Σάββατο 10 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
"Πολεμικό" κλίμα στο εσωτερικό της

"Πολεμικό" κλίμα διαμορφώνεται, πλέον, στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ ανήμερα της διήμερης οργανωτικής συνεδρίασης του κόμματος. Τα γεγονότα που σαν χιονοστιβάδα "έσκασαν" χτες, δημιουργούν την εικόνα της επερχόμενης σύγκρουσης που θυμίζει εποχές συνεδρίου:

Πρώτον,χτες ο Θ. Πάγκαλος προχώρησε σε δριμύτατη επίθεση κατά των διαφωνούντων μέσα στο κόμμα του, κάνοντας χρήση όρων που ταιριάζουν σε "εμφύλιο σπαραγμό". Δεύτερον,η Νομαρχιακή Επιτροπή Α Αθήνας συνέταξε τρισέλιδο κείμενο, με το οποίο καταγγέλλει την κυβέρνηση και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για "εκφυλισμό" και προσπάθεια "αλλοίωσης" του κόμματος. Τρίτον,κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν ότι με τη σημερινή του ομιλία ο πρωθυπουργός"θα βάλει φωτιά" επιτιθέμενος κατά "διαφωνούντων". Τέταρτον,στην εισήγηση του τομέα Οργανωτικού του ΠΑΣΟΚ οι "διαφωνούντες" κατηγορούνται ότι δε δικαιούνται να ομιλούν για τις τακτικές του πρωθυπουργού, όταν είναι εκείνοι που χωρίζουν το ΠΑΣΟΚ σε "αριστερούς και δεξιούς", σε "πατριώτες και ενδοτικούς".

Θ. Πάγκαλος: Εσωκομματικό "μένος" με δόσεις... αντικομμουνισμού!

Σε συνέντευξή σε περιοδικό, ο υπουργός Εξωτερικών, απευθυνόμενος στους εσωκομματικούς επικριτές του λέει ότι πρόκειται για "χαμερπείς και χτεσινούς αυλοκόλακες (που) υψώνουν τώρα το φλάμπουρο της εξέγερσης κατά της κυβερνητικής πολιτικής" και συνεχίζει: "Ολες οι ΚΟ έχουν... ένα πτώμα στο ντουλάπι τους και με αυτή την έννοια ακροδεξιές απόψεις υπάρχουν και στο ΠΑΣΟΚ και στο ΚΚΕ"!

Ακολούθως, ισχυρίζεται ότι "δεν έχει καμία διάθεση να παραμείνει στην εξουσία υπό συνθήκες υπονόμευσης της κυβέρνησης" και πετάει το "γάντι", λέγοντας ότι "είμαι έτοιμος για οποιαδήποτε εσωκομματική αναμέτρηση μπροστά στο λαό"... Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, και υπαινισσόμενος έναν εκ των Γερ. Αρσένη - Π. Οικονόμου, σημειώνει: "Η υπομονή μου άρχισε να εξαντλείται. Θα αρχίσω να μη δείχνω κατανόηση για το γεγονός ότι μέλος του ΕΓ που δεν εκφράζει διαφωνίες στο πλαίσιο του οργάνου ενεργοποιεί ειδικές διαδικασίες με τους δημοσιογράφους και συναγελάζεται με απερίγραπτους κύκλους μέσω των οποίων διοχετεύει"... αντικυβερνητισμό.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι ο Θ. Πάγκαλος καλεί τον Σημίτη "να λύσει το θέμα", ενώ προτείνει σαν "λύση" τη σύσταση μιας κυβέρνησης "70 μελών" μαζί με το διπλασιασμό της βουλευτικής αποζημίωσης! Οσο για τους"32", τους κατηγορεί για "ηθική ελαφρότητα",λέει ότι τελούν "σε πλήρη σύγχυση" περί τα ελληνοτουρκικά και κάνει λόγο για "συστηματική υπονόμευση από μέλη της ΚΟ και της ΚΕ που εκλέχτηκαν, για να στηρίζουν την κυβέρνηση"...

Στο ερώτημα γιατί ο Θ. Πάγκαλος προχωρά σε τέτοια επίθεση, η ερμηνεία που δινόταν είναι ότι "λέει αυτά που δεν μπορεί και δε θέλει να πει ο Σημίτης"... Πάντως, συνεργάτες του πρωθυπουργού, θέλοντας να ρίξουν τους τόνους, έλεγαν ότι η εξήγηση βρίσκεται στα "ιδιαίτερα" χαρακτηριστικά του υπουργού... Το γεγονός, όμως, πως ο τελευταίος καλεί τον Σημίτη "να δώσει λύση" δεν καθιστά πειστικό το επιχείρημα ότι η τακτική του τελεί εν αγνοία του πρωθυπουργού και πως ο ίδιος, τελικά, δεν επιδιώκει ολομέτωπη σύγκρουση.

Α Αθήνας: Η ηγεσία "αλλοιώνει" το κόμμα!

Την ίδια ώρα, η ΝΕ του ΠΑΣΟΚ στην Α Αθήνας, προχώρησε στη σύνταξη ενός κείμενου - καταπέλτη κατά του Κ. Σημίτη τον οποίο κατηγορεί: Οτι οδηγεί το κόμμα σε "πορεία κρίσης και φθοράς για πολλούς μη αναστρέψιμης".Μιλά για"κρίση προσανατολισμού", "πολιτικές υποχωρήσεις", "διαχειριστική λογική" και "περιοριστική πολιτική",για τα οποία δεν υπάρχει "καμία αυτοκριτική". Χαρακτηρίζει ως "υπεραπλουστεύσεις" τα περί "παλιού - νέου ΠΑΣΟΚ" και "εκσυγχρονισμού - αναχρονισμού", που έχουν οδηγήσει σε τέλμα, αφού "η ηγεσία κατάφερε να εκφυλίσει" την προσπάθεια ανασυγκρότησης.

Στο ίδιο κείμενο ζητείται "δημοκρατική λειτουργία σε όλα τα επίπεδα και όχι τηλεγραφήματα και ντιρεκτίβες προς υλοποίηση", "ουσιαστική έκφραση όλων των απόψεων", "εκμετάλλευση όλου του στελεχικού δυναμικού" και "αυτοκριτική... για τις ευθύνες του συνόλου της ηγεσίας".Στην τελευταία απευθύνεται δε το ερώτημα "ποιος καθοδηγεί αυτό το "νεκρό" σώμα" που "ούτε εμπνέει, ούτε προωθεί λύσεις στα προβλήματα όσων το ψήφισαν".Τέλος, γίνεται λόγος για "προσπάθεια αλλοίωσης της σοσιαλιστικής φυσιογνωμίας του ΠΑΣΟΚ",το οποίο καλείται "να αλλάξει πολιτική",αφού η κρίση του συνιστά"κρίση της εφαρμοζόμενης πολιτικής" και της "λογικής των μονόδρομων".

"Ο κύκλος του κόμματος που ξέραμε έκλεισε"!

Συνεργάτες του πρωθυπουργού, υποστήριζαν χτες ότι ο Κ. Σημίτης θα ακολουθήσει σήμερα "σκληρή γραμμή" στην ομιλία του, επιτιθέμενος στους διαφωνούντες και "ξεκαθαρίζοντας" την κυβερνητική πολιτική. Οπως διοχετευόταν, ο πρωθυπουργός θα διαμηνύσει πως το ΠΑΣΟΚ έχει αλλάξει σελίδα και πως το συνέδριο αποτελεί παρελθόν, πράγμα που πρέπει να το αντιληφθούν όλοι.Λεγόταν, μάλιστα, ότι θα μιλήσει για "επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ" μέσω της"ανασυγκρότησης", αφού "ο κύκλος του κόμματος που ξέραμε έκλεισε"! Παράλληλα, αναμένεται να αναφερθεί στο "αξιόλογο έργο της κυβέρνησης" και να επαναλαμβάνει τα όσα είπε στην ΚΟ για την εξωτερική πολιτική στα Ελληνοτουρκικά. Πάντως, ας σημειωθεί ότι το "πολυπληθές" και "αλληλοσπαρασσόμενο" των κέντρων πληροφόρησης που αποτελούν το πρωθυπουργικό περιβάλλον, δεν είναι σίγουρο ότι εκφράζουν πάντα τις δικές του προθέσεις και όχι τις δικές τους...

Σύμφωνα δε με πληροφορίες, το κλίμα "σύγκρουσης" θα διαπερνά και σημεία της εισήγησης του Τομέα Οργανωτικού του ΠΑΣΟΚ, στην οποία αναφέρεται ότι στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει πλέον "νέα πραγματικότητα" που δεν επιδέχεται "παλαιοκομματική στάση, συνθηματολογία και σχηματικά διλήμματα".Ταυτόχρονα, ασκώντας κριτική προς τους διαφωνούντες, υποστηρίζεται ότι "αν οι όροι "παλιό" και "νέο" ΠΑΣΟΚ δημιουργούν προβλήματα, τα περί "δεξιών και αριστερών", "πατριωτών και ενδοτικών" μπορούν να δημιουργήσουν περισσότερα".

Ν. Μπ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ