Σάββατο 10 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κάλπικο άλλοθι

Είναι φανερό πως δεν πρόκειται για ξαφνική ανακάλυψη της αλβανικής πραγματικότητας, παρόλο που κάποιοι εννοούν άλλα να "ανακαλύπτουν" και άλλα να κάνουν... Το ότι δε χρειαζόταν η στρατιωτική επέμβαση, προκειμένου να μοιραστούν οι οικονομικές βοήθειες, ξεφώνιζε από την πρώτη στιγμή και επιβεβαιωνόταν πρακτικά. Ηδη τις ημέρες της μεγάλης έντασης της εξέγερσης η ΕΕΔΥΕ έκανε δύο αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στα μέρη των εξεγερμένων και επίσης ανάλογες αποστολές έκαναν η Εκκλησία, ο Ερυθρός Σταυρός κ.ά. Το γεγονός λοιπόν ότι το "Καραβάνι Αλληλεγγύης" πέρασε ανεμπόδιστα απ' ευθείας στα χέρια των φτωχών οικογενειών στην Αλβανία, χωρίς να χρειαστεί τους ράμπο της πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης στο ρόλο των "σεκιούριτι", δεν είναι ούτε πρωτόγνωρο ούτε κάποια μεγάλη ανακάλυψη. Οι ίδιοι οι ευρωβουλευτές, που είχαν την πρωτοβουλία να συγκεντρωθεί η βοήθεια και σχεδίασαν τον τρόπο κατανομής της, γνώριζαν ήδη πολύ καλά ότι έτσι έχουν τα πράγματα παρόλο που τα κόμματά τους υποκριτικά και παριστάνοντας πως "δε βλέπουν" αποφάσισαν ή υποστήριξαν κατά περίπτωση τη στρατιωτική αποστολή με άλλοθι τη βοήθεια.

Τελικά είναι αμφίβολο αν εκείνοι που έκαναν τη στρατιωτική επέμβαση στη γειτονική χώρα θυμούνται τώρα το άλλοθί τους και επιχειρήσουν, έστω τυπικά σε κάποια φάση, να το επιβεβαιώσουν. Τώρα πια έχουν άλλες "έγνοιες", που δεν είναι άλλες από τους πραγματικούς λόγους της επέμβασης, δηλαδή τον έλεγχο των πολιτικών εξελίξεων, ώστε να απομονωθούν οι εξεγερμένοι, να "φτιαχτεί" μια κυβερνητική εξουσία στα μέτρα τους και να συνεχιστεί η μεγάλη ιμπεριαλιστική μοιρασιά με καινούριους ίσως ανταγωνιστές - διεκδικητές. Αυτή η αλήθεια φάνηκε για παράδειγμα από το πώς ήδη παρεμβαίνουν - εκβιάζουν στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις σε κάθε λεπτομέρεια (βλ. αποστολές Βρανίτσκι ή τις δηλώσεις Λ. Ντίνι), ή επίσης από τον ανταγωνισμό που ξέσπασε πριν ακόμα γίνει η στρατιωτική αποστολή μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας για το ποια "πόστα" θα πιάσουν οι στρατιωτικές δυνάμεις τους, έτσι που να μπορούν να πρωταγωνιστούν στη μοιρασιά... Αλλωστε μόλις πρόσφατα ο Ιταλός υπουργός Αμυνας είχε υποστηρίξει ότι ίσως... παρακάμψουν την εντολή του ΟΗΕ και κάνουν ευρύτερο το ρόλο τους προκειμένου να αφοπλίσουν τον εξεγερμένο λαό. Σαν "έτοιμος από καιρό" αυτό ακριβώς ζήτησε χτες από την ξένη στρατιωτική δύναμη, ο διαλεχτός τους πρωθυπουργός Μπ. Φίνο, λίγο πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ...

Σε απογευματινή εφημερίδα διαβάζουμε συνέντευξη ενός ηγέτη των εξεγερμένων, που ανέλαβαν να μοιράσουν τη βοήθεια, όπου γίνεται η εκτίμηση για τη στρατιωτική πολυεθνική δύναμη: "Υποσχεθήκαμε να τους βοηθήσουμε για ένα λόγο. Μήπως χτυπηθούν από τη μυστική αστυνομία του Μπερίσα και μας το χρεώσουν. Αυτοί ήρθαν για άλλο πράγμα κι όχι για να μοιράσουν την οικονομική βοήθεια. Δεν έχουμε καταλάβει αν παίζουν το παιχνίδι του Φίνο ή του Μπερίσα".

Το άλλοθι λοιπόν της επέμβασης αποδείχνεται κάλπικο και πρακτικά "ξεχασμένο", ενώ η συνενοχή της χώρας μας στο έγκλημα αληθινή και καθημερινά επικίνδυνη για τις μελλοντικές εξελίξεις, σε ολόκληρη την περιοχή. Ο αγώνας του ελληνικού λαού, ολόκληρου του φιλειρηνικού κινήματος, απαιτεί να διακοπεί άμεσα η "περιπέτεια", που μόνο τα μεγάλα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα εξυπηρετεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ