Παρασκευή 25 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κάνει ζέστη, βγήκαν και τα "φίδια"...

Πάντα έχει κάποια σημασία, όταν άνθρωπος του παρασκηνίου "βγαίνει" μπροστά για να εκθέσει τις απόψεις του. Το γεγονός αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία, αν πρόκειται για Αμερικανό διπλωμάτη, γνωστό στην "πιάτσα" για τη μέχρι τώρα έντονη παρασκηνιακή δραστηριότητά του στο "πέρασμα" της αμερικανικής γραμμής στα ελληνικά ΜΜΕ και από δω και στο εξής "ειδικό συντονιστή για το Κυπριακό" του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

***

Τα όσα είπε, λοιπόν, ο Τόμας Μίλερ (επιτετραμμένος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα), σε τρισέλιδη (!) συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα "Εξουσία", δε βγάζουν είδηση. Η είδηση είναι ότι ένας άνθρωπος του παρασκηνίου βγαίνει στο φως για να επαναλάβει, τη δεδομένη χρονική στιγμή, την απόφαση των ΗΠΑ να προωθηθεί μια συνολική διευθέτηση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, αρχής γενομένης από το Κυπριακό. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει την εκτίμηση πως η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι η συγκυρία επιτρέπει την επιβολή των "λύσεων" που έχει προκρίνει και προετοιμάσει στο παρασκήνιο η αμερικανική διπλωματία. Και το μήνυμα είναι σαφέστατο, αφού ένας άνθρωπος του παρασκηνίου "βγαίνει" για να τα "πει".

***

Τι είπε ο εκ των βοηθών του Χόλμπρουκ; Κατ' αρχήν - ως "όφειλε" - εκθείασε το "αφεντικό" του, λέγοντας πως θα χρησιμοποιήσει το 25% του χρόνου του (τι του χρωστάμε και τι θα πληρώσουμε, όλοι μπορούμε να καταλάβουμε) προκειμένου να ασχοληθεί με το Κυπριακό. Παρ' όλα αυτά, όπως είπε ο Τ. Μίλερ, η τοποθέτηση του Χόλμπρουκ σε αυτόν το ρόλο "αποτελεί μια σαφή ένδειξη της πεποίθησής μας ότι ήρθε η στιγμή για να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για λύση στο Κυπριακό".

***

Τώρα τι λύση θα είναι αυτή που θα βγει από τη διάθεση του 25% του χρόνου του Ρ. Χόλμπρουκ όλοι, ακόμη και η ελληνική κυβέρνηση, μπορούν να φανταστούν. Ομως αυτό δεν είναι το ζητούμενο, ούτε αυτό που θα ήθελε να υπογραμμίσει με τη συνέντευξή του στην "Εξουσία" ο Τ. Μίλερ. Αυτό που ήθελε να μείνει από αυτή τη συνέντευξη, και αυτό τελικά μένει, είναι πως η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να δεχτεί τις καλές υπηρεσίες και τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ, προκειμένου να επιβληθεί η "αμερικανική ειρήνη" σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

***

Βέβαια, η ελληνική κυβέρνηση αρνείται με κάθε τρόπο πως έχει παραδώσει τα Ελληνοτουρκικά στις καλές υπηρεσίες και τη διαμεσολάβηση της Ουάσιγκτον. Ο υπουργός Τύπου σε σημερινές του δηλώσεις επιχείρησε να υποβαθμίσει, όσο ήταν δυνατό, το ρόλο του αμερικανικού παράγοντα στην επιχειρούμενη ελληνοτουρκική προσέγγιση.

***

Ωστόσο, το κείμενο (κοινό ανακοινωθέν) της Μαδρίτης που ετοίμασαν οι υπηρεσίες του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών είναι ακόμη νωπό και ο Τ. Μίλερ σαφέστατος: "Δε θα μείνουμε μόνο στη Μαδρίτη" είπε, και δεν υπάρχει κανένας λόγος για να μην τον πιστέψει κάποιος...

Δ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ