Τρίτη 27 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
... Ζεστό «τσάμικο»

Υπενθυμίζουν τις διεκδικήσεις τους σε βάρος της Ελλάδας οι Τσάμηδες

Προσπάθειες να συντηρήσουν τις διεκδικήσεις τους σε ελληνικά εδάφη καταβάλλουν οι Τσάμηδες, αξιοποιώντας το κλίμα ανακατατάξεων και συνοριακών διευθετήσεων στα δυτικά Βαλκάνια. Την περασμένη Κυριακή, μουσουλμάνοι Αλβανοί, που αυτοπροσδιορίζονται ως Τσάμηδες, συγκεντρώθηκαν, επί αλβανικού εδάφους στα ελληνοαλβανικά σύνορα, ζητώντας την επιστροφή των περιουσιών τους και την ελεύθερη διακίνησή τους στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Τσάμηδες που συγκεντρώθηκαν κρατούσαν σημαίες της Αλβανίας, αλλά και των ΗΠΑ, καθώς προσβλέπουν στην αμερικανική υποστήριξη για την επίτευξη των στόχων τους. Υπενθυμίζεται ότι οι Τσάμηδες κατάφεραν το Μάρτη του 2005, με την παρουσία τους στους Αγιους Σαράντα, να διακόψουν την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, στην Αλβανία.

Η κινητοποίηση των Τσάμηδων απασχολεί την Αθήνα, η οποία αναμένει κλιμάκωση της προβολής των αιτημάτων τους, καθώς η συζήτηση για το τελικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου εισέρχεται στην τελευταία της φάση και οι αλβανικοί πληθυσμοί στην περιοχή θεωρούν πως έχουν ευκαιρίες να ικανοποιήσουν ιστορικές φιλοδοξίες.

Για το θέμα ρωτήθηκε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος επανέλαβε την ελληνική θέση. «Το θέμα των περιουσιών που θέτουν κάποιοι, επικαλούμενοι κάποια επιχειρήματα, έχει ρυθμιστεί με σειρά νόμων του ελληνικού κράτους και με αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης. Για την ελληνική πολιτεία θέμα "Τσαμουριάς" δεν υπάρχει. Είναι μη θέμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ