Σάββατο 10 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αμφισβητεί το δημοψήφισμα ο Γλύξμπουργκ
  • Με νέα του ανακοίνωση κατηγορεί τον Κ. Καραμανλή ότι ζήτησε από τους Αμερικανούς την επιβολή δικτατορίας
  • Καλές προθέσεις στους χουντικούς έβλεπε ο Κ. Καραμανλής

Αμφισβητεί ευθέως πλέον ο Γλύξμπουργκ το δημοψήφισμα του 1974 για την κατάργηση της βασιλείας και με νέα του ανακοίνωση κατηγορεί εκ νέου τον Κ. Καραμανλή ότι την άνοιξη του 1967 ζήτησε από τους Αμερικανούς να τον στηρίξουν προκειμένου να κάνει ο ίδιος δικτατορία.

Το νέο επεισόδιο του σίριαλ "ποιος θα πρωτοέκανε δικτατορία στη δεκαετία του 1960" δεν περιλαμβάνει ανταπάντηση του Κ. Καραμανλή, καθώς στενοί του συνεργάτες έλεγαν χτες ότι "δεν πρόκειται εφεξής να μπει σε διαδικασία διαλόγου και να απαντάει σε δηλώσεις του τέως βασιλιά". Υπενθυμίζεται ότι στις προηγούμενες κατηγορίες του Γλύξμπουργκ είχε απαντήσει τόσο ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής όσο και ο Γ. Ράλλης, χωρίς όμως να διαψεύσουν την ουσία όσων τους καταμαρτυρούσε ο τέως. Απλώς φάνηκε για μία ακόμα φορά ότι στη δεκαετία του 1960 όλες οι πλευρές του κατεστημένου, η κάθε μία για λογαριασμό της, επιδίωκαν την επιβολή χούντας προκειμένου να χτυπηθεί το λαϊκό κίνημα και η Αριστερά.

Χτες ο "τέως" με μία νέα του ανακοίνωση, που προκλητικά αναφέρει ότι εκδόθηκε από το "Γραφείο Τύπου του βασιλέως Κωνσταντίνου", αμφισβητεί ευθέως το δημοψήφισμα για την κατάργηση της βνασιλείας. Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Κ. Καραμανλή ότι "το πολιτειακό έχει λυθεί οριστικώς", αναφέρει ότι "σημασίαν έχει τι επιθυμεί και αποφασίζει διαχρονικώς, ο μόνος κυρίαρχος ελληνικός λαός", διαμηνύοντας έτσι τις βλέψεις του για μία μελλοντική επαναφορά της βασιλείας.

Με την ίδια επιστολή ο έκπτωτος κάνει μνεία σε ένα βιβλίο του Αμερικανού δημοσιογράφου Σουλτσμπέργκερ, σύμφωνα με το οποίο την άνοιξη του 1967 ο Κ. Καραμανλής επισκέφθηκε τις ΗΠΑ και ζήτησε από τον Λ. Νόρστατ (που είχε διατελέσει αρχηγός του ΝΑΤΟ) να εγκρίνουν οι ΗΠΑ "ένα πραξικόπημα εις την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της ανοίξεως".

Πάντως, και άσχετα με την ιστορική ακρίβεια των όσων καταμαρτυρά ο τέως, τα αισθήματα του Κ. Καραμανλή έναντι της χούντας πολύ απέχουν από το να θεωρηθούν εχθρικά. Οπως αναφέρεται και στο αρχείο του (το απόσπασμα στην "Ελευθεροτυπία"), σε επιστολή που έστειλε στις 20 Ιούνη στον πρωθυπουργό της χούντας Κ. Κόλλια αναφέρει τα εξής σχετικά με τους χουντικούς: "Δεν αμφιβάλλω ότι οι πρωτοστατήσαντες εις την εκτροπήν εκινήθησαν με αγαθάς προθέσεις...". Σε άλλο απόσπασμα αναφέρεται: "Δεν αμφιβάλλω ότι η κυβέρνησις εν τω συνόλω της, υπό την έννοιαν αυτήν συνέλαβε την αποστολή της και ότι θα είναι εις θέσιν συντόμως να προσδιορίση τα μέτρα και τη διαδικασίαν διά των οποίων θα την πραγματοποιήση...".

Από τις σχετικές περικοπές του αρχείου του προκύπτει ότι ο Κ. Καραμανλής απλώς ήθελε να είναι σύντομο το χρονικό διάστημα της παραμονής των χουντικών στην εξουσία, προκειμένου να προετοιμαστεί μία δική του επιστροφή. Στα τεκταινόμενα παρενέβη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, προσπαθώντας να αξιοποιήσει υπέρ της κυβέρνησης τις εξελίξεις. Συγκεκριμένα είπε ότι η κυβέρνηση αφήνει πίσω τέτοιες υποθέσεις δεμένες με το παρελθόν. "Η κυβέρνηση, είπε, είναι μπροστά γιατί είναι ταυτισμένη η προσπάθειά της με το μέλλον της χώρας". Από τα παραπάνω είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένη από τις εξελίξεις, αφού εμφανίζεται η ΝΔ να ασχολείται με το παρελθόν, σε αντίθεση με την κυβέρνηση που είναι προσηλωμένη στα "προβλήματα του τόπου".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ