Σάββατο 14 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μ. ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ
Τις μεγαλύτερες ευθύνες έχει η οικογένεια!!!

Το μεγαλύτερο ποσοστό ευθύνης για το γεγονός ότι οι νέοι καταλήγουν στα ναρκωτικά ανήκει στην οικογένεια που τους διαπλάθει και τους διαπαιδαγωγεί! Την προκλητική αυτή δήλωση έκανε ο υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας Μ. Σκουλάκης απαντώντας χτες στη Βουλή στην Επερώτηση του ΚΚΕ. Κι ήταν δυο φορές προκλητική αυτή η θέση αφού ο ίδιος ο υφυπουργός απαντώντας νωρίτερα σε άλλη Επερώτηση - της ΝΔ - για το ίδιο θέμα, πήρε σαφή πολιτική θέση στο πρόβλημα των ναρκωτικών υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για "πολύπλοκο ιατροκοινωνικό φαινόμενο" που "η συνεχής επέκτασή του, ιδιαίτερα στους νέους, ανησυχεί την Παγκόσμια Κοινότητα".

Η στάση αυτή του υφυπουργού αν μη τι άλλο προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά για τον τρόπο που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ζήτημα των ναρκωτικών γεγονός που εκ των πραγμάτων αντανακλάται και στην πολιτική που ακολουθεί για την αντιμετώπισή του. Εχει πάντως αξία να δούμε ολόκληρη την απάντηση που ο Μ. Σκουλάκης έδωσε στο ΚΚΕ για τις αιτίες του προβλήματος. "Το φαινόμενο των ναρκωτικών, είπε, είναι η συνάντηση ενός συγκεκριμένου ατόμου, που ζει σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον με μια ουσία. Να τα πάρουμε ένα ένα ; Πρώτον το άτομο αυτό που έχει όμως τη συγκεκριμένη ψυχοσωματική διάπλαση και δομή - έχει μεγάλη σημασία να αναγνωρίσουμε ότι κάθε άτομο έχει τη συγκεκριμένη συγκρότησή του - συναντιέται με την ουσία και όσο πιο εύκολη είναι η πρόσβαση του ατόμου αυτού με την ουσία, τόσο ευκολότερη γίνεται η συνάντηση. Γι' αυτό και η καταστολή με τη σωστή έννοια - μην παρερμηνεύσετε - συμβάλλει στην πρόληψη. Αλλο το να βρίσκει εύκολα ο νέος το ναρκωτικό και άλλο να μην το βρίσκει εύκολα. Δεύτερον, το συγκεκριμένο περιβάλλον. Είπαμε ότι ζει σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον; Το οικογενειακό. Ξεχάσατε δηλαδή τις ευθύνες της οικογένειας; Ο πατέρας, η μάνα που αναθρέφει και διαπλάθει το παιδί, δεν έχει καμία ευθύνη για το τι προσωπικότητα θα αναθρέψει, για το τι αγωγή του δίνει μέσα στο σπίτι του; Αλίμονο αν τα ρίξουμε όλα στο σύστημα.

Είναι η οικογένεια λοιπόν, το οικογενειακό περιβάλλον, το σχολικό περιβάλλον, το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, συμφωνώ απόλυτα μαζί σας. Βεβαίως εδώ υπεισέρχονται και οι παράγοντες που είπατε και εσείς, αλλά για μας ή και για σας πιστεύω - αν και δε θέλετε να το ομολογήσετε - το μεγαλύτερο ποσοστό ευθύνης ανήκει στο σπίτι μας. Εκεί μέσα διαπλάθεται ο αυριανός πολίτης.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στις απόψεις του αν. υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου προσπαθώντας να υποβαθμίσει το θέμα. "Ηταν παλιές απόψεις - είπε - οι οποίες είχαν κατατεθεί στη Βουλή το 1992 στη διάρκεια της λειτουργίας της διακομματικής επιτροπής. Ηταν προσωπικές απόψεις. Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρισμένες απόψεις".

Κατά τ' άλλα ο Μ. Σκουλάκης υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής στο θέμα της αντιμετώπισης των ναρκωτικών λέγοντας ότι τώρα γίνονται προσπάθειες για να υπάρχει στην Ελλάδα συστηματική πρόληψη. Επίσης δήλωσε ότι θα στηριχτούν οι θεραπευτικές κοινότητες ενώ αναφερόμενος στα προγράμματα μεθαδόνης σημείωσε: "Είμαστε περήφανοι που τα ξεκινήσαμε και είμαστε υπερήφανοι που με την προσοχή και τη μεθόδευση που ακολουθήσαμε δεν υπήρξαν κλυδωνισμοί στην ελληνική κοινωνία και ανακοινώσαμε την επέκτασή τους". Από την άλλη όμως παραδέχτηκε ότι "η μεθαδόνη δεν είναι η λύση, δεν είναι πανάκεια".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ