Σάββατο 2 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - ΠΟΥΤΙΝ - ΠΑΡΒΑΝΟΦ
Τριμερής συνάντηση για πετρελαιαγωγό

Η κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη στο επίκεντρο της συνάντησης τη Δευτέρα στην Αθήνα

Στην υπογραφή δήλωσης πολιτικής υποστήριξης για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη αναμένεται να καταλήξει η τριμερής συνάντηση Καραμανλή - Πούτιν - Παρβάνοφ τη Δευτέρα στην Αθήνα.

Γενικότερα τα ενεργειακά, με κύριο τον πετρελαιαγωγό, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των ολιγόωρων συνομιλιών που θα έχουν το απόγευμα της Δευτέρας ο Ελληνας πρωθυπουργός, ο Ρώσος πρόεδρος και ο πρόεδρος της Βουλγαρίας. Στην κυβέρνηση επικρατεί αισιοδοξία ότι η τριμερής συνάντηση θα καταλήξει στην υπογραφή μιας πολιτικής δήλωσης ή συμφωνίας, που θα αποτελέσει ισχυρή υποστήριξη στην κατασκευή του πετρελαιαγωγού, όπου «διασταυρώνονται» και συγκρούονται μεγάλα συμφέροντα κρατών και πολυεθνικών στο πλαίσιο του ελέγχου των πηγών και των «δρόμων» του πετρελαίου. Οπως είναι γνωστό, η Κ. Ράις κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα είχε αξιώσει «εναλλακτικούς αγωγούς» για την προμήθεια του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Επίσης υπάρχουν και μια σειρά «αθέατες» πλευρές στο παζάρι που θα συνεχίσει να γίνεται. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Κόσμου του Επενδυτή» η Ρωσία θα ζητήσει σε αντάλλαγμα για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολη, τη διοχέτευση όλου του ρωσικού φυσικού αερίου που καταναλώνουμε, μέσω της Τουρκίας αντί Ουκρανίας και Βαλκανίων, όπως σήμερα.

Παρά τη βούληση υποστήριξης που αναμένεται να εκφραστεί από τους τρεις ηγέτες, απομένουν σημαντικά ζητήματα προς διευθέτηση, όπως η συγκρότηση της εταιρείας που θα αναλάβει την κατασκευή και εκμετάλλευση του έργου και η συμφωνία επί των ποσοστών Ελλάδας, Ρωσίας, Βουλγαρίας, αλλά και η υπογραφή διακρατικής συμφωνίας μεταξύ των τριών χωρών.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που εκδόθηκε χτες από το Μέγαρο Μαξίμου, αρχικά οι Καραμανλής - Πούτιν θα έχουν μια διμερή συνάντηση διάρκειας μιας ώρας, στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συζητηθούν και άλλα θέματα, όπως το Ιράν, το Κυπριακό και ίσως η προμήθεια ρωσικών οπλικών συστημάτων. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει τριμερής συνάντηση «με θέμα την ενεργειακή και εν γένει οικονομική συνεργασία Ελλάδος - Ρωσίας - Βουλγαρίας». Θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο και μετά θα υπάρξει διμερής συνάντηση του Κ. Καραμανλή με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Γκ. Παρβάνοφ. Το βράδυ ο πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν των προσκεκλημένων του.

Πάντως, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά την τριμερή συνάντηση και ως ένδειξη της «πολυδιάστατης» εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ