Τετάρτη 30 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΖΑΝΗ
Ξαφνικά προέκυψε... ανάγκη ιδιωτικοποίησης

Περίεργη αποκάλυψη σκανδάλου σχετικά με την αποκατάσταση των σεισμοπαθών

Μια περίεργη περίπτωση σκανδάλου σε βάρος των σεισμοπαθών του Νομού Κοζάνης και Γρεβενών έρχεται στο φως της δημοσιότητας, αυτή τη φορά με αφορμή έκθεση επιθεώρησης ελεγκτών του ΥΠΕΧΩΔΕ, σύμφωνα με την οποία, φέρονται ως αναμεμειγμένοι ακόμα και υπάλληλοι του υπουργείου. Αποσπάσματα της έκθεσης δημοσιεύτηκαν χτες σε τοπική εφημερίδα της Κοζάνης.

Συγκεκριμένα, οι ελεγκτές του Σώματος Επιθεωρητών Δημοσίων Εργων του ΥΠΕΧΩΔΕ σε έκθεση επιθεώρησης προς το υπουργείο, με την ένδειξη "εμπιστευτική", επισημαίνουν πως "υπάρχει εκ μέρους του νομάρχη Κοζάνης η εντύπωση ότι δύο υπάλληλοι της κεντρικής υπηρεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ και συγκεκριμένα οι Κατσαντώνης και Κυριαζής της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΥΑΣ), οι οποίοι χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανένα, κάνουν ό,τι θέλουν και ότι αυτοί και μόνο αυτοί, τελικά, αποφασίζουν ποιος θα πάρει σπίτι ή δάνειο αντίστοιχα, καθορίζοντας και το ύψος του κονδυλίου της επισκευασιμότητας των κατοίκων".

Οι δύο επιθεωρητές - πολιτικοί μηχανικοί στο επάγγελμα - κάνουν λόγο στην έκθεσή τους για πολύ περισσότερες από 125 περιπτώσεις σεισμοπαθών - μαϊμού, οι οποίοι απέκτησαν κατοικίες χωρίς να τις δικαιούνται, ενώ ακόμα επισημαίνουν ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις και υπόνοιες για την αμεροληψία των περισσότερων αυτοψιών που διενεργούν υπάλληλοι του Δήμου Κοζάνης (Οικονόμου - Γκανάτσα - Ζιάμπα). Υπονοούν προφανώς ακόμα και χρηματισμό τους, προκειμένου να κρίνουν πολλά κτίσματα Επικινδύνως Ετοιμόρροπα (ΕΕ) - χωρίς να είναι - και έτσι οι ιδιοκτήτες να πάρουν καινούριο σπίτι!

Ωστόσο, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι μέσα στις προτάσεις των δύο ελεγκτών του ΥΠΕΧΩΔΕ γίνεται λόγος ακόμα και για ανάθεση της αποκατάστασης των σεισμοπλήκτων στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Κι αυτό γιατί ως γνωστόν η κυβέρνηση και το ΥΠΕΧΩΔΕ, προκειμένου να απαλλαγούν ακόμη και από τις ισχνές παροχές (δάνεια, επιδοτήσεις κ. ά.) που χορηγεί το κράτος στους σεισμοπαθείς, με νομοσχέδιο που συντάσσει (σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ και την Εθνική Ασφαλιστική) δημιουργεί ασφαλιστικό φορέα, ο οποίος θα καλύπτει τις ιδιωτικές κατοικίες. Παράλληλα, η χρονική στιγμή κατά την οποία έγινε ο έλεγχος αφήνει στην ουσία εκτεθειμένο το ΥΠΕΧΩΔΕ, αφού έπρεπε να περάσουν 2 χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό για να ελέγξει αν οι υπηρεσίες λειτουργούν σωστά.

"Το κυρίαρχο θέμα, που αποδεικνύεται και από την έκθεση των επιθεωρητών, είναι η δραματική καθυστέρηση της αποκατάστασης των σεισμοπαθών από την κυβέρνηση", τόνισε στο "Ρ" ο Γ. Στραβού,γραμματέας της ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ. "Η αδυναμία του κράτους και η ανυπαρξία πολιτικής βούλησης από την κυβέρνηση να αποκαταστήσει τους σεισμόπληκτους, θα οδηγήσει στο μέλλον στην ιδιωτικοποίηση της αποκατάστασης των σεισμοπαθών", κατέληξε.

Στην έκθεσή τους οι επιθεωρητές προτείνουν:

- Να καταργηθούν αμέσως οι ΤΑΣ Κοζάνης και Γρεβενών και οι εκκρεμότητες των δανείων και των κτισμάτων να ανατεθούν στις αντίστοιχες Πολεοδομίες των νομών μέχρι λήξεώς τους.

- Οι αιτήσεις αυτοψίας τόσο του Νομού Κοζάνης όσο και του Νομού Γρεβενών που εκκρεμούν, αλλά και όσες υποβλήθηκαν μέχρι τη λήξη προθεσμίας των αιτήσεων να επανεξεταστούν από τριμελή επιτροπή μονίμων υπαλλήλων του κάθε νομού, οι οποίες αφού εξετάσουν και διαπιστώσουν την πραγματική σημερινή κατάσταση των κτισμάτων, να συντάξουν πρωτόκολλα τα οποία θα πρέπει να υποβάλλουν αντίστοιχα στα τμήματα της Πολεοδομίας των Νομαρχιών προκειμένου να τύχουν της ανάλογης αντιμετώπισης. Εκτιμούμε ότι οι περισσότερες αυτοψίες θα είναι αρνητικές.

- Να συγκροτηθεί τριμελής επιτροπή μονίμων υπαλλήλων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εργων του ΥΠΕΧΩΔΕ, η οποία θα επανεξετάσει τα δικαιολογητικά όσων απέκτησαν κατοικίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ