Παρασκευή 25 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Νόμιμη με τις ψήφους ΠΑΣΟΚ και ΝΔ
  • Ψηφίστηκε χτες επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης
  • Κατηγορηματικό όχι από το ΚΚΕ

Ψηφίστηκε χτες επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης που νομιμοποιεί τη δράση των ιδιωτικών αστυνομιών, στο Α Θερινό Τμήμα της Βουλής, με τις ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Εντονη ήταν η αντίθεση που εξέφρασε το ΚΚΕ, αφού οι βουλευτές του υποστήριξαν ότι δημιουργείται ένας ανεξέλεγκτος κατασταλτικός μηχανισμός, με το πρόσχημα της αύξησης της εγκληματικότητας. Η συζήτηση του νομοσχεδίου ολοκληρώνεται σήμερα.

Νομιμοποιούν μια απαράδεκτη κατάσταση

Παίρνοντας το λόγο, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου επισήμανε ότι "ανοίγει ο δρόμος για τον έλεγχο του σημαντικού αυτού τομέα από ξένα κέντρα. Και αυτό γιατί στις προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας αναφέρεται ότι μπορεί πολίτης χώρας - μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εφόσον δε συντρέχει κώλυμα δημόσιας τάξης, δημόσιας ασφάλειας ή υγείας, να του χορηγείται η άδεια για τη λειτουργία τέτοιων εταιριών. Και πώς μπορεί να διασφαλιστεί η δημόσια ασφάλεια, όταν αύριο θα κυριαρχήσουν οι ξένες εταιρίες στο χώρο αυτό; Πώς μπορούμε να ελέγξουμε ότι πρόσωπα που εργάζονται σε αυτές τις εταιρίες δεν υπονομεύουν την εθνική μας ασφάλεια;". Επίσης αναφερόμενος σε άρθρο του νομοσχεδίου που προβλέπει πως οι ιδιωτικές εταιρίες ασφάλειας παρέχουν τη συνδρομή τους στα αστυνομικά όργανα σε "εκδηλώσεις εγκληματικής ενέργειας", σχολίασε διερωτώμενος, "ποιες είναι αυτές οι εγκληματικές ενέργειες; Μπορεί να είναι μια απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων μπροστά σε μία επιχείρηση;".

Αναφερόμενος στο νομοθέτημα συνολικά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ,στη δική του παρέμβαση τόνισε πως "στην πραγματικότητα έρχεται να νομιμοποιήσει μια απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τη δράση των κάθε είδους εταιριών παροχής υπηρεσιών ασφαλείας. Με πρόσχημα την αύξηση της εγκληματικότητας και κατά κάποιο τρόπο και την ομολογία της κυβέρνησης της αδυναμίας του κράτους, με τα όργανα πρόληψης και καταστολής που υπάρχουν, να αντιμετωπίσει το έγκλημα, οργανωμένο και μη, και χωρίς να μας δώσει επαρκείς εξηγήσεις αυτής της αδυναμίας, φέρνει για ψήφιση το σημερινό νομοσχέδιο εκχωρώντας στην πράξη καθήκοντα αστυνόμευσης σε ιδιώτες".

Ειδικά για τις παρεχόμενες υπηρεσίες ασφαλείας από την πλευρά του κράτους, ο Ορέστης Κολοζώφ έκανε εκτεταμένη αναφορά, σημειώνοντας πως, "ενώ είμαστε η χώρα της Ευρώπης με τη μεγαλύτερη αναλογία αστυνομικών ανά πολίτη, έχουμε τόσο μεγάλα κενά στην προσφορά υψηλής ποιότητας υπηρεσιών ασφαλείας στο λαό μας. Ο κύριος λόγος αυτής της κατάστασης βρίσκεται στον προσανατολισμό που έχουν αυτές οι υπηρεσίες. Ο κύριος προσανατολισμός των Σωμάτων Ασφαλείας εξακολουθεί να είναι η αντιμετώπιση του λαϊκού κινήματος. Τα ΜΑΤ και τα ΕΚΑΜ έχουν ως κύρια αποστολή τους την αντιμετώπιση και την καταστολή απεργιών και κινητοποιήσεων των εργαζομένων. Είναι γνωστές οι εικόνες όταν εξαγγέλλονται εργατικές και αγροτικές κινητοποιήσεις, με τους δρόμους να αστυνομοκρατούνται και με τις συγκρούσεις που τις περισσότερες φορές αυτές οι παρεμβάσεις καταλήγουν. Είναι ανάγκη να γίνει αναπροσανατολισμός των Σωμάτων Ασφαλείας και προς την πρόληψη και την καταστολή του εγκλήματος, οργανωμένου ή μη. Πρέπει να διαλυθούν τα ΜΑΤ και τα ΕΚΑΜ και αυτές οι δυνάμεις να διατεθούν στην ενίσχυση της αντιμετώπισης του εγκλήματος. Ακόμη απαιτείται η απαλλαγή της ΕΛ.ΑΣ από καθήκοντα που δεν έχουν σχέση με το ρόλο της".

Γ. Ρωμαίος: Είναι αναγκαίο

Από την πλευρά της κυβέρνησης και συγκεκριμένα του αρμόδιου υπουργού Γ. Ρωμαίου, επισημάνθηκε ότι το συγκεκριμένο νομοθέτημα είναι αναγκαίο προκειμένου να κατοχυρωθεί και νομικά το καθεστώς λειτουργίας των ιδιωτικών υπηρεσιών ασφαλείας, που ούτως ή άλλως υπάρχουν, ενώ ο εισηγητής του νομοσχεδίου από την πλευρά της κυβέρνησης, Δ. Παπανικόλας, ισχυρίστηκε ότι εξαιτίας της αύξησης της εγκληματικότητας όλο και περισσότεροι πολίτες καταφεύγουν σε αυτές τις εταιρίες και αυτό είναι κάτι που συμβαίνει σε ολόκληρο το δυτικό κόσμο. Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που πήραν το λόγο, δε διαφώνησαν με αυτήν την αρχή και δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο καταθέτοντας βελτιωτικές προτάσεις σε επί μέρους άρθρα. Οσον αφορά το ΣΥΝ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Φ. Κουβέλης, δήλωσε ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο εξαιτίας των διατάξεών του σχετικά με την ονομαστικοποίηση των μετοχών των εταιριών, αν και, όπως είπε, έχει πολλές θετικές διατάξεις. Το νομοσχέδιο καταψήφισε και το ΔΗΚΚΙ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ