Σάββατο 10 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
19Ο ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Οι κορυφαίες εκδηλώσεις

Την επόμενη Κυριακή, 18 Μάη, η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Το Δεκαήμερο Ειρήνης θα κορυφωθεί την Κυριακή 18 Μάη, με τη μεγάλη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, που θα ξεκινήσει στις 8 π.μ. από τον Τύμβο των Μαραθωνομάχων και θα τερματιστεί στην ΑΘήνα. Μια πορεία στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Ηταν πριν 34 χρόνια στις 21 Απρίλη του 1963 όταν πραγματοποιήθηκε η πρώτηΜαραθώνια Πορεία Ειρήνης,με επικεφαλής τον Γρ. Λαμπράκη. Ολος ο κρατικός και παρακρατικός μηχανισμός είχε κινητοποιηθεί, για να εμποδίσει τους χιλιάδες διαδηλωτές που συνέρρεαν από όλη τη χώρα με σκοπό να πάρουν μέρος στην πρώτη Μαραθώνια Πορεία που οργάνωνε η ΕΕΔΥΕ.Ο λαός περιφρονεί την απαγόρευση. Το αποτέλεσμα είναι 2.000 συλλήψεις και 300 τραυματισμοί.Η πορεία όμως πραγματοποιείται από τον μαραθωνοδρόμο βουλευτή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη με συνοδοιπόρους τους Ανδρέα Μαμμωνά, Παντελή Γούτη και Μπάμπη Παπαδόπουλο.Ενα μήνα μετά, στις 22 Μάη 1963,πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη η πρώτη εκδήλωση για την ειρήνη με κεντρικό ομιλητή τον Γρ. Λαμπράκη.Το κράτος και το παρακράτος βάζουν σε εφαρμογή τα φονικά τους σχέδια για κατάπνιξη κάθε φιλειρηνικής πρωτοβουλίας και δραστηριότητας. Στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Ερμού δολοφονούν τον μαραθωνοδρόμο της ειρήνης και τραυματίζουν βαριά τον βουλευτή Γιώργη Τσαρουχά.

Στην Κερασίτσα

Την Κυριακή 18 Μάη, επίσης, θα πραγματοποιηθεί πορεία και από την Κερασίτσα,γενέτειρα του Γρηγόρη Λαμπράκη, στην Τρίπολη,που διοργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης όλων των νομών της Πελοποννήσου. Η εκδήλωση αποτελεί την κορυφαία φιλειρηνική εκδήλωση που γίνεται στην Πελοπόννησο στα πλαίσια του Δεκαημέρου.

Πορεία στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη επίσης, την Κυριακή 18 Μάη θα κορυφωθούν οι εκδηλώσεις του Δεκαημέρου, που διοργανώνει η ΕΔΥΕΘ, με την καθιερωμένη μεγάλη πορεία ειρήνης. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 10 π.μ. από το στρατόπεδο "Νταλίπη" που έχει επιλεγεί να γίνει η έδρα της ΝΑΤΟικού στρατηγείου της Δύναμης Ταχείας Επέμβασης. Η πορεία θα περάσει από το μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη, όπου θα γίνει κατάθεση στεφανιών και θα καταλήξει στην πλατεία Αριστοτέλους. Εκεί θα γίνει η κεντρική ομιλία και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τον Παναγιώτη Καραδημήτρη και το συγκρότημά του.

Αποκλεισμός της βάσης της Σούδας

Η Κρήτη δίνει την Κυριακή 18 Μάη το δικό της ραντεβού με την ειρήνη και την αντιιμπεριαλιστική πάλη. Οι Επιτροπές Ειρήνης και οι "Νεανικές Δράσεις" και των τεσσάρων νομών του νησιού διοργανώνουν στα πλαίσια του 19ου Δεκαημέρου Ειρήνης παγκρήτιο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο στα Χανιά και συμβολικό αποκλεισμό της αμερικανο-ΝΑΤΟικής βάσης της Σούδας.

Στο κάλεσμα των διοργανωτών τονίζεται:

"Διαδηλώνουμε και απαιτούμε:

- Εξω οι βάσεις και τα πυρηνικά όπλα από τη χώρα μας.

- "Οχι" στις ξένες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια.

- Να επιστρέψουν οι Ελληνες φαντάροι από τη Βοσνία και την Αλβανία.

- Κρήτη νησί ειρήνης. "Οχι" στην εγκατάσταση των δυνάμεων ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ στην περιοχή μας.

- Κύπρος ενιαία ανεξάρτητη, Αιγαίο θάλασσα συνεργασίας και φιλίας των λαών".

Για δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα παρακάτω τηλέφωνα κατά πόλη: Ηράκλειο 235749, 286712, 233192, Χανιά 88389, Ρέθυμνο 22926, Λασήθι 26284.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ