Τετάρτη 3 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απορρίφτηκε αίτηση αποφυλάκισης του Χρ. Μαρίνου

Σε κίνδυνο η ζωή του από τη δίμηνη απεργία πείνας. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά διέταξε την αναγκαστική σίτισή του

Απορρίφθηκε χτες και από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας το αίτημα του Χριστόφορου Μαρίνου για άρση της προσωρινής του κράτησης. Μία ώρα αργότερα, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά αποφάσισε να διατάξει την αναγκαστική σίτισή του. Οπως είναι γνωστό, ο Χρ. Μαρίνος εδώ και δύο μήνες πραγματοποιεί απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κράτησή του. Απαντώντας σε ερώτηση αν θα προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια για την αποφυλάκιση του Χρ. Μαρίνου, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αθ. Σιούλας είπε ότι η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου δεν μπορεί να προβεί σε καμιά ενέργεια και ότι "τα Δικαστικά Συμβούλια πρέπει να εφαρμόζουν το νόμο".

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας αποδέχτηκε τη σχετική πρόταση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Στ. Μαντακιοζίδη και με το υπ' αριθμόν 15 βούλευμά του, αποφαίνεται ότι ο Χρ. Μαρίνος πρέπει να παραμείνει στη φυλακή, ως ύποπτος για τη ληστεία στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας την 1-6-95 και το φόνο του ταμία του νοσοκομείου Δημ. Μαντούβαλου. Μία ώρα αργότερα, με απόφασή του, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά διέταξε την αναγκαστική σίτισή του.

Το σκεπτικό του βουλεύματος είναι παρόμοιο με εκείνο της διάταξης του 28ου τακτικού ανακριτή Κ. Μπαλντά, που είχε εκδοθεί την περασμένη Παρασκευή και απέρριπτε την αίτηση αποφυλάκισης του Μαρίνου. Ειδικότερα, σ' αυτό αιτιολογείται η προσωρινή κράτηση του κατηγορουμένου από τις "αποχρώσες ενδείξεις ενοχής", που υπάρχουν εις βάρος του για συμμετοχή του στην ένοπλη ληστεία, παρότι πέντε τουλάχιστον συγκατηγορούμενοί του έχουν ανασκευάσει τις αρχικές καταθέσεις τους, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει σχέση με την υπόθεση. Ο Χρ. Μαρίνος προσέφυγε, μέσω των συνηγόρων του Σπ. Φυτράκη και Κ. Ντάλτα, στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, ελπίζοντας πως το αίτημά του θα γίνει αποδεκτό, δεδομένου ότι η κατάσταση της υγείας του είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, λόγω της απεργίας πείνας. Ομως, τα τρία μέλη του Συμβουλίου δε διαφοροποιήθηκαν καθόλου από τον ανακριτή ούτε και στο ζήτημα αυτό, θεωρώντας πως για την κατάσταση της υγείας του υπεύθυνος είναι ο ίδιος και πως η κατάσταση αυτή μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο, αν σταματήσει να αρνείται τη λήψη τροφής.

Αναγκαστική σίτιση

Μετά και τη νέα απορριπτική απόφαση ως προς την αίτηση αποφυλάκισής του, από το αντίστοιχο δικαστικό συμβούλιο της Αθήνας, το τριμελές δικαστικό συμβούλιο του Πειραιά προχώρησε στην έκδοση το μεσημέρι της απόφασης για αναγκαστική σίτισή του, γιατί η ζωή του βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο.

Σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς του, παρουσιάζει πλέον σημαντική απώλεια όρασης και ακοής, έλλειψη μυϊκής δύναμης, ενώ πέφτει τις περισσότερες ώρες της μέρας σε λήθαργο. Χτες το απόγευμα αναμενόταν μάλιστα να μεταφερθεί από την Α Παθολογική Κλινική που νοσηλευόταν ως τώρα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Τζάνειου Νοσοκομείου.

Να σημειώσουμε ότι ο ασθενής έχει και τώρα, μετά τη δικαστική απόφαση, δικαίωμα να συνεχίσει να αρνείται τη χορήγηση τροφής, ωστόσο οι γιατροί έχουν πλέον και την αναγκαία νομική κάλυψη, ώστε παρά τη θέλησή του να του χορηγήσουν ορό ενώ βρίσκεται σε λήθαργο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ