Σάββατο 14 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Στην τελική ευθεία το Ευρωατλαντικό Συμβούλιο Ασφάλειας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Το θέμα του Ευρωατλαντικού Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο θα αποτελείται από 43 χώρες, τις δεκαέξι χώρες του ΝΑΤΟ, καθώς και χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, τις πρώην ΕΣΔ και τη Ρωσία, ήταν το βασικό αντικείμενο των συζητήσεων της χτεσινής Συνόδου των Υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες και στην οποία την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος.

Μιλώντας προς τους Ελληνες δημοσιογράφους ο Ακ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι το Ευρωατλαντικό Συμβούλιο Ασφαλείας "αποτελεί ένα χώρο όπου μπορούν να συζητηθούν όλα τα θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην Ευρωατλαντική περιοχή".

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην εμπειρία από τη Βοσνία, όπου χαρακτήρισε τη δραστηριότητα του ΝΑΤΟ "εντυπωσιακή" (!), ενώ σχολιάζοντας την περίπτωση της Αλβανίας ανέφερε ότι "ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε η Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση κατάφεραν να παρέμβουν και να αντιμετωπίσουν την κρίση". Ειδικότερα για τη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση ο Ακ. Τσοχατζόπουλος σημείωσε ότι το θέμα της Αλβανίας ήταν της αρμοδιότητάς της αν ήθελε να αποδείξει ότι υπάρχει ρεαλιστική προοπτική για την ευρωπαϊκή ταυτότητα και άμυνα, όμως υποκαταστάθηκε η δυνατότητα αυτή από την πρωτοβουλία συνεργασίας ορισμένων χωρών - μελών του ΟΑΣΕ, κυρίως δε της Ιταλίας και της Ελλάδας. Στο σημείο αυτό ο υπουργός Εθνικής Αμυνας εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εκλογές που θα γίνουν στην Αλβανία στις 29 Ιουνίου θα δώσουν λύση στο πρόβλημα της Αλβανίας και ότι θα υπάρξει μια αποδεκτή κυβέρνηση, η οποία θα αναλάβει να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα του αλβανικού λαού. Ο κ. Τσοχατζόπουλος ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση που είχε με τον Αλβανό ομόλογό του διαπίστωσε ότι ο τελευταίος αντιμετωπίζει το πρόβλημα με το ίδιο πνεύμα.

Ο Ελληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας τόνισε ακόμα τη σημασία που έχει η συνεργασία του ΝΑΤΟ με τις χώρες εκείνες οι οποίες έχουν εκφράσει την επιθυμία ένταξης αλλά δεν πρόκειται να περιληφθούν στον κατάλογο της πρώτης διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Ο κ. Τσοχατζόπουλος ανέφερε ότι οι χώρες αυτές θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα ευρύτερης συνεργασίας με το ΝΑΤΟ αποκτώντας εμπειρίες και πρόσβαση στις ΝΑΤΟικές υποδομές, ώστε να αποκτήσουν το αίσθημα ότι δεν είναι μόνες τους και ότι η προοπτική ένταξής τους στο ΝΑΤΟ είναι υπαρκτή.

Απαντώντας, τέλος, σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις σχετικά με τα κριτήρια βάσει των οποίων θα πραγματοποιηθεί το πρώτο βήμα διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, ο Ακ. Τσοχατζόπουλος ανέφερε ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα υπάρξει πλήθος συζητήσεων σε σχέση με το ποιες θα είναι οι χώρες που θα ενταχθούν και τόνισε ότι αν και οι ΗΠΑ ήδη παρουσίασαν τις δικές τους απόψεις, το θέμα παραμένει ως ένα βαθμό ανοιχτό και ότι ο ίδιος θα έχει τη δυνατότητα να συζητήσει με τον Αμερικανό ομόλογό του κ. Κόεν κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στις ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ