Κυριακή 5 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
Βίαιη άνοιξη

Ενα στα χίλια (;) παιδιά φοράνε Μάρτη, το ασπροκόκκινο κορδονάκι στον καρπό, αθώο έθιμο που σημαδεύει την άνοιξη και προστατεύει απ' το κάψιμο του ήλιου... Κι ένα στα δύο παιδιά ανήκει σε οικογένεια που λέει «ναι» στην επιστράτευση των ναυτεργατών. Το άλλο λέει «όχι». Και τα δυο, πάω στοίχημα, δεν ξέρουν καν τι δουλιά κάνει, ποιος είναι σήμερα ο ναυτεργάτης.

Εσκασε η άνοιξη με τις βίαιες σχεδόν λιακάδες της και την απότομη ψύχρα το σούρουπο. Είδα ένα ζευγάρι εφήβων, εκείνος κι εκείνη, με τα τζινάκια τους, τα σπυράκια τους, τ' ατημέλητα μαλλιά τους να φιλιούνται, πριν αποχωριστούν στη στάση, στο στόμα κι αναθάρρησα από τις θλιβερές στατιστικές και την ακόμα ζοφερότερη πραγματικότητα. Είπα, σκέφτηκα, αισθάνθηκα πως η άνοιξη είναι ανυποχώρητη. Επελαύνει ακάθεκτη ανάμεσα σε χούλιγκανς και ζόμπι. Ανάβει ουσιαστικές φωτιές και δεν καίει καθίσματα στα γήπεδα και παλιά αυτοκίνητα για μια αυτοδιοίκηση που ουδείς τολμάει να τη συνδέσει με την κυρίαρχη πολιτική, ώστε να την απορρίψει αποτελεσματικά κι όχι απλώς διοικητικά και διαδικαστικά με την ψευδαίσθηση της ανεξαρτησίας και της αυτονομίας.

Είναι βίαιη αυτή η άνοιξη, συνολικά και συλλογικά. Ενας βαρύς και βαθύς σε χρόνο εργασιακός, κοινωνικός και πολιτικός χειμώνας απειλεί να την πνίξει, με τη διάρκεια και την καταστροφικότητά του, πριν καν φανεί. Είναι βίαιη κι ευτυχώς γεμάτη αντιστασιακές «ακρότητες» η φετινή άνοιξη με κορύφωση έναρξης συγκρουσιακών μορφών αντιπαράθεσης τις παλιές «ειδούς του Μαρτίου», τη 15η δηλαδή του εναρκτήριου εαρινού μήνα που σημάδεψαν το φόνο του Καίσαρα κωφό στις προειδοποιήσεις της Καλμπουρνίας.

«Η φτώχεια περίσσεψε. Ξεχείλισε. Οποιος δεν έχει 100 ευρώ θα σκοτώσει, θα δείρει, θα κλέψει, για να τα πάρει απ' αυτόν που τα έχει, θεωρώντας τον εξ ορισμού πλούσιο»..., μου 'λεγε προχτές ένας φίλος μου που κινείται ανάμεσα στη σιωπή και τον αναρχισμό. Μοιάζει ήρεμος, γαλήνιος κι όμως ξεχειλίζει λατρεία για τη βία το μάτι του λες και μπήκε σ' ένα λούκι απ' το οποίο δε θέλει να βγει, ιδεολογικοποιώντας το αδιέξοδό του σε υποκειμενικό επίπεδο.

Πέρασαν έξι χρόνια απ' τον πόνο που προξενούσε σε πληθώρα Ελλήνων, ο ΝΑΤΟικός πόλεμος στο Κόσσοβο, το πλιάτσικο του UCK. Και σήμερα που πρωθυπουργός του προτεκτοράτου γίνεται ο αρχηγός των UCΚάδων δε μαθαίνει τίποτα και δε συγκινείται με τίποτα εκείνη η κρίσιμη μάζα που συζητάει χαλαρά για τη γρίπη των πτηνών, θεωρεί «φυσικές» τις υποκλοπές, αγωνιά για την τύχη της σύγκρουσης Θέμου - Νίκου κι αγοράζει μαζικά εισιτήρια της Γιουροβίζιον με καπέλο 12,5 ευρώ για παράδοσή τους κατ' οίκον.

Αυτή η βία, η πίεση προς στον κριτικό κατήφορο και στην αδρανοποίηση της πολιτικής και ταξικής συνείδησης με όρους αρένας είναι η χειρότερη κι η πιο υπόκωφη. Αγελοποιεί, καταμεσής της Ανοιξης, την απελπισία και την ψευδαίσθηση της φυγής προς το τυφλό «εμπρός» αδιόρατα μοντέρνων καιρών. Είναι η βία της υποταγής στην κυρίαρχη νομιμότητα, η οποία παζαρεύει τη ζωή των μαζών, ανεβάζοντας το χρηματιστήριο της βαρβαρότητας στα ύψη.

Η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη. Ομως σ' αυτή και τις επόμενες εαρινές, δεν μπορεί πια τον επικήδειο να τον εκφωνούν ηλεκτρονικοί σύγχρονοι πατρίκιοι. Κανείς Μάρκος Αντώνιος για λογαριασμό των πληβείων να μη μιλήσει. Αλλά οι νέοι που τους έλεγαν, τους λένε και θα τους λένε αλήτες, ακραίους και ...διαδηλωτές.

Λιάνα ΚΑΝΕΛΛΗ


Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για την έξαρση φαινομένων «ενδοσχολικής» βίας (2022-06-02 00:00:00.0)
ΜΑΤ και βία για τους εργαζόμενους, κέρδη για τους εργοδότες (2017-07-14 00:00:00.0)
ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ (2009-12-09 00:00:00.0)
Η δολοφονία του Ρίτσαρντ Νίξον (2004-10-22 00:00:00.0)
«Θύελλα» αντιδράσεων (2002-05-31 00:00:00.0)
Πρόκληση! (1997-04-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ