Σάββατο 10 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
52Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ
Το ποτάμι δε γυρίζει πίσω

Γέμισε κόσμο, χτες το απόγευμα, το Πεδίον του Αρεως από ανθρώπους, που βίωσαν στο πετσί τους την κτηνωδία του φασισμού, αλλά και από νεότερους

Σαν και χτες, πριν από 52 ολόκληρα χρόνια, το μήνυμα της νίκης των λαών ενάντια στο φασισμό έκανε αστραπιαία το γύρο του κόσμου. Το ξημέρωμα της 9ης Μάη του 1945, βρήκε τους ανθρώπους ολόκληρης της Γης να ονειρεύονται το ξεκίνημα μιας νέας ειρηνικής ζωής.

Χτες το απόγευμα, το Πεδίον του Αρεως γέμισε κόσμο, που γιόρτασε αυτή την τόσο σημαντική επέτειο για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Κι ήταν εκεί όλοι εκείνοι οι άνθρωποι, που βίωσαν στο πετσί τους την κτηνωδία του φασισμού. Ηταν εκεί οι άνθρωποι, που πολέμησαν ενάντια στα στρατεύματα της χιτλερικής Γερμανίας, για να απελευθερώσουν τον τόπο τους. Δίπλα τους στάθηκαν νέοι άνθρωποι, πολλά χρόνια μικρότεροί τους. Τούτο, όμως, το χάσμα της ηλικίας δε φάνηκε, χάθηκε, ενώθηκε με τούτη την πανανθρώπινη ευχή: "Ποτέ πια πόλεμος. Ποτέ πια φασισμός...".

Η χτεσινή εκδήλωση, που διοργανώθηκε από την Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ), σε συνεργασία με άλλες ΕΑΜογενείς οργανώσεις, ήταν και μια ενέργεια για την απότιση φόρου τιμής και μνήμης στα εκατομμύρια των νεκρών ηρώων και μαρτύρων του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Ηταν μια εκδήλωση, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι ότι ο αγώνας για να έρθει η πολυπόθητη λευτεριά χρειάστηκε τη θυσία περίπου 55 εκατομμυρίων ανθρώπων. Γι' αυτό και τούτη η μέρα γιορτάζεται για τη νίκη των λαών ενάντια στο φασισμό. Κι όχι, όπως κατήγγειλαν οι διοργανωτές, η κυβέρνηση να την ορίζει σαν μέρα γιορτασμού της ΕΕ.

Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Νίκανδρος Κεπέσης, που μίλησε στη χτεσινή εκδήλωση, τόνισε, μεταξύ άλλων: "Είναι τεράστια η ιστορική σημασία της συντριβής των χιτλεροφασιστικών δυνάμεων, για την ανθρωπότητα ολόκληρη. Στη νικηφόρα έκβαση του πολέμου μεγάλη είναι, όμως, και η συμβολή του ελληνικού λαού, με τις μάχες, τις νίκες, τις θυσίες του στα αλβανικά βουνά, τα μακεδονικά οχυρά, τη μάχη της Κρήτης στο Ελ Αλαμέιν. Αλλά πάνω απ' όλα, με την αθάνατη εποποιία της τρισένδοξης Εθνικής Αντίστασης, που βασικός κορμός της υπήρξε η ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση, με εμπνευστή, οργανωτή και καθοδηγητή το ΚΚΕ".

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο Ν. Κεπέσης έκανε μια αναφορά στο σήμερα, υπογραμμίζοντας ότι "πενήντα δυο χρόνια ύστερα από τη συντριβή των χιτλεροφασιστικών δυνάμεων και η ανθρωπότητα ολόκληρη βρίσκεται ξανά μπροστά σε μια νέα σοβαρή απειλή. Δεν υπάρχει χρόνος για ανάπτυξη. Στόχος και στρατηγική επιδίωξη της Νέας Τάξης Πραγμάτων είναι η οικονομικο-κοινωνική εκμετάλλευση και η εθνική καταπίεση των λαών σε βαθμό υποδούλωσης. Για την απομύζηση απ' τις πολυεθνικές αυξημένων ανεξέλεγκτων υπερκερδών. Σ' αυτό αποβλέπουν η Συνθήκη του Μάαστριχτ και η "Λευκή Βίβλος". Στο να γυρίσουν - κόντρα στην ιστορία - τους λαούς πίσω στο μεσαίωνα. Να μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε είλωτες και με τη Συμφωνία Σένγκεν να μας κλείσουν όλους μέσα σ' ένα ηλεκτρονικό τσουβάλι. Πρέπει, όμως, όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι η Νέα τάξη Πραγμάτων δεν είναι μονόδρομος. Το ποτάμι δε γυρίζει πίσω. Ο θρίαμβος του σοσιαλισμού σ' όλο τον κόσμο είναι, όχι μόνο αναγκαίος, αλλά και αναπόφευκτος".

Τα τελευταία λόγια της ομιλία του Ν. Κεπέση ήταν ένα κάλεσμα προς τους εργαζομένους και τη νεολαία για να παλέψουν ενάντια σ' αυτή την πολιτική του βολέματος. Κάλεσε τους νέους ανθρώπους να παλέψουν για την ειρήνη και ανανέωσε τη συνάντηση μαζί τους για την κυριακάτικη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης στις 18 του Μάη.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης, διαβάστηκε το ψήφισμα από τον ηθοποιό Β. Λιόγκαρη.Στο οποίο, μεταξύ άλλων, τονίστηκε η αναγκαιότητα να διεκδικήσει η χώρα μας από τη Γερμανία την καταβολή των χρημάτων για τις πολεμικές επανορθώσει. Επίσης υπογραμμίστηκε ότι η κυβέρνηση πρέπει να καθιερώσει την 9η Μάη σαν μέρα γιορτασμού της Εθνικής Αντίστασης.

Μετά το τέλος της ανάγνωσης του ψηφίσματος, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή, για όλους εκείνους που δεν είχαν την τύχη να δουν τη χώρα τους λεύτερη. Το "επέσατε θύματα αδέρφια εσείς...", τραγουδήθηκε από όλον τον κόσμο και κάποιων τα μάτια βούρκωσαν, καθώς ο νους άρχισε να τρέχει σε κείνα τα πέτρινα χρόνια. Επίσης, στην εκδήλωση, η χορωδία της ΠΕΑΕΑ τραγούδησε τραγούδια του αγώνα και ο ηθοποιός Φοίβος Ταξιάρχης απήγγειλε ποιήματα. Στη συνέχεια, ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα από το συγκρότημα του Τ. Ψαραδάκου και η εκδήλωση έκλεισε, με τον κόσμο τα τραγουδάει τον Εθνικό μας Υμνο.

Στη χτεσινή εκδήλωση, παραβρέθηκαν το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Σπύρος Στριφτάρης,ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Νίκος Τερζόγλου,ο πρόεδρος του "Φοίνικα" Θεμιστοκλής Ζαφειρόπουλος,η Λούλα Λογαρά,το μέλος του Προεδρείου της ΕΣΗΕΑ και πρόεδρος των αντιστασιακών δημοσιογράφων Νίκος Καραντηνός,ο επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής Παναγιώτης Μακρής,ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Νίκος Μαχαίρας και ο γγ Θ. Παφίλης κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ