Τρίτη 27 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Το ΠΑΣΟΚ δίνει «σκονάκια» στη ΝΔ!

Υπάρχει κάποιο «κρυφό χαρτί» που διαθέτει η κυβέρνηση της ΝΔ στην επίθεση που έχει εξαπολύσει ενάντια στους φοιτητές και τον αγώνα τους; Υπάρχει και έχει όνομα: ΠΑΣΟΚ! Αυτό είναι το «κρυφό»(;) χαρτί της κ. Γιαννάκου.

Μόλις προχτές η αρμόδια για θέματα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, η κ. Μ. Αποστολάκη, ήρθε να προσφέρει νέες αποδείξεις για το πόσο σικέ είναι το παιχνίδι των δικομματικών εταίρων στο χώρο της εκπαίδευσης. Η κ. Αποστολάκη (συνέντευξη στο «Εθνος») δε βρήκε να χρεώσει στην πολιτική της κυβέρνησης για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ παρά μόνο «αδέξιους χειρισμούς» και αδυναμία για «κοινωνικές συναινέσεις»... Στο νόμο - πλαίσιο που παρουσίασε η αρμόδια υπουργός, η μέγιστη κριτική της κ. Αποστολάκη ήταν ότι η κυβέρνηση... «υπαναχώρησε» (!) και ότι παρουσίασε «ρυθμίσεις ήσσονος σημασίας»!

Για το ΠΑΣΟΚ, που όλη του η φροντίδα περιορίζεται στη θέσπιση προϋποθέσεων (το επανέλαβε η κ. Αποστολάκη στην ίδια συνέντευξη) «ίδρυσης και λειτουργίας μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων», πράγματι, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και η μετατροπή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε παραμάγαζο της επιχειρηματικής δράσης του κεφαλαίου είναι «ήσσονος» σημασίας...

Η αρμόδια συντονίστρια του ΠΑΣΟΚ δεν πρωτοτύπησε. Απλώς επανέλαβε τις θέσεις του κόμματός της. Μιλάμε για τις πραγματικές τους θέσεις, όπως έχουν διατυπωθεί διά των πλέον αρμοδίων χειλέων του ΠΑΣΟΚ:

α) «Και δεν καταλαβαίνω γιατί δεν προχωρά και η κυβέρνηση στη διευθέτηση αυτού του ζητήματος, της δυνατότητας να υπάρξουν μη κρατικά πανεπιστήμια»! (Γιώργος Παπανδρέου, 26/5/2005, ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ).

β) «Δε φοβόμαστε όμως και άλλες μορφές μη κρατικών φορέων (...). Δε θα είχαμε αντίρρηση και σε ένα μη κρατικό πανεπιστήμιο, αλλά με συγκεκριμένους όρους και συγκεκριμένες διαδικασίες, της Εκκλησίας (...). Τα ΑΕΙ θα πρέπει να προσελκύσουν πόρους πέρα από την κρατική χρηματοδότηση με τη δυνατότητα δημιουργίας εδρών που θα φέρουν το όνομα του δωρητή - χρηματοδότη - ιδιώτη ή και δημόσιου φορέα(...)» (Ομιλία Γ. Παπανδρέου στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, Κέρκυρα, 8/10/2005).

γ) «Εχω ψηφίσει μάλιστα και κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το Σύνταγμα υπέρ της δυνατότητας να δημιουργηθούν μη κρατικά πανεπιστήμια. Αρα λοιπόν η θέση μου είναι ξεκάθαρη (...)» (Γ. Παπανδρέου, συνέντευξη στο ρ/σ ΝΕΤ, 9/1/2004).

δ) «Εγώ δεν έχω ταμπού σε ό,τι αφορά το κρατικό ή μη κρατικό (σ.σ.: πανεπιστήμιο)» (Γ. Παπανδρέου, «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», 12/11/2000).

ε) «Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου έχει εκφραστεί υπέρ της θεσμοθέτησης ενός απαραίτητου νομικού πλαισίου για την ίδρυση μη κρατικών-μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων (...). Ο αποκλεισμός της δυνατότητας ίδρυσης τέτοιων ιδρυμάτων δε συμβαδίζει με το πνεύμα της νέας εποχής» (Αρθρο στον προσωπικό κόμβο του Γ. Παπανδρέου στο Ιντερνετ, www.papandreou.gr, με τον τίτλο «Ο ρόλος της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης»).

Αυτές είναι οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ. Σε σημείο που η ΓΣΕΕ του (αναβαθμισμένου από χτες στην κομματική πυραμίδα του ΠΑΣΟΚ) κ. Πολυζωγόπουλου, έφτασε σε επιστολή της προς την Μ. Γιαννάκου στις 26/5/2004, να δηλώνει:

«(...) Φιλοδοξία της ΓΣΕΕ (είναι) να προχωρήσει στη μετεξέλιξη της Ακαδημίας σε μη κρατικό πανεπιστήμιο εάν και εφόσον η ελληνική Πολιτεία δημιουργήσει το ανάλογο νομοθετικό πλαίσιο»!


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ