Σάββατο 10 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Δεν υπάρχει "πακέτο" χρηματοδότησης για την Ελλάδα"

Διέψευσε ο πρόεδρος της Κομισιόν τις σχετικές "διαρροές"

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζακ Σαντέρ διέψευσε την πληροφορία, που διέρρευσε από κυβερνητικούς "κύκλους" σε μερίδα του Τύπου, ότι η Ελλάδα θα πάρει από την Ευρωπαϊκή Ενωση 2 τρισεκατομμύρια δραχμές με τη μορφή ενός νέου "πακέτου". Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν έχει αποφασισθεί κάτι τέτοιο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απάντησε: "Οχι βέβαια". Ετσι έπεσε στο κενό μια ακόμη προσπάθεια, κυβερνητικής έμπνευσης, για τη δικαιολόγηση και τον εξωραϊσμό της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

Ο Ζ. Σαντέρ αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε χτες το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση για το αν η Ελλάδα θα ενταχθεί στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση από την 1/1/99, αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε πρόσφατη έκθεσή της με κατηγορηματικό τρόπο διατύπωσε την εκτίμηση ότι η χώρα μας είναι η μοναδική που σίγουρα δε θα συμμετάσχει στην ΟΝΕ.

Σχετικά με την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι "η Ευρωπαϊκή Ενωση επιζητά την εμβάθυνση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεών της με την Τουρκία, το συμβούλιο σύνδεσης προλείανε το έδαφος και εναπόκειται τώρα στα δύο μέρη να εξερευνήσουν αυτό το έδαφος, προς το σκοπό της εξομάλυνσης των σχέσεών τους".

Λίγο πριν αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη, χτες το απόγευμα, ο Ζ. Σαντέρ σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους, επανέλαβε ότι πρόθεση των περισσοτέρων και σίγουρα των "μεγάλων" χωρών - μελών, είναι να προχωρήσουν σε δραστικές αλλαγές στον τρόπο λήψης των αποφάσεων στα κοινοτικά όργανα με στόχο την ενίσχυση του "ειδικού βάρους" των ισχυρών από οικονομική άποψη και μεγάλων σε πληθυσμό χωρών με αντίστοιχη μείωση του ειδικού βάρους των μικρών και οικονομικά αδύνατων χωρών. Τέτοιες αλλαγές, ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα είναι η κατάργηση του "βέτο", η καθιέρωση του κανόνα της πλειοψηφίας για όλα σχεδόν τα θέματα, η μείωση του αριθμού των μελών της Επιτροπής. Διευκρίνισε επίσης ότι η αξιολόγηση των οικονομικών επιδόσεων των χωρών - μελών για το ποιες θα πάρουν μέρος στο "σκληρό πυρήνα" της ΟΝΕ, θα γίνει σύμφωνα με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Μαδρίτης, δηλαδή με βάση τα κριτήρια της Συνθήκης του Μάαστριχτ και όχι με πολιτικά κριτήρια, όπως έντονα συζητείται προκειμένου να συμπεριληφθεί και η Ιταλία χωρίς να εκπληρώνει τα κριτήρια "σύγκλισης".

Οσο για την αντιμετώπιση της ανεργίας, ο Ζ. Σαντέρ είπε ότι αυτό θα είναι κυρίως θέμα της κάθε κυβέρνησης ξεχωριστά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να υπάρξει στη Διακυβερνητική Διάσκεψη απόφαση για κοινοτική δράση στον τομέα αυτό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ