Τρίτη 27 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Στήριξη στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας

Σταθερά υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας και της πλήρους ένταξής της στην ΕΕ τάσσεται ο Κ. Καραμανλής, ενώ περιμένει και εξελίξεις στο Κυπριακό στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

«Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Ωστόσο, το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται πρωταρχικά από την ικανότητά της να εφαρμόσει πλήρως όλα τα κριτήρια και προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση, από τον σεβασμό των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών και από τη δέσμευσή της στις σχέσεις καλής γειτονίας», δήλωσε μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Φινλανδό ομόλογό του, Μάτι Βάναχεν, στο Ελσίνκι. Παράλληλα, ο Ελληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και ανέφερε ότι ο ΟΗΕ εξετάζει τις συνθήκες, προκειμένου να γίνουν βήματα στην κατεύθυνση της επίλυσης, χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος για το περιεχόμενο αυτής της «λύσης».

Στις συνομιλίες συζητήθηκαν και οι προτεραιότητες της Φινλανδικής Προεδρίας, στις οποίες περιλαμβάνονται η «ανταγωνιστικότητα», δηλαδή η υλοποίηση της στρατηγικής της Λισαβόνας, καθώς και η δράση για την επιβολή του «ευρωσυντάγματος».

«Η Φινλανδική Προεδρία αντιμετωπίζει μια επιπλέον πρόκληση: Να κρατήσει το συνταγματικό ζήτημα στο κατάλληλο επίπεδο προτεραιότητας και να προάγει την προσπάθεια της εφαρμογής των μέτρων που έχουμε αποφασίσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κ. Καραμανλής, διευκρινίζοντας ότι «αυτό που είναι σημαντικό είναι να κάνουμε συγκεκριμένα βήματα για να ανακτήσουμε τη δημόσια εμπιστοσύνη στο ευρωπαϊκό σχέδιο και να το προσαρμόσουμε στις ανάγκες και στις ανησυχίες των πολιτών». Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, η επικύρωση της Συνταγματικής Συνθήκης από τη Φινλανδία θα αποτελέσει ένα ισχυρό μήνυμα.

Περισσότερο σαφής, ο Φινλανδός ομόλογός του ανέφερε ότι έχει τον ίδιο στόχο με τον Κ. Καραμανλή στο θέμα του «ευρωσυντάγματος»: «Να διατηρήσουμε το πακέτο ως ολότητα. Αυτός θα είναι και ο στόχος μας κατά τη διάρκεια της Προεδρίας, όταν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη Συνθήκη και το μέλλον της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ