Κυριακή 19 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ωρα ευθύνης και δράσης

Αν υπήρχε έστω και σε έναν εργαζόμενο αυτής της χώρας η προσδοκία πως από τον ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος θα προκύψουν κάποια, έστω και στοιχειώδη, μέτρα προς όφελός του, αυτή θα πρέπει να διαλύθηκε το ίδιο βράδυ, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό που φρόντισε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, διακηρύσσοντας με απόλυτη σαφήνεια την προσήλωση της κυβέρνησης στην προώθηση, και μάλιστα με ταχύτερους ρυθμούς, των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων. Το πρωθυπουργικό διάγγελμα σήμανε τέλος για τις όποιες αυταπάτες ίσως καλλιεργούσε σε εργαζόμενους, ανθρώπους από τα φτωχά λαϊκά στρώματα, ο αναμενόμενος κυβερνητικός ανασχηματισμός, καθώς έδωσε το σήμα έναρξης μιας νέας σαρωτικής επίθεσης σε όσες από τις κατακτήσεις και τα λαϊκά δικαιώματα απέμειναν όρθια από τις προηγούμενες αντιλαϊκές εφορμήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ακόμα, βέβαια, κι αν έλειπε το διάγγελμα του Κ. Καραμανλή, ο ελληνικός λαός έχει πλέον συσσωρευμένη εμπειρία αρκετή για να γνωρίζει τους λόγους που καθιστούν επιβεβλημένο έναν ανασχηματισμό. Κι αυτοί δεν έχουν να κάνουν με το περιεχόμενο της ασκούμενης πολιτικής, αλλά με την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της για τα συμφέροντα της τάξης που υπηρετεί. Στην προκειμένη περίπτωση το νέο κυβερνητικό σχήμα διακηρυγμένο στόχο έχει την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη προώθηση των αντιδραστικών καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στην οικονομία, στην Παιδεία, στην Υγεία, σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων και προς όφελος των συμφερόντων της πλουτοκρατίας. Οπως εύστοχα σημείωσε στην ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ «η αντιλαϊκή πολιτική δε μετασχηματίζεται, μόνο ανατρέπεται από την οργανωμένη λαϊκή αντεπίθεση».

Το ομολόγησε απερίφραστα ο ίδιος ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως σκοπός της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει πιο αποφασιστικά και γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στην οικονομία, στην Παιδεία, στην Υγεία, καθώς η «στρατηγική των μεταρρυθμίσεων είναι κομβικής σημασίας» και κατά συνέπεια θα συνεχιστεί «με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και ακόμα εντονότερους ρυθμούς». Οι μεταρρυθμίσεις που εξήγγειλε μεταφράζονται πρακτικά σε βαθιές ανατροπές στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, στις εργασιακές σχέσεις, σε λήψη νέων αντιδραστικών μέτρων για την παραπέρα υποβάθμιση της δημόσιας δωρεάν Παιδείας που πάει χέρι - χέρι με την ιδιωτικοποίησή της, για την παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας.

Καμιά αναμονή καμιά ανοχή

Ηδη έχουν δώσει δείγματα γραφής της πορείας που είναι αποφασισμένοι να ακολουθήσουν. Το χτύπημα που δέχονται οι Συλλογικές Συμβάσεις, η καθήλωση του λαϊκού εισοδήματος, η δραματική κατάσταση που έχει επιφέρει η πολιτική τους στην Παιδεία και την Υγεία, η ενίσχυση της κρατικής καταστολής και η περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών είναι απλά το προανάκρουσμα όσων θα επακολουθήσουν. Αλλωστε, ούτε μια μέρα μετά τον ανασχηματισμό, κάνοντας πράξη την πρωθυπουργική εξαγγελία για «ταχύτητα» στην προώθηση των «μεταρρυθμίσεων», έσκασαν οι πρώτες βόμβες: Η εγκύκλιος προς τις διοικήσεις των πρώην ΔΕΚΟ για κατάρτιση νέων κανονισμών εργασίας με γερό «ψαλίδισμα» των οικονομικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, οι δηλώσεις του Γ. Αλογοσκούφη που προαναγγέλλουν τη διείσδυση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, η προωθούμενη από την κυβέρνηση τροπολογία με την οποία δυναμιτίζεται το καθεστώς των εργαζομένων στα νοσοκομεία και υποτάσσεται το εναπομείναν δημόσιο σύστημα Υγείας στην υπηρεσία της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στον ευαίσθητο αυτό χώρο. Κι ακόμα η υπερψήφιση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της εκτρωματικής οδηγίας «Μπολκεστάιν» που αν οι εργαζόμενοι επιτρέψουν την εφαρμογή της θα διαμορφώσει έναν τριτοκοσμικό εργασιακό χάρτη.

Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν έχουν πια ούτε ώρα για χάσιμο. Η επίθεση είναι εδώ, ξεδιπλώνεται ενάντια σε κάθε κατάκτηση, σε κάθε δικαίωμα. Κι όπως σε κάθε κρίσιμη στιγμή, έτσι και τώρα πρέπει να βγουν πολιτικά συμπεράσματα που υποδεικνύουν και το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει το εργατικό λαϊκό κίνημα. Οι εργαζόμενοι οφείλουν να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι σ' αυτή την πολιτική και τους φορείς της, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που έσπευσε να υπερασπιστεί την ανάγκη «μεταρρυθμίσεων» τείνοντας χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση. Να δηλώσουν έμπρακτα το: Καμιά αυταπάτη και καμιά ανοχή! Να το δηλώσουν εγκαταλείποντας το δικομματισμό, δυναμώνοντας αποφασιστικά την οργάνωση και την πάλη του, για μια μεγάλη και ριζική ανατροπή στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας. Η ευκαιρία των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών δεν πρέπει να πάει χαμένη, η μάχη αυτή μπορεί να κερδηθεί για τους ανθρώπους του μόχθου που με την ψήφο τους μπορούν να αλλάξουν υπέρ τους το συσχετισμό δύναμης, ρίχνοντας μαζικά στις κάλπες τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια που θα στηρίξει το ΚΚΕ και άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ