Κυριακή 19 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΝΕΩΝ ΤΣΕΧΙΑΣ
Με αποφασιστικότητα δίνει τη μάχη

Συνέντευξη με τον Κύριλλο Παπασταύρου, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, για την πρόσφατη επίσκεψη αλληλεγγύης στη χώρα της κεντρικής Ευρώπης

Από την πρόσφατη επίσκεψη των στελεχών της ΚΝΕ στην Τσεχία
Από την πρόσφατη επίσκεψη των στελεχών της ΚΝΕ στην Τσεχία
Μια από τις τελευταίες εντεινόμενες επιθέσεις αντικομμουνιστικής υστερίας στην Ευρώπη είναι η προσπάθεια απαγόρευσης της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας (ΚΕΝ) Τσεχίας από την κυβέρνηση της χώρας, επειδή προβάλλει «την αντίληψη της ταξικής πάλης, του μαρξισμού - λενινισμού και της επανάστασης». Ετσι, απαίτησε από την Οργάνωση να αλλάξει το Πρόγραμμα και το Καταστατικό της με διορία μέχρι τις 4 Μάρτη.

Την περασμένη βδομάδα, αντιπροσωπεία του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, αποτελούμενη από τους Θέμη Γκιώνη, Γραμματέα του ΚΣ, και Κύριλλο Παπασταύρου, μέλος του Γραφείου του ΚΣ, επισκέφθηκε την Πράγα ύστερα από πρόσκληση της ΚΕΝ Τσεχίας. Σήμερα συζητάμε με τον Κύριλλο Παπασταύρου σχετικά με την επίσκεψη αυτή, αλλά και για τις παραπέρα ενέργειες αλληλεγγύης στους νέους κομμουνιστές της Τσεχίας.

- Ποιες είναι οι εντυπώσεις και οι εμπειρίες σας από την πρόσφατη επίσκεψή σας στην Πράγα;

«Είχαμε τη δυνατότητα να συναντηθούμε με στελέχη της ΚΕΝ και του ΚΚ Βοημίας Μοραβίας (Τσεχίας), να μάθουμε ορισμένα πράγματα σε σχέση με την κατάσταση της νεολαίας στην Τσεχία. Από αυτές τις συναντήσεις βγαίνει το συμπέρασμα ότι η συγκεκριμένη προσπάθεια της τσεχικής κυβέρνησης δεν είναι άσχετη με την προεκλογική εκστρατεία ενόψει των εκλογών του Ιούνη, καθώς και με την προσπάθεια να χτυπηθεί κάθε φωνή αντίστασης στις αναδιαρθρώσεις που προωθούνται τώρα με πιο γρήγορους ρυθμούς μετά την είσοδο της Τσεχίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι η ΚΕΝ πρωτοστάτησε το προηγούμενο διάστημα σε κινητοποιήσεις ενάντια στην εισαγωγή διδάκτρων στα Πανεπιστήμια της Τσεχίας και ότι συγκρούστηκε με την ηγεσία του φοιτητικού κινήματος, που διοργάνωνε διαδηλώσεις υπέρ της εφαρμογής του μέτρου!

Τα προβλήματα της τσεχικής κοινωνίας οξύνονται. Αυτήν την περίοδο, ένα από τα κρίσιμα ζητήματα είναι το ζήτημα της στέγης. Το δικαίωμα στη στέγη, που ήταν κατάκτηση την περίοδο της σοσιαλιστικής Τσεχοσλοβακίας, αποτελεί παρελθόν, τα ενοίκια είναι πανάκριβα, πανάκριβο και το κόστος αγοράς και συντήρησης κατοικιών, απαγορευτικό για το νέο που θέλει να σπουδάσει ή να δημιουργήσει οικογένεια. Ειδικά για τους νέους φοιτητές, η κατάσταση είναι τραγική μετά την ιδιωτικοποίηση και των φοιτητικών εστιών. Ο θάνατος από το κρύο αστέγων στην Πράγα συγκλόνισε την τσεχική κοινωνία πριν από λίγες βδομάδες.

Η απάντηση της τσεχικής κυβέρνησης και γενικά της άρχουσας τάξης απέναντι στη διογκούμενη δυσαρέσκεια είναι η ένταση του αντικομμουνισμού, ο οποίος αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της χώρας. Σ' αυτό το πλαίσιο οξύνονται οι πιέσεις προς την ΚΕΝ και το ΚΚ Βοημίας Μοραβίας για εγκατάλειψη αρχών και για προσαρμογή, δεδομένης και της σημαντικής εκλογικής επιρροής των κομμουνιστών στο λαό, προσπάθεια που κορυφώνεται μπροστά στις εθνικές εκλογές».

- Στις εκδηλώσεις και τις συναντήσεις που είχατε, ποιο κλίμα επικρατούσε ανάμεσα στα μέλη της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας της Τσεχίας;

«Η ΚΕΝ Τσεχίας είναι μια οργάνωση, που δρα σε αντικειμενικά δύσκολα συνθήκες.

Η παλινόρθωση του καπιταλισμού ιδεολογικά στηρίζεται στην πλήρη διαστρέβλωση της Ιστορίας της χώρας, στην κατασυκοφάντηση της σοσιαλιστικής περιόδου, στον έντονο αντικομμουνισμό, που ξεκινά από το δημοτικό και διαπερνά τα ΜΜΕ, την κυρίαρχη κουλτούρα, δηλαδή κάθε δραστηριότητα. Είναι ιδιαίτερος ο ρόλος που παίζουν διάφοροι "αστέρες" της τηλεόρασης και του λεγόμενου "σόου μπίζνες" που απευθύνονται στη νεολαία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα από τα μεγάλα νεανικά περιοδικά της Τσεχίας είχε ειδικό αφιέρωμα στην ΚΕΝ με συκοφαντικά σχόλια στο κεντρικό του άρθρο, προετοιμάζοντας, μαζικά και ιδεολογικά, το έδαφος για την ενδεχόμενη απαγόρευσή της. Σε αυτές τις συνθήκες, η ΚΕΝ κάνει σταθερά βήματα συγκρότησης και ανάπτυξης, οικοδομεί νέες οργανώσεις, στρατολογεί νέα μέλη. Μας έκανε σοβαρή εντύπωση η αποφασιστικότητα των στελεχών της ΚΕΝ και η ετοιμότητά τους να αντιμετωπίσουν την κατάσταση που διαμορφώνεται με την πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών και το ενδεχόμενο να τεθεί εκτός νόμου η δράση της χωρίς να υποχωρήσουν στις αρχές και τις θέσεις τους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "αν αποδεχτούμε τους όρους του υπουργείου Εσωτερικών παύουμε ουσιαστικά να υπάρχουμε σαν Κομμουνιστική Νεολαία".

Το κλίμα, λοιπόν, ήταν μαχητικό, αγωνιστικό και αποφασιστικό. Είναι σημαντικό να μεταφέρουμε τις ευχαριστίες των συντρόφων προς την ΚΝΕ για τις πρωτοβουλίες που πήρε από την πρώτη στιγμή ενάντια στην πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών, καθώς και το γεγονός ότι με ιδιαίτερο τρόπο επισήμαναν τη σημασία της διεθνούς αλληλεγγύης σαν βασικό και αποφασιστικό παράγοντα που τους έδωσε παράταση χρόνου, μια και το συγκεκριμένο υπουργείο άλλαξε τη διορία από τις 31 Δεκέμβρη του 2005 στις 4 Μάρτη του 2006».

- Στη Βουδαπέστη, στις 11 και 12 του Φλεβάρη, πραγματοποιήθηκε το Συντονιστικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ). Ποιες ήταν οι πρωτοβουλίες αλληλεγγύης με την ΚΕΝ Τσεχίας που αποφασίσατε;

«Το Συντονιστικό Συμβούλιο της ΠΟΔΝ απασχολήθηκε ιδιαίτερα με το ζήτημα της αλληλεγγύης με την ΚΕΝ Τσεχίας. Μετά από πρόταση που έφερε η ΚΝΕ και το Συντονιστικό της Περιφέρειας Ευρώπης και Β. Αμερικής, αποφασίστηκαν οι εξής πρωτοβουλίες:

Τη Δευτέρα 13 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας του Συντονιστικού Συμβουλίου της ΠΟΔΝ στην τσεχική πρεσβεία στη Βουδαπέστη.

Ορισε την 27η του Φλεβάρη Μέρα Αλληλεγγύης με την ΚΕΝ Τσεχίας, με παραστάσεις διαμαρτυρίας σε όλες τις πόλεις του κόσμου έξω από τις τσεχικές πρεσβείες.

Κατέληξε σε ένα κείμενο, το οποίο θα εμφανιστεί σε ειδική ιστοσελίδα με τίτλο "ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝ ΤΣΕΧΙΑΣ", με στόχο τη διάδοση της πρωτοβουλίας και τη συλλογή υπογραφών.

Προγραμματίζεται επίσκεψη αντιπροσωπείας του Συντονιστικού Συμβουλίου της ΠΟΔΝ στην Τσεχία για συνάντηση με την τσεχική κυβέρνηση.

Θα πάρει πρωτοβουλίες σε συνεργασία με άλλες διεθνείς οργανώσεις (ΠΣΟ, ΠΣΕ, ΠΔΟΓ κλπ.).

Το πνεύμα όλων ήταν ότι πρέπει να πάρουμε όλες τις πρωτοβουλίες που μπορούμε για να εμποδίσουμε αυτήν την αρνητική εξέλιξη».

- Σε ποιες άλλες αποφάσεις κατέληξε το Συντονιστικό Συμβούλιο;

«Το βασικό θέμα της συνεδρίασης του Συντονιστικού Συμβουλίου ήταν η προετοιμασία του επόμενου Γενικού Συμβουλίου, το οποίο αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο πλαίσιο του 9ου Συνεδρίου της ΚΝΕ. Εκτίμησε, μάλιστα, τη θετική συμβολή της ΠΟΔΝ στη διεξαγωγή του 16ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών και κατέληξε σε μια πρόταση για ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσης για το 2006. Οπως είναι κατανοητό, η ΚΝΕ, από τη θέση της φιλοξενούσας οργάνωσης, θα συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις στην επιτυχία του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΔΝ».


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ