο, παρόλο που υπάρχει διεθνής κανονισμός που το απαγορεύει! Τα παιδιά για να φτάσουν εκεί ανεβαίνουν με ασανσέρ, τα παράθυρα έχουν σιδεριές και η υποτιθέμενη αυλή - πρόκειται για ένα μεγάλο κλουβί - βρίσκεται στην πυλωτή του κτιρίου. Στο ίδιο κτίριο, στεγάζεται και Πνευματικό Κέντρο της περιοχής και ΚΑΠΗ.

Για το θέμα, μίλησε στο "Ρ" η Βέρα Γιωτοπούλου,σύμβουλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Βρεφοκομείου Αθηνών από τη "Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα": "Σε αυτά τα 2 χρόνια που είμαι σύμβουλος στο Βρεφοκομείο, συνεχώς έχουμε βάλει το θέμα μεταφοράς κάποιων παιδικών σταθμών που βρίσκονται σε ακατάλληλα κτίρια, αλλά, δυστυχώς, δεν έχει γίνει τίποτα. Τώρα, που κλείνουν οι σταθμοί για καλοκαίρι, είναι ευκαιρία να γίνουν κάποια πράγματα, ώστε να μην λειτουργήσουν στα ίδια απαράδεκτα κτίρια. Μερικοί από αυτούς είναι και ο Παιδικός Σταθμός στο Γκύζη και οι δύο στα Πετράλωνα. Ομως, υπάρχουν και άλλα θέματα, που πρέπει να επιλυθούν, όπως οι προσλήψεις προσωπικού στους παιδικούς σταθμούς και το ενιαίο πρόγραμμα εκπαίδευσης που δεν υπάρχει. Η κυβέρνηση και ο δήμος, αντί να κάνουν προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευμένου προσωπικού, προσλαμβάνουν με συμβάσεις έργου και με κριτήρια ρουσφετολογικά. Τέλος, οι επιχορηγήσεις από το δήμο για τη συντήρηση και λειτουργία των παιδικών σταθμών βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο εδώ και 2 χρόνια".

Ε. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ